> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar  (Okunma Sayısı 1402 defa)
12 Mayıs 2011, 12:16:51
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 12 Mayıs 2011, 12:16:51 »



KUR’AN’DA PEYGAMBERLER VE KARŞI TAVIRLAR

ÖNSÖZ
 
Kur'an-ı Kerim, “Konular halinde tasnif edilerek” gönderilmiş bir kitap değildir. Bu nedenle onun ele aldığı konuları incelemek herhangi bir kitabı incelemekten farklıdır. Kur'an, tarihi verileri sunarken onların insanoğlu tarafından değerlendirilmesini ve yo­rumlanmasını ister. Tarihin, Kur'an-ı Kerim'de belirtilen kısımları­nı doğru anlama cehdi içine girmek Müslümanlar için acil ihtiyaç­lardandır. Çağımızda Müslümanca yaşamaya karşı kesif saldırılar ve Müslümanlar tarafından da vahyi değerleri ihmal nedeniyle zayıflayan îslâmî bilinci yeniden inşa etmek konusunda en sağlıklı açılım, tarihte toplumların peygamberlerine karşı tavırlarını ince­lemek ve gerekli tedbirleri almakla sağlanabilir.

Amacımız, inkarcıların her çağda sergiledikleri ortak tavırla­rı (nüanslarına dikkati çekerek incelemek) ve onlara karşı pey­gamberlerin takındıkları tavırları göstermektir. Bu sayede Müs­lümanları bekleyen tehlikeler ve bunlara karşı alınacak tedbirle­rin neler olabileceği daha net bir şekilde görülebilecektir. Çünkü vahye itirazın mantığı kısmî değişiklikler gösterse de aynı gerekçelere dayanır. Kur'an, kıssalar aracılığıyla peygamberlerin, kendi toplumları tarafından ne şekilde karşılandığını bildirmek­tedir. Bunu yaparken amacı, insanların geçmiş toplumların düş­tükleri hatalara düşmemelerini sağlamaktır.

Ne yazık ki, insanların çoğu tarihten yeterince ibret almamak­ta, atalarının peygamberlere ve onların getirdikleri vahye karşı gösterdikleri olumsuz tavrı sürdürmektedirler. İşte bu nedenle de dünyada ve ahirette azaba uğramaktadırlar.

Tarih boyunca peygamberler aracılığıyla insanlığa sunulan ilahi mesajlar dizisinin sonuncusu olan Kur'an-ı Kerim, insanlı­ğın her iki dünya saadetini temin için gerekli dini ve dünyevi hükümleri ve yeterli genel ölçüleri ihtiva eden bir kaynaktır. Kur'an-ı Kerim bu ölçüleri ortaya koyarken, mantıkçıların ve fi­lozofların yaptığı gibi, düşünce ve ilkeleri soyut ve formel bir düzen içinde sunmaz. Aksine pratik kalıplar içinde dilsel ve so­mut bir sunuş örneği sergiler. Her sureye her bölüme işleyece­ği konuları serpiştirir. Bütün bunları göz önünde bulundurdu­ğumuz zaman bir araştırmacının, araştırma korusunun sınırlarını tayin etmede ne büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu anla­rız.

Kur'an-ı Kerim'in ifade ettiği anlamları ve prensipleri anla­mak, özellikle bu Kitab'ı insanlığa anlatmakla mükellef olan mü­minler için önemli bir konudur. Kur'an-ı Kerim, muhtevasındaki mana ve prensipleri sunarken, insanlığın mümkün olduğunca ko­lay anlayabileceği bir ifade tarzı kullanmaktadır. Kur'an'daki bu üslubun en önemli örneği ve hacim itibarıyla da büyük çoğunlu­ğunu teşkil eden unsur olarak kıssaları görmekteyiz.

Tezimizde, Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e kadar geçen dö­nemde anlatılan olaylar içinde inkarcıların gösterdikleri ortak ve olumsuz tavırlar ile bunların sonuçlarını ortaya koymayı amaçla­maktayız. Takdir edileceği gibi böyle bir konuyu ele almak, Kur'an-ı Kerim'in peygamber kavramının içini nasıl doldurduğunu ortaya koymayı gerektirmektedir. Bu amaçla giriş bölümünde nebi ve rasul kelimeleri ve aralarındaki ayrılmaz ilişkiyi ortaya koymaya çalıştık.

Peygamberlik kavramının ardından da sünnetullah kavramını ele aldık. “İlahî yasa” anlamına gelen sünnetullah toplumların vahye karşı aldıkları tavrı ve karşılaştıkları akıbeti kapsayan bir kavramdır. Bu açıdan tezimizin temelini teşkil etmektedir. Çünkü tezimizdeki temel varsayım, zaman ve mekan değişikliğinin peygamberlere karşı olumsuz tavır içine girenlerin bakış açılarının değişmesine bir etkide bulunmadığı şeklindedir. Bu anlamda Hz. Nuh'a itiraz edenler, ileri gelenlerden oluşan kimseler iken, zaman ya da mekan değişti diye Hz. Muhammed döneminde onların ye­rini fakir kimseler almamıştır. Hz. Salih'ten istenilen mucizenin so­nucundan ibret alınıp Hz. Musa döneminde bu istekten vazgeçilmemiştir.

Sünnetullahın işleyiş alanı toplumların risalete karşı tavırla­rıyla ilişkilidir. Bu bağlamda üçüncü anahtar kavram olarak kıssa mefhumunu ele aldık. Kur'an'ın, kıssa kavramıyla neyi kastettiğini ortaya koymaya çalıştık.

Birinci Bölüm'de toplumların peygamberlere karşı gösterdik­leri ortak karşı çıkışları, konulu tefsir yöntemine yakın bir biçimde ele aldık. Risalet karşıtı itirazları işlerken, peygamberleri değil, karşılaştıkları tepkileri merkeze aldık. Ancak yine de tavırları ince­lerken, kronolojiye uyarak peygamberlerin geliş sıralarına özen göstermeye çalıştık. Bazı peygamberler Kur'an-ı Kerim'de özet olarak anlatıldığı için alt başlıkların her birini bir peygambere tah­sis edemedik. Çünkü aslolan “Karşı tavırlar”ı göstermekti. Bu an­lamda peygamberlerin gündeme getirdiği bazı konuların bazı dö­nemlerde daha yoğun olarak tepki alması nedeniyle bölümleme­lerde her zaman birbirine yakın uzunlukta anlatım belirleyemedik. Örneğin mucize konusu Hz. Musa döneminde yoğun şekilde işle­nirken, atalara bağlılığın Hz. Muhammed döneminde daha büyük bir problem olarak ele alındığını gördük. Bu nedenle bazı dönem­leri özetle ele alırken, bazı dönemleri ayrıntılı bir şekilde işlememiz gerekti.

Peygamberlere karşı çıkanların ortak itirazlarını ortaya koyar­ken yakalayamadığımız yönler olabilir. Bu eksiklik, konunun ele alınış bakımından, bildiğimiz ilk çalışma olmasındandır. Ve tezi­miz “Ortak itirazları belirleme konusundaki” çalışmalara bir önsöz niteliğinde görülmelidir.

İnanmayanların ortak tepkilerini ele alırken, onları bu tavra iten sebepleri ele almaya ve itirazlarının tutarsızlıklarını gös­termeye gayret ettik. Gördüğümüz kadarıyla onların inkâr amaçlı tüm talepleri, hakikati kabullenmelerini değil, bilakis ya­lanlamalarını artırmıştır. Yani tüm itirazlarının temelinde yalan­lama vardır. Bu nedenle, İkinci Bölüm'de peygamberleri yalanlayanlar akıbetini ele aldık. Peygamberlere yapılan hakaret, aciz kılma gayretleri, onların atalarından uzaklaşma yanlışına düştükleri suçlamaları vb. tüm itirazlar aslında yalanlamanın türleridir. Yalanlama, inkâr amaçlı tüm menfi tavırların ana baş­lığıdır. Ayrıca bu mefhumun kullanıldığı Kur'an âyetlerinin bü­yük bir çoğunluğu aynı zamanda risalete tepki gösterenleri bek­leyen kötü sonu da işlemektedir.

Peygamberlere karşı tavırları ele alışımızın amacı, bu konuda Kur'an-ı Kerim'in kendi bütünlüğünü anlamaya çalışmak, daha sonra da özelde, kıssalar ile verilmek istenen ilahi mesajın, onun taşıyıcılarının rolünü ve önemli bazı üslup özelliklerini kavramaya ulaştıracak bir çalışma ortaya koymaktır. Hareket noktamızı, “Kur'an-ı Kerim'in indiriliş gayesi, peygamberlerin toplumlarıyla ilişkilerinde somutlaşan mücadeledir” şeklinde formüle edebiliriz. Kur'an-ı Kerim'in bütün üslup şekilleri için geçerli olan bu prensi­be göre, kıssaların amacı; merak gidermek, eğlendirmek, bazı tarihi olayları hikâye şeklinde anlatmak değildir. Bilakis kıssaların ama­cı, Kur'an-ı Kerim genelinde insanlığa anlatılmak istenen ilahi me­sajı, tarihi gerçeklik içinde daha çarpıcı ve inandırıcı bir üslupla muhataplarına sunmaktır.

Araştırmamızda, temel kaynak Kur'an-ı Kerim'dir. Bununla birlikte Kur'an-ı Kerim kıssalarıyla Kitab-ı Mukaddes'teki bilgiler arasındaki konu birliği ve benzerliği söz konusu olduğunda za­man zaman karşılaştırma yapmayı ihmal etmedik. Konumuzu işlerken, tefsir ilminde klasik eser kabul edilen Taberî, Zemahşerî, İbnu Kesîr, Râzî, Kurtubî gibi müfessirlerin eserlerinden, ağırlıklı olarak faydalandık. Bunun yanında çağdaş müfessirlerin ve özel­likle Reşit Rıza, Meraği, Seyid Kutub, Mevdudî vb. içtimai tefsir ekolü mensuplarının eserlerinden de yararlandık.

Bir kısım tefsirlerden kaynak gösterirken bir problemle karşı­laştık. Bazı tefsirlerin her bir cildinde birkaç mücellet mevcut idi. Mesela Taberi'nin elimizdeki nüshasının on üçüncü cildi müstakil üç cilt gibi hazırlanmıştı. Bu nedenle cilt no'sunun yanına o cilt içindeki birkaç cildi sırasıyla Romen rakamı ve normal rakam ile gösterdik; ardından da sayfa numarasını verdik. [1]

Bu çalışmamız vahye karşı çıkanları ve onların olumsuz ta­vırlarının nedenlerini ve aldıkları peygamberi cevapları sunabilirsek vahyi anlama çabalarına mütevazı bir katkı olacaktır.

Bu doktora çalışmasını hazırlarken engin tecrübe ve geniş uf­kundan yararlandığım Prof. Dr. Sait Şimşek'e ve teşvik edici eleşti­ri ve katkıları nedeniyle Prof. Dr. Yusuf Işıcık ve Prof. Dr. Abdul­lah Özbek'e teşekkür etmeyi bir borç bilirim.


Murat Kayacan [2]

[1] Taberi, III/2, 245 gibi.

[2] Murat Kayacan, Kur’an’da Peygamberler ve Karşı Tavırlar, Ekin Yayınları: 7-11.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar
« Posted on: 29 Mart 2024, 01:16:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar rüya tabiri,Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar mekke canlı, Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar kabe canlı yayın, Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar Üç boyutlu kuran oku Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar kuran ı kerim, Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar peygamber kıssaları,Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlar ilitam ders soruları, Kuranda Peygamberler ve Karşı Tavırlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes