> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Rahmet Rızk Nimet
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Rahmet Rızk Nimet  (Okunma Sayısı 1130 defa)
16 Şubat 2011, 15:37:55
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 16 Şubat 2011, 15:37:55 »



Rahmet  Rızk  Ni'met

 Kur'an'da birbiriyle son derece ilgili ve yakın an­lamlarda kullanılan üç kavram Rahmet, Rızk ve Ni'mettir.

Cenab-ı Allah (C.C.) rahim bir Rabb'dır, yani bü­tünüyle rahmet sahibidir. Rahmet, acıma, şefkat, rik­kat sahibi olup, bütün bunlar da rahmet olunana ihsan-ı ve in'am'ı gerektirir. Bir olan Rabb Tealâ isimle­rinin cilvegâhı olan kâinatta alem-i emr veya ğayb'da mücerred ruhlar şeklinde, alem-i şehadette ise madde ile cisim giydirdiği ruh ve cisimden mürekkep yarattı­ğı kullarının hayatı için gerekli her şeyi Kendi üzerine almıştır. Bütün yaratıklarına karşı bir acıma, şefkat ve rikkat sahibidir O; bu bakımdan onlara sürekli ihsan'da bulunur; işte bu rahmet'tir. Yaratma, rızklandırma ve nimetlendirme rahmet'tir, O'nun Rahman ve Rahim oluşunun sonucudur:

“Kendi üzerine rahmet'i yazdın (En'am: 12).

“Her şeyi rahmet ve ilim yönüyle kuşattın” (Mü’min: 7).

“Rahmetim her şeyi kuşatmıştır” (A'raf: 156.)

Kâinattaki her yaratılış, meydana gelen her olay, her şey rahmetin eseridir. Bu bakımdan, öncelikle esas olan rahmet'tir. Allah tüm kâinatta rahmet'iyle tecellî halindedir. Bu rahmet her varlığı, kâfir-mü'min her insanı, cin-şeytan-melek her yaratığı kapsar. Rahmet'in gereği yaratmadır, rızklandırma, nimetlendirme, yaşat­ma, güç-kuvvet, beceri göz-kulak vs. verme’dir. Bu Al­lah'ın Rahman oluşudur. Bu yüzden, O'ndan başka hiç bir varlık için rahman sıfatı kullanılmaz. Kâinat'ta olup biten ne varsa her şey Allah'ın yaratığı olarak gü­zeldir (Her şeyin yaratılışını güzel yaptı (Secde: 7), mut­lak olarak hayr'dır (Allah'ın yanındaki hayr'dır(Kasas: 60); bütün bunlar da rahmetin, gereğidir; O'nun rah­metinin her şeyi kuşatmış olmasının sonucudur.

Bu şekilde tekvini düzlemden teşriî düzleme, se­bepler alemine, emir-yasaklar dünyasına indiğimizde rahmet özel bir konum kazanır. Allah bazı şeyleri ya­saklar, bazı şeyleri de emreder; yasak ve emirler irade sahibi varlıklar, yani insanlar ve cinler içindir. Bu düz­lemde rahmet adalet elbisesi giyer ve herkes yaptığının karşılığını alır, kimseye en uf ak bir biçimde zulmedil­mez. Kâfirler de yine rahmetten yararlanır, hiç bir za­man rızktan mahrum kalmazlar ve yaptıklarının kar­şılığını alırken, mü'minler de dünyada yaptıklarının karşılığını görürler; yani rahmet adalet, adalet rahmet' tir. Şu kadar ki, hayat yalnızca dünya hayatı olmayıp, dünya hayatı gerçek hayat olan Ahiret'in bir ekim za­manından ibarettir ve asıl hayat Ahiret hayatıdır. Bu bakımdan, Allah insanları iman ve îslâm fıtratı üzere yarattığı ve onlara akıl, kalp, muhakeme gücü, düşünme, tefekkür gibi melekeler verdiği halde, Ahiret ha­yatları azap hayatı olmasın diye elçiler gönderir, kitap­lar indirir ve bazılarını tevfikiyle ve bu bazılarını dile­mesi, iradesiyle imana muvaffak kılar; bu da hem rah­met, aynı zamanda da adalettir:

“Sana Kitabı her şeyi açıklayıcı ve hidayet ve rah­met olarak ve müslümanlara müjde olarak(-müslümanlara hidayet, rahmet ve müjde olarak) indirdik”(Nahl: 89).

“Bu(Kur'an) Rabbini'den basiretler ve iman eden bir topluluk için hidayet ve rahmettir” (A'raf: 203).

Kitap gibi nübüvvet de bir rahmet'tir; İslâm da bir rahmettir:

“Ey kavmim” dedi, “Görmez misiniz, ya ben Rabb' imden bir beyyine üzerinde isem ve bana katından bir rahmet vermiş de o size görünmez olmuşsa,.” (Hud: 28).

“İşte size Raobiniz'den bir beyyine ve hidayet ve rahmet geldi” (En'am: 157).

Allah'ın rahmet olarak gönderdiği kitaba iman edip, Allah'a ve Rasûl'üne itaat edenlere amellerinin karşılığı adaletin gereği dünyada verileceği gibi, Ahiret'te de verilecektir. Bu ise bütünüyle Alah'ın rahmetindendir. Allah onları imana muvaffak kılmış olup, günahlarını bağışlayacak ve Ahiret'te rahmetiyiz mua­mele edecektir. Kâfirlere ise dünyada rahmetin ve ada­letin gereği yaptıklarının karşılığı verilir, mü'minlere Al­lah fazlından fazlasını da ihsan eder; mü'minlere oldu­ğu gibi kâfirlere de Ahiret'te dünyada yaptıklarının kar­şılığı ödenir. Bu bakımdan, azap da, mükâfat da rah­met'e bürünmüş adaletin veya adalete bürünmüş rah­metin bir sonucudur; fakat, Allah'ın mü'minlere yap­tıklarının karşılığını fazlasıyla ödemesi mahza rahmet­tir ve O'nun fazlindandır:

“Eğer bizi 'bağışlamaz ve bize rahmet etmezsen kay­bedenlerden oluruz” (A'raf 23).

“Allah'a ve Rasûl'e itaat edin, umulur ki rahmet olunursunuz” (A. İmran: 132).

“Allah'ın rahmeti muhsinlere yakındır” (A'raf: 56).

İslâm hakimlerinin belirttiği gibi “Sen olmasay­dın sen, ben alemleri yaratmazdım” kudsî hadisinin de ifade ettiği üzere, kâinat ağacının hem çekirdeği ve hem de meyvesi, gayesi 'Hakikat-ı Muhammedi' veya 'Nur-ı Muhammedi'dir. Bu bakımdan, Allah'ın gerek tüm yaratıkları kapsayan Rahman isminin, gerekse yal­nız mü'minlere has olan ve tevfik-i İlâhî ile iman ve İslâm üzere yürüyen Rahim isminin ana tecelligâhı Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.)'dır. Bu bakımdan, Hakk Tealâ “Seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik” (Enbiya: 107) buyurmuştur. Eğer onun rahmet oluşu yalnızca risaleti dolayısıyle mü'minlere has olsaydı “alemler” lâfzı kullanılmazdı; çünkü, alemler içinde günahsız olan meleklerin de bulunması ihtimal dahi­lindedir. Şu halde onun rahmet oluşu Rahman isminin tecellî merkezi olarak bütün kâinat içindir ve her var­lık O yaratıldığı için onun nurundan yaratılmış ve her varlık onun yüzü suyu hürmetine rızklanmakta ve nimetlenmektedir. O rahim isminin de ana tecellî merke­zi olup, Adem yaratılmadan önce peygamberdi, peygamberlikte hem baş, hem son, hem çekirdek, hem meyve­dir o. Onunla da insanlar iman etmiş, İslâm'a girmiş ve kurtuluşa ermiştir, bu bakımdan, Ahiret'te her pey­gamber ümmeti üzerinde şehîd olacakken, o bütün pey­gamberler üzerinde şehid olacaktır.

Kadının döl yatağına rahm denilir. Bir hadis-i şe­rifte “Allah rahm'i yarattığında ona “ben Rahman'ım’sen rahm'sin, senin ismini ismimden türettim, kim sana sılada bulunursa, Ben de ona bulunurum, kim bu­lunmazsa ben de onunla aramı keserim” buyurulmuştur.(l) Aynı rahmden çıkanlar arasındaki yakınlığı ifa­de için ruhm kullanılır (ruhm yönünden daha yakın-Kehf: 81). Sıla-i rahm Kur'an'da şiddetle emredilmiştir. Gerek anne-baba, gerekse aynı rahmden çıkanlara kar­şı rahmetle davranmak, rahim olmak gerekir. Ülü'l-er ham', yani rahm yönünden birbirlerine yakın olanlar Allah'ın kitabında birbirleri üzerinde hak sahibidirler: “Rahm sahipleri Allah'ın Kitabı'nda birbirlerine daha lâyıktır” (Enfal: 75).

Rızk, 'dünyada ve Ahiret'te verilen şey, nasib' an­lamındadır. Verilen bir şeyin rızk olması için 'ele mut­laka ulaşması ve kendisiyle yararlanılması şarttır'; bu bakımdan, kendisinden fiilen yararlanılmayan ve ele ulaşmayan şeylere rızk denmez.

Rızk vermek öncelikle Allah için söz konusudur; çünkü, rızkın sahibi O'dur her şey O'ndandır; (Muhak­kak Allah, O razzak olandır- Zariyat: 58). Fakat, nasıl mülk ve izzet aslında Allah için olduğu halde O'nun vermesiyle insan için de olabilir, aynı şekilde Allah'ın verdiği rızkın sahibi olanların başkalarına faydalanma için verdikleri de rızk'tır; dolayısıyle, Allah'tan başka­ları için de 'rızk veren'(şu kadar ki, razzak değil, razik) deyimi kullanılabilir (Allah rızk verenlerin hayırlısıdır-Cum'a: 11; O(mal)lardan onları rızklandırın ve onları giydirin) (Nisa: 5).

Rızk öncelikle 'yiyecek' için kullanılırken (Annele­rin ma'ruf üzere rızkı ve giydirilmesi baba üzerinedir”-Bakara: 233), geneleştirilip kendisinden faydalanılan her şey- giyecek, mal, mevki, ilim, yiyecek-içecek, nü­büvvet, marifet vb.- için kullanılır olmuştur (“Ey kavmim” dedi, görmüyor musunuz ya ben Rabb'imden bir beyyine üzere isem ve beni Kendi'nden güzel bir rızk'ta rızklandırmışsa” (Hud: 88).

“Gökten su indirdi ve onunla sizin için rızk olarak meyvelerden çıkardı” (Bakara: 22).

 “Allah'ın gökten rızk'tan indirip onunla ölümün­den sonra yeri diriltmesinde,., akleden bir kavm için ayetler vardır” (Casiye: 5).

 “Gökten mübarek bir su indirdik de, onunla bah­çeler ve biçilecek taneler bitirdik; birbirine girmiş kat kat tomurcukları olan yüksek hurma ağaçları da. Kullar için rızk olarak..” (Kaf: 9-11).

Ahiret'te mü'minlere verilecek nimetlere, onların faydalanacağı şeylere de rızk denilir:

“Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanma, diridir onlar, Rabbleri katında rızklanmaktalar” (A. İmran: 169).

“Orada rızkları vardır sabah ve aksam” (Meryem: 62).

Her şey Alah'ın mahlûku ve O'nun katındandır, ha­zineleri O'nun yanındadır (Herhangi bir şey bulunma­sın ki, hazineleri katımızda olmasın(Hicr: 21). Allah'ın katında bulunan her şey ise hayr'dır. (Allah'ın katında­ki hayrdır (Kasas: 60). Alemdeki her şey Allah'tan­dır ve hayr'dır, güzeldirler şeyin yaratılışını güzel yaptı(Secde: 7). İlâhî vergilerden bazılarının şerr ol­ması nisbîdir ve kesbe oranladır; başkalarına, illet­lerine ve nizamdaki sebeplerine oranla yine hayrdır. Al­lah'ın yaratıklarına hayrdan verdiği ve kendisiyle fay­dalanılan her hayr rızktır. {Rabbi'nin rızkı hayr'du (ha­yırlıdır) Taha: 131). Bu şekilde bir bakıma rızk, hayr ve halk birleşmektedir. Her.rızk hayr ve maklûktur, her halk rızk ve hayrdır. Aradaki fark, rızk'ın faydalanan bir rızklandırılana ihtiyaç göstermesi, hayrın seçene muhtaç olması, halkın ise meydana gelmesi açısından herhangi bir şeye ihtiyaç duymamasıdır. Rızk hayrla birleşen İlâhî bir atıyye olduğunda rahmettir. Rahmet, yukarda da belirttiğimiz gibi kâfir, mü'min, insan ve başkası bütün yaartıklar İçine alan genel rahmet ve iman, takva, saadet gibi saadet yoluyla gelen özel rah­met olarak ikiye ayrılır ki, bu ikinciye {hususî rızk), birinciyeyse {umumî rızk) da denilebilir.

Rahmet'te haramlık sö...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Rahmet Rızk Nimet
« Posted on: 20 Nisan 2024, 01:01:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Rahmet Rızk Nimet rüya tabiri,Rahmet Rızk Nimet mekke canlı, Rahmet Rızk Nimet kabe canlı yayın, Rahmet Rızk Nimet Üç boyutlu kuran oku Rahmet Rızk Nimet kuran ı kerim, Rahmet Rızk Nimet peygamber kıssaları,Rahmet Rızk Nimet ilitam ders soruları, Rahmet Rızk Nimetönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes