๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuranda İnsan Psikolojisi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 17 Şubat 2011, 14:00:22



Konu Başlığı: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 17 Şubat 2011, 14:00:22
Meşiet - İrade - Kaza - Kader

 (Bütün diğer Kur'an kavramlarının olduğu gibi, özellikle bu kavramların açıklanmasında da, yapabile­ceğimiz yanlışlardan dolayı Allah'tan bağışlanma dile­riz; çünkü, yaptığımız Allah'ın Yolları'nda çabalamak­tan başka bir şey değildir. Allah'ın ilmini içeren Kur’an'ı bizim anlayabilmemiz, ancak bir İnsan olarak ka­pasitemiz ölçüsünde olacağından, açıklamalarımız Kur'an'ın anlattıkları değil, bizim Kur'an'dan anladıklarımızdır. Okuyucularımızın bu önemli noktayı tekrar tek­rar göz önünde bulundurmaları gerektiğini bir kez da­ha hatırlatmakta yarar görüyoruz.)

Allah'ın İradesi'yle insanın iradesi ve Kaza-Kader sorunu İslâm tarihinde en çok tartışılmış sorunlardan biridir. Öyle ki, bu tartışmalar çeşitli mezheplerin ade­ta varlık nedeni olmuşlardır. Daha önce de belirttiği­miz gibi, her konunun bir Allah'la ilgili, bir de varlık­larla ilgili olarak iki yönü vardır; bizim Allah'la ilgili yönü konusunda bilebileceklerimiz oldukça sınırlıdır ve nerdeyse imkânsıza yakın derecededir.

Yukarıda zikrettiğimiz gibi, Allah bir şeyi 'dilediği zaman o şeye 'ol' der ve o da oluverir. Demek ki, varlık­lar ortaya çıkmadan önce, yani bir 'şey’ olmadan önce, gerçek olarak vardırlar; işte bu gerçek, (hakk) olarak varoluşları Allah'la ilgilidir. Bunun Allah'ın ilminde ol­duğu söylenmiştir. Nitekim, Kur'an-ı Kerim'de şöyle Duyurulur:

“Ğayb'in anahtarları O'nun yanındadır; onları O'ndan başka kimse bilmez. Denizde ve karada ne varsa, bilir. Bir yaprak düşmesin ki, O bunu bilmemiş olsun ve yerin karanlıklarında bir tane, yaş ve kuru hiç bir şey olmasın ki, apaçık bir kitapta bulunmamış olsun  (Enam: 59)”.

'Kitab'ı anlatırken de belirttiğimiz gibi, 'apaçık kitap'a ‘Levh-i Mahfuz'da denmiştir. Yani, her şey bu. kitaptadır ve bu kitabın anahtarları da tabiî olarak Allah'tadır. Daha bazı ayetlerde de buyurulduğu gibi, Allah bu kitabı Kur'an'da ve evrende açmıştır; bunun anahtarlarını da, belki tümüyle olmasa bile, belli öl­çülerde kullarından dilediğine verir (bk. Ğayb),

Aynı konuyla ilgili olarak, bir diğer ayette söyle buyurulmaktadır:

“Yerde ve kendi nefslerinizde başınıza bir şey gel­mesin ki, biz onu yaratmadan önce bir kitapta bu­lunmamış olsun..(Hadid: 22)”. Demek ki, evrende meydana gelen her olay da Al­lah'ın ilminde vardır. O halde, evrendeki her varlık ve meydana gelen her olay Allah'ın ilminin açılışıdır; bu olmadan önce insanlar için gizlidir, gaybdır, ancak mey­dana gelince bilinir. Fakat, olması da olmaması da imkan dahilindedir, çünkü bizim elimizde değil, Allah' in elindedir, O'nun kudreti, dilemesi dahilindedir; bu bakımdan, evrene 'mümkinat’ denilir. îşte, Allah'ın bir şeyin olmasını veya olmamasını dilemesi İrade'dir; bu bağlamda, Allah'ın iradesi mutlaktır ve tüm evrende geçerlidir; şu kadar ki, biraz aşağıda belirteceğimiz gi­bi, insanın iradesi Allah'ın iradesi çerçevesindedir.

İrade, Râ-De (Ra-Ve-De) fiilinden gelir. Masdarı ravd, 'bir şeyin isteği, arzusu doğrultusunda gelip git­me, bocalama, çabalama' demektir. Gerek 'râ-de", ge­rekse 'ir ta de' aşağı yukarı aynı anlamda kullanılır. 'Raid' 'ot peşinde olan' demektir; devenin ot peşinde dolaşmasına da 'ravd' denilir. îşte, irade bu fiilin 'if'al' babı olan erade şeklinden masdardır. Şehvet, ihtiyaç ve arzudan kaynaklanan bir kuvveti ifade eder. Nef­sin isteyerek bir şey peşinde koşması demektir. Bu koş­ma, gidip gelme şeklinde olur ve bir tereddüd de belirtir. Nitekim, Arapça'da 'yavaş yavaş’ anlamına ge­len 'ruveyden' zarfı da bu kelimeyle bağlantılıdır. İrade, hem istek, hem de, bu isteği gerçekleştirmek için bir karar, bir yola koyulma anlamını da içerdiğinden, iste­ğe ulaşılsın ulaşılmasın bir başlangıç ve bir sonu, yani bir niyet ve işe koyuluşu kapsar. Ama, Allah'la ilgili ola­rak kullanıldığında, Allah için düşünüp karar vermek söz konusu olamaz; O'nun hükmüyle dilemesi hemen hemen aynı şeydir. [143] Allah her şeyi mutlaka irade et­mez; nitekim, Kur'an, Allah'ın mü'minler için zorluk irade etmediğini belirtir. Yine, Kur'an'da, Allah'ın kul­ları için zulmü irade etmediği de anlatılır. Ama, İrade' nin yanısıra, bir de MEŞİET vardır. Bu kelimenin aslı 'Şâ-E' fiilidir. Bu fiil de, 'dilemek' anlamına gelir. Şu kadar ki, meşiet mutlaka bir şeyin varlığını gerektirir. Nitekim, şey kelimesi 'şâ e' fiilinin isim olarak masdarıdır; yani şey, Allah'ın 'meşieti'nin. sonucunda ortaya çıkan varlıktır; bu bir davranış, bir olay da olabilir. Bu noktada, meşiet evrendeki her şeyi kapsar, bu bakım­dan insanın sınırlı meşieti de mutlaka Allah'ın meşietine bağlı olduğu için, bir iş yapmaya niyetlendiğimiz za­man, 'yapacağım' veya 'yaparım’ değil, 'Allah dilerse -inşa-Allah' yapacağım' dememiz gerekir. Dikkat edilir­se, 'inşâ-Allah' deriz de, inerad'Allah' demeyiz; yine, Kur'an 've mâ teşâûne illâ en yeşâ-Allah - Allah dileyemedikçe dileyemezsiniz’ der, ama, 've mâ türidûne illâ en yürîd'Allah' demez.

Görülüyor ki, irade ve meşiet, Allah'ın ilminin ev­rende ortaya çıkmasını veya bir başka deyişle, isimleri­nin 'şey'ler olarak tecellisini ifade eden yaratmayla .il­gili sıfatlarıdır. Mutlak irade, mutlak kudreti çağrıştı­rır; yani, dilediğini dilediği gibi yapabilecek zatın, böy­le bir kudrete sahip olması gerekir. Kudret kuvvetten farklıdır; sözgelimi, bir taşın hareket etmesi kuvvetledir; ama bir yönde hareket ederken, değişik yönlere itil­mesi kudreti gerektirir; kudret her yönlüyken, kuvvet bir yönlüdür. [144] îşte, Allah kudretiyle iradesini yön­lendirir ki, buna da biz KADER deriz. [145]

KADER 'Ka-De-Ra' fül kökünden gelir. 'Alâ' harf-i ceriyle kullanıldığında 'gücü yetmek', normal olarak kullanıldığında ise, 'ölçmek, plânlamak, düzenlemek, rız­kını daraltmak, 'kaddera', .'ağır davranmak, takdir et­mek, miktarını ortaya koymak, belirli miktarda yap­mak, yapma, gücü vermek' anlamındadır. Bu fiilden gelen 'kadr' 'kadar, miktar, eşit, şeref ve hürmete lâ­yık olma', 'kader' sözcük anlamıyla 'bir şeyin miktar ve durumu, bir şey için belirlenen zaman ve yer', 'mikdar, 'ölçü, hüküm' gibi anlamlarda kullanılır. [146] Bü­tün bu anlamlar Kur'an'da çeşitli ayetlerde geçer; . “Dilediğine rızkı yayar, dilediğine kısar (yakdiru) (Ra'd: 26)”.

“Allah'ı hakkınca takdir etmediler (ve mâ kaderu'llahe hakka kadrihî)   (Enam:  91)”.

 “Kendisine kimsenin güç yetiremeyeceğini mi (en len yakdira aleyh) sanıyor?(Beled: 5).”.

 “Her şeyi yarattı ve onu tam bir miktarla takdir etti (kadderahû takdîra) (Fürkan: 2)”.

“Canı çıkası, nasıl da ölçtü biçti  (takdir etti)! (Müddessir: 20)”.

“Her şey O'nun yanında bir miktar üzeredir (Ra'd: 8 )”.

“Geceyi dinlenme zamanı, güneşi ve ayı birer he­sap için yaptı; bu alîm ve azız olanın takdiridir (Enam: 96)”.

Görüldüğü gibi kader, Allah'ın her şeyi bir ölçü dahilinde ortaya koymasıdır. Kader'in hükmü, Allah'ın her şeyi ezelde belirlemesi, yazması şeklinde de tanımı yapılmıştır. Bu bağlamda, kaderin kazadan önce gelip, Îlm-i Ezelînin kapsamını içine aldığı, kazamnsa,, Allah'ın iradesinin tecellisiyle bu ilmin fiiliyata çıkması, ey­leme dökülmesi olduğu belirtilmiş ve “Hatibinden bir kelime geçmemiş olsaydı, aralarında hükmolunurdu (kuzıye)” ayeti ve daha başka benzer ayetler delil göste­rilmiştir. [147] Fakat, İ. Sina gibi bazı filozoflar ve daha bazı alimler, kazanın önce geldiğini ve kaderin kazanın Allah'ın iradesiyle ortaya çıkan şekli olduğunu ileri sür­müşlerdir. [148] Bizce, her iki iddiada da doğruluk payı vardır. Şöyle ki:

Ka-Za, 'bir şeyin halledilmesi’ demektir; sözgelimi, ihtilâflar hakkında hüküm veren kişilere kazı (kadı) denilir. Ragıp el-İsfahanî bunun iki yönü olduğunu söy­ler: Beşerî ve îlâhî. İlâhî olan, “Allah ancak Kendisi'ne ibadet etmenize hükmetti (kaza) ve “Allah hakkla hük­meder (kaza), O'ndan başka çağırdıkları ise, hiç bir şeyle hükmedemezler” ayetlerinde ifade olunduğu gi­bidir; yani, emir, söz, ilân veya bir eylem ifade etmek­tedir. “Onları iki günde yedi gök yaptı (kazahünne)” ayetinde de Allah'ın bir fiili ortaya konmaktadır. Beşe­rî olansa, kadının hükmetmesi ve Allah'ın bazı hüküm­lerinin yerine getirilmesini ifade eder. Sözgelimi, “Menasiklerinizi yerine getirdiğiniz (kazaytüm) zamana, ayetinde bu durum vardır. Ayrıca, kaza, bir şeyi 'ta­mamlamak, yerine getirmek' 'anlamlarında da kullanı­lır. “Musa süreyi doldurduğu (kaza ecelen) zaman; İç­lerinde, verdiği sözü yerine getiren (kaza nahbehû) vardır” ayetlerinde bu anlamı görüyoruz. Bunların yanısıra, bir kişinin ihtilâflar hakkında hüküm vermesi için de, yukarıda belirttiğimiz gibi kaza kelimesi kulla­nılır: “Senin verdiğin hüküm hakkında (mimma kazayte) içlerinde bir sıkıntı duymadan ve tam olarak tesli­miyet göstermeden (Nisa: 65) ve ((Muhakkak Rabbin aralarında adaletle hükmeder (kaza)  ayetlerinde bu anlam açıktır.

Demek ki, bir bakıma kaza, “Allah'ın emri takdir edilmiş bir kaderdir (Ahzab: 38)” ayetinde ifade olu­nan kaderin yerine gelmesidir. Fakat, kaderin kudretle ilgili olduğunu yukarıda belirtmiştik. Yani, Allah, ilmindeki varlıkların ve olayların asıllarına iradesiyle “ol” der, o da olur. İşte bu olma 'takdir olunmuş bir kader', belli ölçülerde, Allah'ın çizdiği sınırlar içinde bir meyda­na geliş veya meydana geliş için biçilen ölçü ve şekilken; kaza ise, “Allah bir işe hükmettiği zaman (kaza emran), ona ancak “ol” der, o da oluverir (Bakara: 117)” ayetinde ifade olunduğu üzere, takdir olunacak şeye hükmetme anlamını taşımaktadır. Demek ki, Allah bir işin (emr) olmasını dilemekte, bu dileme olumlu bir oluş ifade ettiğinde meşiet olmakta, meydana gelmesini dileyip dilememe sözkonusu olduğunda iradeyle adlan­dırılmakta, meşietin şeye dönüşmesine hükmetmeğe ka­za denirken, şeyin oluşunu, süresini, ölçü ve miktarını belirlemeğe ise kader denmektedir. [149]

İşte, evrendeki her varlık ve her olay meşiet, irade, kaza ve kader çerçevesinde meydana gelmektedir. Bun­ların hepsi Allah'a ait olduğundan, evrendeki her olgu Allah'ın bir yaratması isimlerinin birer tecellisidir. Yal­nızca, bu noktada insana Allah'ın mutlak iradesinden bir irade verilmiştir ki, Allah insanın kapasitesi çerçe­vesinde kalan snırlar içinde Kendi Mutlak İradesi'nden İnsana bir irade tahsis etmiş, bir başka deyişle, meşieti' nin yerine gelişinde insana kendi dilemesiyle -farkında olmadan meşieti'ni yerine getireceği- bir fonksiyon yük­lemiştir. Yine, kaza ve kader mutlak biçimde Allah'a aittir. Kader, bizimle ilgili olarak, sürüp giden zaman çizgisi üzerinde Allah'ın iradesiyle ortaya çıkan kaza­sının tecellileri şeklinde belirmektedir. İnsanın, Allah,’ın kendisi için belirlediği kaderinde belli bir payı vardır ve bu pay ölçüsünde sorumluluk taşır. İnsan yarın ne olacağını bilmez, ama Allah bilir ve bunu belirlemiş­tir de(meşiet). İnsan, yarın olunca bu meşiet doğrul­tusunda, Allah'ın meşietinin ne olduğunu bilmeden di­ler ve bir eylem ortaya kor; böylece sürekli biçimde örü­len veya Allah'la ilgili olarak açılan, bizim önümüzde düğümleri çözülen kader'in kendisiyle ilgili olan bölü­münde insan kendi iradesinin rolünü eyleme dönüş­türür. Eğer, bu ortaya koyuş Allah'ın iradesiyle çakışır­sa, insan sevap kazanmış demektir; ama, eğer Allah'ın iradesinin dışında ise günah işlemiştir; fakat, bu Al­lah'ın meşieti çerçevesindedir. Allah, insanın nasıl dav­ranacağını zaten bilmektedir ve bu bilgisi çerçevesinde her şey meydana gelir; yani, bir bakıma ilimle meşiet aynı şey gibidir.

Görülüyor ki, insan kendi kaderinde bütünüyle söz sahibidir; o kendi kaderini kendi örmektedir; kör bir yazgının kurbanı değildir. Allah, onu kötülük yapmaya sevketmek şöyle dursun, iradesinin Kendi irade'siyle birleşmesi için elçiler gönderir, kitaplar indirir. Bütün uyarılarına rağmen, emirleri doğrultusunda gitmez ve fasıklıkta (bk. fısk) diretirse, artık sapmış demektir. Al­lah, hiç bir zaman insanın kötülüğünü ve istemediği eylemlerde bulunma sini irade etmez; onun için her za­man kolaylık ve iyilik irade eder; ama, insanın nasıl davranacağı Allah'ın meşieti çerçevesindedir; bu ba­kımdan, onun meşietiyle Allah'ın meşieti sürekli çakı­şır; “Allah dilemedikçe dileyemezsiniz” ayetinin anlamı budur. İnsan, iradesini iyi yönde de, kötü yönde de kul­lansa, Allah'ın meşieti çerçevesinde kullanır; ama irade­si çerçevesinde değil. İnsan, kendi özgür iradesiyle Al­lah'ın kendisiyle ilgili meşietmi yerine getirir; Allah bu noktada insanı zorlamaz, kötülüğe itmez. O, kendisine verilen iradeyi kullanır ve bu yüzden sorumluluk sahibidir. [150]


[143] Müfredat, 206-7.

[144] Hak Dini Kur'an Dili, I, 260.

[145] a.g.e. VII, 5206.

[146] Müfredat, 395-6; T. Kamus, 'KOR' md.

[147] Hak Dini, Kur'an Dili, VII, 5206.

[148] a.y.; S. Ateş, a.g.e. 297.

[149] Müfredat, 406. İlgili Kur'an ayetleri bir arada değer­lendirildiğinde  'kaza'nın daha çok  'hüküm,  tayin ve tesbit', 'kader'inse bu hükmün kâinatta icrası olduğu fikri daha çok geçerlilik  kazanmaktadır.  Bu  bakımdan,  M. İkbal gibi bazı müslüman filozoflar 'kader't 'zaman'la açıklamakladırlar. Bk. İslâm'da. Dinî Düşüncenin Yeniden Doğuşu.

[150] Ali Ünal, Kur’an’da Temel Kavramlar, Beyan Yayınları: 172-179.



Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Tuğçe 8/D üzerinde 01 Ekim 2014, 19:30:04
Ödevimi yaparken bu konudan yararlandım. ALLAH razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: -merve-7d- üzerinde 05 Ekim 2014, 15:37:07
Paylaşım için çok sağ olun sonunda konuyu bularak ödevimi yaptım allah hepinizden razı olsun :D :)


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Elif Benal 8 üzerinde 06 Ekim 2014, 11:53:35
Teşekkürler :) ödevimi yapmada çok yaralı oldu Allah razı olsun :)


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Hatice 8/B üzerinde 07 Ekim 2014, 12:33:48
Allah razı olsun... Çok teşekkür ederim sayenizde ödevimi yaptım


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Burcu 8D üzerinde 07 Ekim 2014, 15:41:22
ALLAH razı olsun sayenizde ödevimi de yapmış bulundum çok teşekkürler hayırlı günler


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Sefil üzerinde 07 Ekim 2014, 16:05:53
Allah sizlerden razi olsun degerli talebe evlatlarimiz insaallah daha cok istifade edeceksiniz  ve insaallah bu mubarek sitede yonetici olacaksiniz


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Nadire 8 üzerinde 07 Ekim 2014, 16:22:23
ödevimi yapmakta yardımcı oldunuz, çok sağ olun.Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Nadire 8 üzerinde 07 Ekim 2014, 16:24:21
ödevimi yapmakta yardımcı oldunuz, çok sağ olun, teşekkürler,Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Ceren üzerinde 07 Ekim 2014, 16:27:47
Aleykümselam.Allah razı olsun paylaşımdan dolayı inşallah..


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Beyza 7/B üzerinde 07 Ekim 2014, 22:23:40
Esselamu aleykum ve rahmetullah;                             
ödevime yardımcı oldugunuz için sagolun ...


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Bahrişan 8 üzerinde 08 Ekim 2014, 13:31:45
ödevime yardımcı oldunuz allah paylşımdan razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Yunus Emre üzerinde 08 Ekim 2014, 15:54:57
selamun aleykum bu paylasimi yapandan yapmasini saglayandan allah razi olsun cok tesekkur ederim


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Gülbahar Aktay üzerinde 08 Ekim 2014, 19:48:44
ödevime çok yardımcı oldunuz bu konuyu iyi anlamamı sağladınız ALLAH razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Derya 7/B üzerinde 08 Ekim 2014, 21:55:03
Ödevim için gerekli olan tüm bilgiler bu yazıdaydı,teşekkürler.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 08 Ekim 2014, 22:01:45
Esselamu aleykum;
Çok güzel bir paylaşım..Mevlam razı olsun
..“Gayb'in anahtarları O'nun yanındadır; onları O'ndan başka kimse bilmez. Denizde ve karada ne varsa, bilir. Bir yaprak düşmesin ki, O bunu bilmemiş olsun ve yerin karanlıklarında bir tane, yaş ve kuru hiç bir şey olmasın ki, apaçık bir kitapta bulunmamış olsun  (Enam: 59)”.

Gaybı bilen Allah c.c.dur...Gaybı yaşatan da odur,planlayan da...Kazamızı eden ,kurgulayan da odur, kaderimizi yazıp bize bazen kaderimizi değiştirme imkanı veren de...Mevla'ya bin şükür olsun...Bern yaratıcıyım demiş ama bizlere de imkan tanımış..Rabbim kazamızı ,kaderimizi hayırlı etsin İnşAllah..


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: eray çürük üzerinde 08 Ekim 2014, 23:50:05
Allah razı olsun... Çok teşekkür ederim sayenizde ödevimi yaptım


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: huriye8/c üzerinde 09 Ekim 2014, 14:56:37
meraba hocam bu yazı için sağolun


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: şehri8/b üzerinde 14 Ekim 2014, 13:11:36
ALLAH RAZI OLSUN ÖDEVİMDE ÇOK YARDIMCI OLDU


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Yunus 8 üzerinde 22 Ekim 2014, 19:40:42
Ödevimi buradan yaptım ALLAH razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Metin 8/A üzerinde 22 Ekim 2014, 20:27:03
Allah sizlerden razi olsun degerli talebe evlatlarimiz insaallah daha cok istifade edeceksiniz  ve insaallah bu mubarek sitede yonetici olacaksiniz
tabiki hocam bizde editör ve benzeri ilim dünyasında bi yerimiz olsun istiyoruz ve hem bu siteden fydalanıyoz hemde sitede iyi yerlere gelmek istiyoruz .


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: cansu8/D üzerinde 15 Mart 2015, 15:06:52
İnsan iradesi Allah'ın evrende belirlediği yasalarla düzenlenmiştir.
Hiç kimse kaderini değiştiremez.Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: cansu8/D üzerinde 15 Mart 2015, 15:11:55
kader ölçmeye düzenlemeye planlamaya ve kavramaya yöneliktir.
Esselamu aleykum;
Çok güzel bir paylaşım..Mevlam razı olsun
..“Gayb'in anahtarları O'nun yanındadır; onları O'ndan başka kimse bilmez. Denizde ve karada ne varsa, bilir. Bir yaprak düşmesin ki, O bunu bilmemiş olsun ve yerin karanlıklarında bir tane, yaş ve kuru hiç bir şey olmasın ki, apaçık bir kitapta bulunmamış olsun  (Enam: 59)”.

Gaybı bilen Allah c.c.dur...Gaybı yaşatan da odur,planlayan da...Kazamızı eden ,kurgulayan da odur, kaderimizi yazıp bize bazen kaderimizi değiştirme imkanı veren de...Mevla'ya bin şükür olsun...Bern yaratıcıyım demiş ama bizlere de imkan tanımış..Rabbim kazamızı ,kaderimizi hayırlı etsin İnşAllah..


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: mustafa8d üzerinde 15 Mart 2015, 20:09:49
bilgiler için salun


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Ramazan. üzerinde 13 Ekim 2015, 22:18:30
Es Selamün Aleyküm . Kaza kader ve iradeyi anlatan uzun ve açıklayıcı ve ayet yonunden zengin bir konu olmuş .
ALLAH cc razı olsun .


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: sultan aktay üzerinde 14 Ekim 2015, 18:20:33
selamun aleyküm
paylaşım için allah razı olsun ayetlrle açık bir anlatım olmuş bu konuyu anlmama yardımcı olduğunuz için allah c.c sizden razı olsun
çok teşekkür ederim


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Edanur üzerinde 21 Ekim 2015, 16:36:23
Allah'ın her şeyi bir ölçü dahilinde ortaya koymasıdır. Kader'in hükmü, Allah'ın her şeyi ezelde belirlemesi, yazması şeklinde de tanımı yapılmıştır. kaza, “Allah'ın emri takdir edilmiş bir kaderdir (Ahzab: 38)” ayetinde ifade olu­nan kaderin yerine gelmesidir. Fakat, kaderin kudretle ilgilidir. Allah c.c razı olsun..


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Edanur üzerinde 21 Ekim 2015, 17:12:25
irade kaderimizde yazılan şeyi hangi yolla yapacağımız konusunda serbest bırakılıp kendi seçimimizi kendimizin yapmasıdır.Allah c.c bizlerin kaderin olacakları yazmıştır  fakat bunu helal yoldanmı haram yoldanmı yapacağımızı biz seçeriz.Böyleliklede günah ve sevaplarımız yazılır.Allah c.c razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: SeLiNaY 8 üzerinde 24 Ekim 2015, 19:36:58
selamun aleykum

insanın kaderi Allah'ın evrende belirlediği yasalarla düzenlenmiştir.buna bağlı olarak insanın eylemleri , zorunlu ve seçime dayalı olmak iki kısımdır
Allah razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: İkraNuR üzerinde 24 Ekim 2015, 23:00:10
bu kavramların anlamlarınıda öğrenmiş oldum sayenizde Allah (c.c.) razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 25 Ekim 2015, 14:12:51
Bismillah...
İnsanın bir yere gitmesinin kesin olması kader iken insanın gideceği yeri belirlemesi ise insanın iradesidir.Ya da bir şeyi yemesi kader yiyeceği şeyi
kendi belirlemesi ise yine insan iradesidir...
Paylaşım için Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Zehra 8/C üzerinde 03 Kasım 2015, 19:19:11
Kader;
insanların başına gelecek olaylar, doğacakları, ölecekleri ve ne iş yapacakları gibi bütün bilgiler, levh-i mahfuz denilen bir kitaptır.Bu kitaptaki bilgilere kader deniliyor. PAYLAŞIM IÇİN AALLAH RAZI OLSUN...


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Zehra 8/C üzerinde 03 Kasım 2015, 19:25:57
Kaza :
Yüce Allah'ın takdir ettiği olayların yeri ve zamanı geldiğinde gerçekleşmesine Kaza denir. Çok güzel bir paylaşımdı Allah Razı Olsun...


Konu Başlığı: Ynt: Meşiet İrade Kaza Kader
Gönderen: Damla üzerinde 04 Kasım 2015, 22:35:43
Aleykumusselam.
Belirlenmesi kader,olması kaza değil mi.Çoğu zaman karıştırıyorum bunu.İsyan etmek ve ya şükretmek de insanın elindedir.Ama şükretmek insanı güzelleştirir.İyi kılar.Allah bizi şükredenlerden etsin inşallah.
Ammiiinnn  .