๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuranda İnsan Psikolojisi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 07 Şubat 2011, 19:43:02



Konu Başlığı: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 07 Şubat 2011, 19:43:02
KUR'AN'DA ZİHİN EĞİTİMİ

 Önsöz

 İnsanın hayatına yön veren her tutum ve tavrın bir bilgi, bir duygu ve bir de davranış boyutu vardır. İlerle­mek ve yükselmek isteyen bütün toplumların, eğitim sis­temlerinde bu üç boyuta dengeli bir şekilde yer vermeleri gerekmektedir. Aksi halde ilerleyemez, büyük medeniyet­ler kuramaz, refah toplumu olamazlar.

Çeşitli inançlar, tapınmalar veya daha geniş anlamda dinler, insanın kutsal kabul ettiği varlık veya varlıklara karşı bir tutum ve tavrı ifade ederler. Bu itibarla onların da bu üç öğeyi eğitim sistemlerine almaları ve onları dengeli bi­çimde beslemeleri lâzım gelir. Nitekim öyle de olmuştur. Dinler tarihine baktığımız zaman görürüz ki her din şu ve­ya bu oranda bu kurala uymuş, öğretilerinde bu üç öğeye de yer vermiştir. Aralarındaki fark, bunların gerçek bir te­mele dayanıp dayanmamasında, dengelenip dengelen­memesinde, gelişmelerindeki oran ve sürattedir. Hemen kaydedelim ki, burada dinin algılanma şeklinin de büyük önemi vardır.

Böyle bir tesbitten sonra şu soruyu sorabiliriz:

Acaba İslâm dininde durum nedir? Onun kutsal kitabi Kur'ân-ı Kerîm konuya nasıl yaklaşmaktadır? İşte elinizdeki çalış­manın konusu budur. Şu var ki çalışmanın ağırlık noktası bilgi boyutu ile ilgilidir. Duygu ve davranış boyutuna kısa­ca temas edilmiş olmakla beraber bilgi boyutu üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştur.

Bilginin elde edilmesi, işlenmesi, değerlendirilmesi, kullanılması, bu esnada yetilerimizin ahenk içinde, verimli bir şekilde çalışabilmesi, öncelikle bir zihin eğitimine ihti­yaç göstermektedir. Bu nedenle çalışmamızın adını Kur'ân'da Zihin Eğitimi olarak koyduk.

"Kur'ân'da Zihin Eğitimi", giriş, üç bölüm ve sonuç­tan oluşmaktadır. Giriş kısmında insanın yaratılışının nihaî amacı üzerinde durulmakta, bu da "Allah'a kulluk" olarak tesbit edilmektedir. Kur'ân, ideal bir kulluğu düşünmeye, inceleyip, araştırmaya dayalı bir kulluk olarak nite­lemekte, bunun için de bir eğitimden geçmeyi öngörmek­tedir.

Birinci BöIüm'de, zihin eğitimi ile ilgili bazı kavramlar tanıtılmaktadır.

İkinci BöIüm'de, Kur'ân'ın yöntemi üzerinde durulmaktadır.

Burada iki temel yaklaşımla karşılaşılmaktadır. İnsan için bilgi ve bilimin önemini vurgulayan Kur'ân-ı Kerîm, ilk olarak Allah, peygamber, o peygamberin getirdiği kitap, melekler, dünya, âhiret, insan, cin, şeytan v.s. hakkında doğrudan tanıtıcı bilgiler vermekte, bunların birbirleriyle ilişkileri üzerinde durmaktadır. İkinci olarak da, bilgi edin­mesi hususunda insana direktifler verilmekte, bilgiye konu olan eşya ve olaylara dikkati çekilmektedir. O arada bilgi­nin tanımı ve tasnifi yapılmakta, kaynaklarına işaret edil­mektedir. Bu bölümün sonunda doğrudan zihin eğitimiyle ilişkisi olmamasına rağmen önemine binâen duygu ve davranışlara da kısaca temas edilmiştir.

Üçüncü Bölüm, Kur'ân'ın zihni eğitilirken esas kabul ettiği ilkelerden oluşmaktadır.

Sonuç kısmında ise kitaptaki konuların kısa bir özeti verilmekte, Kur'ân eğitiminden geçen bir insanın portresi çizilmektedir.

Bu çalışmanın adına "Kur'ân'da Zihin Eğitimi"deme­miz, konuya bir çerçeve çizmemiz anlamına gelmemelidir. Çalışmanın içinde de belirttiğimiz gibi Kur'ân, sahili olma­yan bir okyanus gibidir. Ona sınır çizmek bizim haddimiz değildir. Bizim yaptığımız, ummandan bir katreye uzan­maktan ibarettir. Alırız, alamayız, ne kadar alır veya ala­mayız o Allah'ın bileceği bir iştir. Samimi çabamız ve iyi niyetimizden başka hiçbir iddiamız yoktur.

Çalışmamızla ilgili bütün örnek âyetleri, konumuzu taşırır düşüncesiyle kullanmadık. Bunlardan bir kısmını dipnotlarda belirtmekle yetindik.

Bu çalışmada ortaya çıkabilecek hatalar tamamen bize aittir; hiçbir surette Kur'ân'ı bağlamaz.

Tez çalışmamızın başlamasından bitimine kadar ya­kın ilgi ve yardımlarını gördüğüm danışmanım Prof. Dr. Dr. Bayraktar Bayraklıca, her fırsatta bana yardıma ko­şan Ziya Demir'e teşekkür ederim.

Bu çalışmanın, bütün insanlığa bahusus ilim erbabı­na yararlı olmasını diliyorum. Gayret bizden, tevfîk Allah'tandır


Yaşar Fersahoğlu Üsküdar-1993


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: semih7/a üzerinde 04 Kasım 2014, 16:32:58
odevımı yapmakta yardımzı oldunuz allahta sıze yardım etsin aminn.


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: 8c nazlı üzerinde 23 Mart 2015, 15:43:05
çok güzel olmuş teşekkürler.ALLAH RAZI olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: besiye 8 üzerinde 23 Mart 2015, 18:20:26
Cok guzel olmus Allah razi olsun


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 23 Mart 2015, 19:03:35
esselamu aleykum,
Akıl eğitimi ilk olarak evreni tanımakla mümkün olabilir..Akıl eğitimide en önemli madde bilginin doğruluğudur..Bilgi alımının kaynağı doğru olmalıdır...Yani düşünceye şüphe bırakmamalı ,bilgi kesin olmalıdır..rabbim doğru bilgiyi öğrenenlerden etsin inşallah..


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: besiye 8 üzerinde 07 Nisan 2015, 18:15:02
ODEVİMDE YARDIMCI OLDUNUZ ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: MELİKE 7D üzerinde 07 Nisan 2015, 18:17:09
bu paylaşımı yaptığnız için sıze çok tşekkür ederim.



Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: Rabia 7 üzerinde 02 Şubat 2016, 12:24:23
Ve aleykümselam.
Kur'an da zihni eğitim var mı ilk defa duydum.Kur'anı hep okur ve insanlara iyi davranırız.Paylaşım için Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: Sevgi. üzerinde 17 Ocak 2019, 01:02:25
Rabbim hayırlısla ilmimizi artırsın inşaAllah
 Paylaşım için Allah razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Zihni Eğitimi
Gönderen: Mehmed. üzerinde 25 Ocak 2019, 19:34:48
Ve Aleykümüsselam Rabbim bizleri her daim Kur an yolunda eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun