> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Nefs Muhasebesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nefs Muhasebesi  (Okunma Sayısı 863 defa)
18 Eylül 2011, 13:41:40
müzzemmil

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 374


« : 18 Eylül 2011, 13:41:40 »



II- Nefs Muhasebesi

Nefsine karşı zafer elde etmek ve onu denetimi altına almak ama­cıyla onunla savaşa tutuşan sâlik, nefsine karşı uyguladığı birtakım be­densel riyazet ve mücahede yöntemleriyle birlikte, aynı zamanda nefsi­nin tutum ve davranışlarını da gözönüne alarak onu sorguya çekmeli­dir. Bu işe Tasavvuf terminolojisinde "Muhasebe" adı verilmektedir.
Nefs muhasebesine büyük önem veren Haris b. Esed Muhasibi, (V 243 H./857 M.) muhasebeye; "eksikliğinin artmasını ortadan kaldırmak amacıyla, hainliğinden dolayı Nefs'in korunmasını aklın ele alması" [550] biçiminde tanımlıyor. Başka bir ifadeyle; "Muhasebe, Allah'ın hoşlandı­ğı şeylerden kötü gördüklerini ayırarak tedbirli davranmaktır. Bu da iki şekilde olur:
Birincisi; amellerin gelecekleriyle ilgili hususlarda, diğeri de peşinden gidilen şeyler hususunda muhasebedir."[551]
Demek ki; Nefs muhasebesi akıl yoluyla yapılır ve bununla Nefs'in açacağı zararların önüne geçmek amaçlanır. Bu, insanla ilgili olduğu gibi, bir yönüyle de Cenab-ı Hakk'la ilgilidir ve ileride işlenecek amelle­rin O'nun hoşlanacağı türden olması için Nefs sorgulanır.
Nefs'in sorgulanması için belli zaman ve mekânlar düşünülebilece­ği gibi, aslında muhasebe her an yapılmalıdır. Muhasibi buna; "Nefsini her an hesaba çek!" [552] sözüyle işaret eder. Cimri bir adamın, malının hesabını inceden inceye yaptığı gibi, sâlik de nefsini sabah-akşam, yani her an sorguya çekmelidir. Böylece amellerinin iyi mi, kötü mü olduğu­nu sürekli tartmış olur.
Hz. Ömer (r.a.) (V 23 H./643 M.) der ki:
"Hesaba çekilmeden önce nefsinizi hesaba çekin! (Amelleriniz) öl­çülüp tartılmadan önce onları ölçüp tartın! Ve hiçbir şeyin gizli kal­maksızın (amellerinizin) sunulacağı o (hesap) gün(ün)de Allâhü Teâlâ'ya sunmak üzere nefslerinizi süsleyin!" [553]
Hz. Ali (r.a.) (V. 41 H./661M.) de, hesap gününde mutlu bir manza­rayla karşılaşmak için Nefs'in sorguya çekilmesi gerektiğini; "Nefsini hesaba çeken kişi kurtuluşa erer. Nefsinden habersiz olan ise hüsrana uğrar" [554] sözüyle dile getirmektedir.
Öyleyse muhasebede tefekkür oldukça önemlidir. Mü'min sonunu düşünüp basiret gözüyle Nefs'inin durumunu görmeli ve işlediği gü­nahlardan pişmanlık duymalıdır. Zira yine Hz. Ali'nin ifadesiyle "tefek­kür edenin basireti açılır." [555] Dolayısıyla kişi sonunu ve geleceğini da­ha iyi görebilir ve durumunu ona göre ayarlar.
Abdullah İbn Abbas (V. 68 H./687 M.) (r.a.) da: "İyi bir konudaki tefekkür, kişiyi onu yapmaya; kötü bir işten dolayı pişman olmak da onu terk etmeye götürür" demiştir. [556]
Nefs'i sorguya çekerken, içinde bulunulan durum kesinlikle beğenilmemeli, çok daha kötü durumlarla karşılaşılabileceği sürekli göz önünde bulundurulmalıdır. Nefs devamlı töhmet altında bulundurul­malıdır.
Nefs, "ateşten, cehennem azabından ve Allah'ın Cehennem'e gire­cekler için hazırladığı, azap türlerinden hiç korkmaz mısm?" diye sor­gulanmalıdır. [557]
Ebu'l-Abbas Mevsılî nefsine şöyle seslendi:
"Ey Nefs! Ne dünyadaki zenginler ve hükümdarlar gibi nimetler içerisinde yüzmektesin, ne de âhiret için çokça ibadet edenler gibi mücahedede bulunursun. Bu gidiş­le senin yüzünden Cennet ile Cehennem arasında tutsak kalacağım. Ey Nefs! Sende hiç utanma yok mu?" [558]
İbrahim Teymî (V 92 H.) anlatıyor:
"Nefsimin Cehennem'de olduğunu hayal ettim. Cehennem'in şid­detli susuzluğu ve alevleriyle boğuşuyor, zakkum ağacından yiyor ve (içilmeyecek derecede) çok soğuk suyundan içiyordum. Dedim ki:
" Ey nefsim! Şu anda canın ne istiyor?" Nefsim dedi ki:
"Dünyaya dön! Bu azaptan seni kurtaracak olan iyi işler yap!" Bir de nefsimin Cennet'te huri kızlarıyla beraber olduğunu hayâl ettim:
İnce, saf ipekten ve çok değerli atlas kumaştan elbiseler giymiştim. Dedim ki:
"Ey nefsim! Şu anda canın ne istiyor?" Nefsim dedi ki:
"Dünyaya dön! Bu sevaptan da­ha çok sevaplı işler yap!" (Sonra kendime gelip) dedim ki:
"Sen şu an­da dünyadasın ve emniyettesin." [559] Yani bu iyi işleri yapacak fırsatın var.
İşte kişi nefsiyle böylesine hesaplaşmah ve geleceğine ona göre yön vermelidir. Böylece Nefs'in kötü isteklerine kolay kolay uyulmaz.
Nefs muhasebesi iki türlü yapılır:
Birincisi; amelden önce yapılan muhasebedir ki; bu, kişinin, verece­ği karardan ve iradesinden önce durup düşünme ve onu terk etme fikri ağır basıncaya kadar herhangi bir işte aceleci davranmamaktır.
İkinci tür muhasebe de amelden sonra yapılandır ki; bu da yaptığı işlerin ne kadar doğru veya yanlış, ne kadar ihlâsh veya samimiyetsiz, ne kadar mubah ya da değil olduğunu ölçüp biçmesi, düşünmesidir. [560]
Muhâsibî'nin (V. 243 H./857 M.) bildirdiğine göre Nefs muhasebe­sinin belli başlı üç yönden faydası vardır:
"Birincisi: Nefs muhasebesiyle ilgili, kişiyi meşgul eden tüm üzüntü ve bağları koparmak. Zira kim borcunun hesabını yaparsa kalbi meşgu­liyetten kurtulur.
İkincisi: Muhasebeden istenen hedefe ulaşamama korkusundan do­layı, Nefs muhasebesi dışındaki şeylerden isteyerek uzaklaşmak.
Üçüncüsü: Haddi aşılan şeylerden sorguya çekecek olması nedeniy­le Allah (c. c.)'tan korkmak." [561]
Demek ki; Nefs muhasebesi sayesinde kul, dününü bugününü ve yarınını düşünme fırsatı bulur ve Nefs'i küçük görüp onu yermek ge­rektiği sonucuna varır. [562]


[550] Muhâsibî, Vesâyâ, s. 229.
[551] Muhâsibî, er-Riâye, s. 48.
[552] Haris b. Esed Muhasibi, Risâktü'l-Mûsterşidîn, s. 46, V baskı, Dâru's-Selâm, Ka­hire, 1988.
[553] Ebu Tâlib Mekkî, Kütü'l-Kulûb, c. I, s. 76; Ayrıca bkz.: Muhasibi, Risâletü'lMüsterşidîn, s. 48.
[554] Hüseyin b. Abdüssamed b. Muhammed Hârisî, Nüru'l-Hakîka ve Nûru'l-Hadika fi ilmi'l-Ahlâk, s. 61, Matbaatû Seyyidi'ş-Şühedâ, Kum, 1983.
[555] A.e.,s. 63.
[556] A.e., Aynı yer.
[557] İbn Kayyım, Medâricû's-Sâlikîn, c. II, s. 68.
[558] Gazzâlî, İhyâ, c. III, s. 71.
[559] İsfahanı, Hılyetü'l-Evliyâ, c. IV s. 211.
[560] Ahmed Ferîd, Tezkiyetü'n-Nefs ve Terbiyetühâ, s. 76-78, II. baskı, Dâru Nâfi', Ba­sım yeri yok, 1986.
[561] Muhasibî, Vesâyâ, s. 230.
[562] Ahmet Ögke, Kur'an'da Nefs Kavramı, İnsan Yayınları: 101-103.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Lütfen Namazlarımızı Kılalım Namazlarınızı Sanal & Real Yaşam için Terketmeyiniz !!!

İlim Dünyası Ailesi
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nefs Muhasebesi
« Posted on: 19 Nisan 2024, 09:52:29 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nefs Muhasebesi rüya tabiri,Nefs Muhasebesi mekke canlı, Nefs Muhasebesi kabe canlı yayın, Nefs Muhasebesi Üç boyutlu kuran oku Nefs Muhasebesi kuran ı kerim, Nefs Muhasebesi peygamber kıssaları,Nefs Muhasebesi ilitam ders soruları, Nefs Muhasebesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes