> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Önsöz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Önsöz  (Okunma Sayısı 876 defa)
09 Şubat 2011, 14:44:24
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 09 Şubat 2011, 14:44:24 »



ÖNSÖZ

 Varlığa anlam kazandıran, ona pozitif ya da negatif etkide bu­lunan zaman, tarihin her döneminde insan zihnini meşgul etmiştir. Zaman konusundaki merak, insanın özünde var olan ortak bir paydadır. Bu yüzdeden onun varlığı ve yokluğu, kökeni, varlığının mahiyeti, zamansız bir mekân ve hayat, mutlak ve statik bir zaman olup olamayacağı, gece mi gündüz mü, zihnin algılaması mı, saatin ölçtüğü süre mi, hareketin sayısı mı olduğu; varlığa önceliği veya birlikteliği, varlıktan soyutlanıp soyutlanamayacağı, ezel ve ebed ile ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği daima sorulmuştur. Zamanı bildiğini zannedenler, niçin kendisine bu konuda soru sorulduğunda tutulup kalmıştır!... İnsanın, yaşayıp algıladığı ve inkar edemediği gerçeği açıklayamaması ne kadar ilginçtir.

Mitolojik anlayıştan Yahudiliğe, Hıristiyanlıktan, Kur'ân'ın nü­zul çağındaki insana, kısacası ilk insandan sonuncusuna kadar herkesin ve her düşünce sisteminin yakînen ilgilendiği, daha doğ­rusu ilgilenmek zorunda olduğu bir kavramla, tevhid inancına sa­hip bir ferdin ilgilenmemesi düşünülemez. Bilimin, konuya duyar­lılık derecesi ve yaklaşımı ayrı bîr merak konusudur. Rölativite, uzaya giden ikiziz bir yılına karşılık yeryüzündekinin 14 yıl yaş­lanması, uzaydan dönen ikizin torunlarıyla karşılaşması, "bir gü­nün bin yıl" olması nasıl bir şeydir. Varlığın başlangıcı ve sonu, nereden gelip nereye gittiği ve var olan bir şeyin yok olup olama­yacağı hususunda yapılan tartışmalar neyi sorgulamaktadır. Başa gelen felaketlerin sorumlusu zaman olabilir mi?varlığın enerjiye, enerjinin varlığa dönüşmesinde varlıkta meydana gelen değişimin zamana yansıması, varlık ve zamanın başlangıcı, kara delikler ve ötesi, kozmik arka planın varlık ve zaman açısından mahiyeti, sü­rekli aynı merakı uyandırmaktadır.

İnsan hayatı açısından zamanın önemi, günümüzde, gelişen toplumların zaman anlayışı, planlama ve başarı, geçmiş ile gelecek kavramları, bunların gerçekliği, zaman yönetiminin hayata pozitif ya da negatif etkileri, bireysel ve toplumsal alanda gündemi oluş­turan konuların başında gelmektedir. Zamanın dairevî, lineer/ doğrusal, öznel veya nesnel olabilirliği yönünde yürütülen tartış­malar da bu konulara eklenebilir. Acaba zamanın olmadığı bir olay düşünmek mümkün müdür? Bütün bunlara ilâveten metafizik boyuttaki zaman, düşünen İnsanın zihnindeki istifhamlardandır. İşte böylesine zor sualleri, sağlıklı bir şekilde yorumlayabiliri ek ve zamanın fizik ve metafizik boyuttaki kullanımını anlayabilmek için birbirinden ayrı düşünülemeyen varlık ve zamanın Yaratıcısının sözüne, Kur'ân'a başvurmanın zorunluluğu aşikardır. İnsan zihni­nin belki de ebediyen çözemeyeceği zamanı biraz olsun anlaşılabi­lir kılmak için başka yol gözükmemektedir. Kavram hakkındaki istifhamı giderecek olan Kur'ân'ın, günümüze kadar bu amaçla de­taylı bir şekilde incelenmiş olduğu söylenemez. Onun dışında ya­zılan makale ve belirli filozofların görüşlerine dayalı çalışmaların, böyle bir sorunu çözmesini beklemek yanlış olacaktır. Çünkü bu tür çalışmaların hemen hepsinin, konunun bir yönünü ele alırken diğer yönlerini ihmal ettikleri ortadadır.

Çalışma, bir giriş ile üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kıs­mında, genel olarak zaman hakkında yapılan tanımlar, diğer dil­lerde zaman anlamında kullanılan kelimeler, varlık ve zamanın ta­biatı gibi konular özet olarak ele alınmıştır. Birinci bölümde, felsefe ve bilim açısından zamanla ilgili problemler ele alınarak sorgu­lanmıştır. İkinci bölümde, Kur'an'da etimolojik yapı ve semantik analiz, zaman açısından incelenmiş, zaman ifade eden kelimeler ise ifade ettikleri zaman ölçümüne göre tasnife tabi tutularak, kozmolojik zaman ifade edenler, biyolojik zaman ifade edenler ve süresizlik ifade edenler diye üç başlık altında işlenmeye çalışılmış­tır. Bu bölümde ele alınan ayetler, lügat, tefsir, hadis, kelâm, fel­sefe, fizik, tıp ve jeolojiden elde edilen bilgilere, kavram, semantik, dil ve anlambilimle ilgili çalışmalardan elde edilenler de katılarak, bir bütün olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Birinci ve ikinci bölümlerde tartışılan konuların işlevi, üçüncü bölümde Kur'an'da varlık ve zaman stratejisinde gösterilmeye çalı­şılmıştır. Bu bölümde varlık ve zaman, ontolojik yönden ele alına­rak, ebedî âlem ve ara dönemler, kendi içindeki aşama ve ardışık­lığı ihmal edilemeden incelenmiştir. Aynı bölümde ele alınan, bize göre çok önemli diğer bir başlık ise Kur'ân'ın içeriğine ait zaman stratejisidir. Burada ise fizik, felsefe ve kelâmın en önemli tartışma konuları olan geçmiş, şimdi ve gelecek ile tedrîcilik, planlama ve bazı olağanüstü durumlardaki zaman sorgulanmıştır.

Çalışmanın çeşitli yerlerinde zaman kavramı ve bu kavramı ifade eden terimlerin ya da herhangi bir konunun daha iyi anla­şılması için, bazı şemalar oluşturulmuştur.

Bu çalışmada yardımlarını benden esirgemeyen Muhterem Hocam Prof Dr. Ali Eroğlu'na şükranlarımı arz ederim. Ayrıca Fa­kültemizde, Üniversitemizin diğer fakültelerinde ve değişik üniver­sitelerde bulunan ve bana yardımlarını esirgemeyen hocalarıma ve arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Böylesine problemli ve soyut bir konuyu çalışırken amacımız, daima varlığı ve varlık ötesini kuşatan Kur'ân'ın anlaşılmasına kü­çük bir katkıda bulunmak olmuştur. Bu niyetle yapmış olduğumuz bu çalışmanın, bundan sonra yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunacağını ümit ediyorum. Zaman ve mekân üstü, ezelin ve ebedin Kuşatıcısı’ın yardımıyla... [2]


[2] Dr. Faiz Kalın, Kur’an’da Zaman Kavramı, Rağbet Yayınları: 11-13.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Önsöz
« Posted on: 27 Nisan 2024, 05:58:20 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Önsöz rüya tabiri,Önsöz mekke canlı, Önsöz kabe canlı yayın, Önsöz Üç boyutlu kuran oku Önsöz kuran ı kerim, Önsöz peygamber kıssaları,Önsöz ilitam ders soruları, Önsözönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes