> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Nefsin Zât Anlamında Kullanılması
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nefsin Zât Anlamında Kullanılması  (Okunma Sayısı 888 defa)
19 Eylül 2011, 22:48:10
müzzemmil

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 374


« : 19 Eylül 2011, 22:48:10 »



Nefs'in " İnsan, Cin, Melek, Hayvan Veya Bitki İçin Zât "Anlamında Kullanılması

Nefs'in bir yönüyle de, "birşeyin zâtı ve hakikati, yani varlığı" mâ­nâsına geldiğini daha önce belirtmiştik. Îşte bu anlamda Kur'an-ı Ke­rîm'de Nefs'in insanlara, cinlere, hayvanlara veya bitkilere, kısacası yer­yüzündeki canlı varlıklara ıtlak olunarak, onların zâtı, varlığı mânâsın­da kullanıldığına şahit oluyoruz.
Allâhü Teâlâ şöyle buyuruyor:
"Ve öyle bir günden korkun ki; o gün hiç kimse, kimsenin (hiçbir Nefs, başka bir Nefs'in) yerine birşey ödeyemez; kimseden şefaat kabul edilmez; kimseden fidye de alınmaz ve onlara hiçbir yardım yapılmaz." [139]
Burada geçen Nefs kelimeleri insanın zâtını, yani varlığını, şahsiye­tini ifade etmektedir.
Mehmed Ali Aynînin (Y 1945 M.) bildirdiğine göre bu âyet-i kerî­meye iki türlü mânâ verilebilir:
"Birincisi: "Hiçbir isyancı ve inkarcı Nefs'ten dolayı, herhangi bir şefaatçinin şefaati kabul olunmaz ve ondan bir kurtuluş fidyesi bile alınmaz."
İkinci mânâ: "Hiçbir Nefs-i Marzıyye'den, herhangi bir isyankâr Nefs için şefaat kabul olunmaz ve onun adına Nefs-i Marzıyye tarafın­dan bir kurtuluş fidyesi bile alınmaz" şeklindedir." [140] Her iki mânâda da, buradaki Nefs'in insanın zâtına ve kendine delâlet ettiği anlaşılıyor.
Bunun yanısıra başka bir âyette'yine aynı delâlete benzer bir kullanım göze çarpıyor:
“Yaratılmanız ve diriltilmeniz, bir tek kişi (Nefs'in yaratılıp di­riltilmesi) gibidir.." [141]
Bu âyet-i kerîmedeki "Nefs" sözünün anlamı "Bir tek şahıs (kişi, kimse) imiş gibi" demektir. [142]
Ayrıca Kur'an-ı Kerim'de Nefs'in, insanların yanısıra cin ve meleklerini hatta bitkilerin zât ve hakikatlerine delâlet ettiğine dâir işaretlere rastlamak da mümkündür:
"...Hiç kimse (hiçbir Nefs) yarın ne kazanacağını bilmez ve hiç kimse (hiçbir Nefs) hangi yerde (nerede) öleceğim de bîlmez [143]" buyrulmaktadır.
Her ne kadar Regis Blachere, Kur'an-ı Kerîm'de Nefs'in melekler için kullanılmadığını söylese de, [144] E. E. Calverley, Kur'an'ın nüzulün­den sonra Nefs'in melekleri ifade etmeye başladığını bildirmektedir.  Mehmed Ali Aynî de yukarıda zikrettiğimiz âyet-i kerîmedeki "Nefs"in anlamının; "gerek insan, gerek cin ve gerekse melek, hiç kimse" [145] de­mek olduğunu kaydediyor. Biz buna bir ilâve daha yapmak istiyoruz: Yukarıdaki âyette geçen "Nefs" sözcüğü, insanları, cinleri ve melekleri içine aldığı gibi, hayvanları ve bitkileri de kapsar. Zira âyet-i kerîmede hiçbir Nefs'in "hangi yerde öleceğini" bilemeyeceği ifade ediliyor. Yer ile birlikte zaman da sözkonusudur. Zamansız mekân düşünülemez. Dolayısıyla "hangi yerde öleceğini bilemez" sözünde, aynı zamanda "ne zaman öleceğini bilemez" mânâsı da yatmaktadır. Gerek hayvanlar ve gerekse bitkiler akıldan, dolayısıyla da bilgiden yoksun oldukları için hayatiyetlerinin ne zaman son bulacağını bilemezler. Öyleyse bu âyette­ki "Nefs" kelimesi; insanları, cinleri ve melekleri ifade etmekle birlikte, bitki ve hayvanları da içine alıyor olsa gerektir.
Bir başka âyet-i kerîmede de:
"Her Nefs, kazandığıyla (Allah katında) rehin alınmıştır" [146] buyruluyor.
Bu âyetteki "Nefs" sözü, "insanlardan ve cinlerden bütün mükellef nefsler" anlamına gelmektedir. [147]
Demek ki; Kur'an-ı Kerîm'de, Nefs'in sözlük anlamlarından birine uygun olarak "zât ve hakikat" mânâsında kullanıldığı ve bunun "insan­ların, cinlerin, meleklerin, hatta hayvanların ve bitkilerin zât ve varlık­larına" delâlet ettiği anlaşılıyor.[148]


[139] Bakara: 2/48; Krş.: Bakara, 2/123.
[140] Mehmed Ali Aynî, "Nefs Kelimesinin Manaları", s. 50.
[141] Lokman: 31/28.
[142] Mehmed Ali Aynî, A.g.m., s. 50.
[143] Lokman: 31/34.
[144] Regis Blachere, "Nefs Kelimesinin Kur'an'da Kullanılışı Hakkında Bazı Notlar", s. 190.
[145] Mehmed Ali Aynî, A.g.m., s. 50.
[146] Müddessir: 74/38.
[147] Mehmed Ali Aynî, A.g.m., s. 50; Bursevî, A.g.e., c. IV, s. 440.
[148] Ahmet Ögke, Kur'an'da Nefs Kavramı, İnsan Yayınları: 33-35.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Lütfen Namazlarımızı Kılalım Namazlarınızı Sanal & Real Yaşam için Terketmeyiniz !!!

İlim Dünyası Ailesi
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nefsin Zât Anlamında Kullanılması
« Posted on: 27 Nisan 2024, 07:41:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nefsin Zât Anlamında Kullanılması rüya tabiri,Nefsin Zât Anlamında Kullanılması mekke canlı, Nefsin Zât Anlamında Kullanılması kabe canlı yayın, Nefsin Zât Anlamında Kullanılması Üç boyutlu kuran oku Nefsin Zât Anlamında Kullanılması kuran ı kerim, Nefsin Zât Anlamında Kullanılması peygamber kıssaları,Nefsin Zât Anlamında Kullanılması ilitam ders soruları, Nefsin Zât Anlamında Kullanılmasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes