> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler  (Okunma Sayısı 932 defa)
07 Mayıs 2011, 23:23:20
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 07 Mayıs 2011, 23:23:20 »



KU’RAN’DA PEYGAMBERLERE KARŞIT GÜÇLER

Önsöz
 
Kur'an'daki kıssaları okuduğumuzda, "mele" kelimesi ile ifade edilen; bencillik, haset, hırs ve kibrin esiri olan belli bir grubun daima peygamberlerin karşısında yer aldığı dikkatimizi çeker. Bu grubun aynı zamanda toplumdaki çoğunluğun da iman etmesini engellemeye çalıştığını, ve böylece hakkın ve onun doğrultusundaki ilmin, dolayısı ile huzurun karşısında büyük bir engel oluşturduğunu fark ederiz.

Tarihin tekerrürden ibaret olduğu gerçeğinden hareketle, önlem alınmadığı takdirde, hakkın karşısında her zaman böyle bir grubun oluşabileceğini düşünmek gerekir. Bu araştırmaya anılan grubun içinde hakka ve ilme karşı çıkan, sırf bencillik/enaniyet ve kibir gibi nefsin kaprislerine boyun eğmekten kendisini kurtaramayan bu tipleri teşhis etmek, onları bu davranışlara iten sebepleri belirleyerek bu tür olumsuz hareketlerin zararlarını önlemek ve onları iyiye doğru yönlendirmede uygulanması gereken metotları belirlemek niyet ve ümidi ile böyle bir konuyu seçtik.

Konu ile ilgili ayetlerin tespitini yapmanın yanında bir taraftan da anılan kelimenin lügat ve ıstılahi manalarını araştırmak için ilgili kaynaklara müracaat ettik. Böylece az da olsa "mele" kelimesinin ifade ettiği grubun toplum içinde; serveti ve taraftarı çok olan idari ve siyasi alanlarda topluma hakim olan çevreler olduğu görüldü. Ancak Kur'an'daki "mele" kelimesinin bu genel manasından çok, anılan grubun içinde, hissiyatı akıllarına ve onun gösterdiği hakka galip gelenler için kullanıldığı hemen fark edilmektedir.

Bu tespitten sonra tarihte, aklı bir yana bırakıp nefsî arzularının tesiri ile hareket edenlerin, devletlerini nasıl ifsat edip, onu bencillik temeli üzerine bina ettikleri kanunlarla idare etmeye çalıştıklarını ve bu maksatla da toplumu birbirine düşman sınıflara nasıl böldüklerini göstermeye çalıştık.

Birinci bölümde, anılan tiplerin şahsî ve ailevî kaprislere kapılarak toplumları nasıl ifsat ettiklerini tespitten    sonra peygamberlerin  bunu  düzeltmek  için  nasıl  hareket  ettiklerini anlatmaya çalıştık.

Yine bu bölümde itikadi ve içtimai bir kargaşa içinde olan toplumu ilahi esaslar vazederek doğru yola çekmek isteyen peygamberlere karşı anılan grubun nasıl düşmanca davrandığını ve hangi metotları kullandıklarını da tespite çalıştık.

Bütün bu olup bitenleri daha yakın bir zamanda; yerini, tarihini ve şahıslarını da tespit ederek gözler önüne serebilmek için ikinci bölümü, İslam'ın zuhurunda mele' bahsine ayırdık.

Araştırmayı yaparken asıl kaynağımız daima Kuran-ı Kerim ve tefsirler olmuştur. Ayetlerde öncelikle H.B.Çantay ve Süleyman Ateş'in mealleri esas alınmakla beraber, yer yer kendi ifadelerimi de kullanmaya çalıştım. Meallerdeki parantezlerin içine aldığım izahlarda hangi tefsirlerden istifade ettiğimi dipnotlarda göstermeye gayret ettim.

Konu işlenirken mevzuya çok uygun olacağını gördüğüm halde, İsrailiyat'a düşülebilir endişesi ile Kur'an'ın dışındaki kaynaklara dayalı kıssalara yer vermedim. İkinci bölümde ise böyle bir endişe olmadığı için Peygamber (s.a.v.) ile ilgili tarihî olaylara genişçe yer ayırdım.

Üçüncü bölümde, mele'i inkara sevk eden sebeplerden, öncelikle konumuzla ilgili olanlar incelenmeye çalışıldı. Bu bölümün sonunda yer alan "günümüzdeki mele'" diyebileceğimiz yarı aydınlar ve onların -gereği gibi araştırmamaktan kaynaklanan-İslam'a karşı şüpheleri ile onları buna iten sebepleri, talebelik yıllarından beri merakımı celbeden bir mesele idi. O günden beri konu ile ilgili okumuş olduğum eserlerden varmış olduğum neticeyi özetlemeye çalıştığımdan, kaynaklarını göstermek için dipnotlara yer vermedim.[1]

Konumuzla doğrudan ilgili Türkçe ve Arapça bir esere rastlayamadım. Bu sebeple meseleye, özetini sunduğum plan dahilinde ilk defa bakılıyor denilebilir. Böylesine işlenmemiş ve geniş bir sahadaki ilmi araştırmalara atılan ilk adımda şüphesiz muhakkiklerce birçok eksikler bulunabilir. Daha geniş imkanlar içinde, daha net ve müdellel neticelere varılabilir. Konu ile ilgili çalışmalara bir basamak hazırlayabildiysem  kendimi mutlu sayacağım.

Beni,İslam'ın sosyal konulardaki görüşünü araştırmaya sevk eden bu tez konusunu tespit ve kıymetli zamanlarını ayırarak hazırlanmasında bana rehberlik eden muhterem hocam Yüksek İslam Enstitüsü Tefsir Dersleri Öğretim Üyesi Sayın Hayrettin Tınmaz'a bu vesile ile teşekkürler ederim.

Ayrıca zaman zaman istişarelerine başvurduğum Öğretim Üyesi ve Asistan arkadaşlarıma da şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim.

Muvaffakiyet Allah'tandır.


14-C. Ahir-1401/19-Nisan-1981 İbrahim Çelik Bursa[2]
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler
« Posted on: 27 Nisan 2024, 03:43:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler rüya tabiri,Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler mekke canlı, Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler kabe canlı yayın, Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler Üç boyutlu kuran oku Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler kuran ı kerim, Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler peygamber kıssaları,Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçler ilitam ders soruları, Kuranda Peygamberlere Karşıt Güçlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes