๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuranda İnsan Psikolojisi => Konuyu başlatan: müzzemmil üzerinde 15 Eylül 2011, 21:42:07



Konu Başlığı: Kuranda Elektrik
Gönderen: müzzemmil üzerinde 15 Eylül 2011, 21:42:07
Kur’an’da Elektrik

Kur'an'ın bir mucizesi de, ışık için ateşten başka bir nes­nenin bilinmediği bir devirde elektriği tarif etmesidir. Son ve mühim olan ve 19. asır (yüzyıl) başında Sir Humphryin, 1845 de J.W. Starrin ve Swamn keşiflerini ilerleterek 1878-1879 da ampulü yapmağa muvaffak olan Edisonun araştırmalarıyla meydana getirilen elektrik ve Anpulunu Kur'an şöyle tarif et­mişti :
“Allah göklerin ve yerin nurlandıranıdır. Onun nurunun sıfatı, sanki içinde ışık bulunan bir dıvar boşluğudur, (yahut) o ışık, bir sırça (şeffaf kab) içindedir. O sırça (şeffaf kab) da, sanki inci (renginde ve parıldayan) bir yıldızdır ki, güneşin doğduğu tarafla da, battığı tarafla da ilgisi olmayan mübarek bir ağaçtan, zey(yağ)inden tutuşturulup yakılır. Onun (müba­rek ağacın) zeytunu, kendisine ateş dokunmasa da hemen zıya verir. (Bu ışık o kadar kuvvetli ki) nur üstüne nurdur. Allah kimi dilerse onu nuruna kavuşturur. Allah insanlara, (böyle) örnekler iradeder, Allah her şeyi, her yönüyle bilendir.» [679]
Bu ayette Allah'ın nuru tarif edilirken, gösterilen örneği izah eden “sanki içinde ışık bulunan bir dıvar boşluğudur» şeklindeki beyandan, iptidaâî devirlerde dıvar boşluklarına ko­nan ışıklara işaret edildiği açıktır.
Yine bu ayette gösterilen ikinci örneği izah eden “O ışık bir sırça (şeffaf kap) içindedir. O sırça (şeffef kap) da, sanki inci (gibi parıldayan) bir yıldızdır ki, güneşin doğduğu taraf­la da, battığı tarafla da ilgisi olmayan mübarek bir ağaçtan, zeyt(yağ)inden tutuşturulup yakılır» yolundaki ifadeden de, iptidaîlikten sonra tekemmül ettirilip cam şişeler içinde ya­nan ışıklı lamba ve kandil gibi şeyleri anlıyoruz elbette.
Ayeti Kerimede bunlardan sonra, yine numuneyi izah eden “Onun (mübarek ağacın) zeytünü, kendisine ateş dokun­madan da hemen ziya verir. (Bu ışık o kadar kuvvetli ki) nur üstüne nurdur» yolundaki beyandan da, elektriği anlamamak için hiç bir sebep toktur. Çünkü bilindiği üzere, ateş dokun­durulmadan hemen, ziya veren ve “nur üstüne nur» denecek derecede kuvvetle etrafı aydınlatan yalnız elektriktir. Diğer ışıklar ise, hem kuvvetli ışık veremezler, hem de, ateş dokun­durmadan ışıldayamazlar.
Esasen bu konuda zeytin ağacının son derece uygun bir misal (örnek) olduğu da ortadadır. Zira zeytinin yağı, gıda ol­makla beraber, ışık için lamba ve kandillerde yakıt olarak da kullanılagelmiş bir maddedir. Bu sebeple, ışıklada alakalı ol­duğu içindir ki zeytin ağcaı, İlâhî “nur»un izahına örnek gös­terilmiştir, diyebiliyoruz. Böylece bu mübarek ağaç, gövde ve dallarıyla elektrik şebekesine, topraktan emdiği ve meyvasına aktarılırken yaklaşan suyuyla elektrik cereyanına, yağlı meyvalariyle ise, elektrik ampuluna benzerlikleri bakımından müstesna bir misaldir.
Hemen ifade edelim ki bu izah tarzımız, ayetin yalnız aşi­kâr olan anlamını ifadeye çalışmaktan ibarettir. Çünkü aye­tin aşikâr olmayan (batmî) anlamını müfessirler, mümkün mertebe açıklamışlardır. Nitekim bazı tefsirciler, ayette geçen İlâhî “nur»'un Kur'an olduğunu, bâzıları ise “nur»dan mak­sadın Peygamberimizin kendisi olduğunu izah buyurmuşlar­dır. Bu izah ve tefsir tarzları da doğrudur. Zira “Kur'an'm açık bir nur» ve peygamberimizin de “nurlandıran bir kandil gibi olduğu» ayetlerle sabittir.
Tekrar edelim ki biz, İlâhî nuru, müfessirlerimîzin izah ettikleri şekilde kabul ediyor ve “amenna» diyoruz. Ancak bi­zim üzerinde durduğumuz husus, İlâhi nurun izahı için ayette gösterilen misallerle, mucize olarak elektriğe de işaret edil­miş olduğunu belirtmektir. Şüphesiz ki doğruyu en iyi Allah bilir.
Şunu da ilave edelim ki, rahmetli Elmahlı “Kur'an Dili» tefsirinde “kendisine ateş dokunmasa da hemen zıya verir» mealinde geçen “hemen» sözünü “elektrik gibi» diye açıklamışsa da, elektriğe ait başka bir izahta bulunmamıştır. Görü­lüyor ki elektrik konusu, ayetteki anlam delaletiyle merhu­mun zihninde bir şimşek gibi çakmış, ama üzerinde durma­dığı için, geçmiş gitmiştir. [680]


[679] Nur: 24/35.
[680] Ahmet Gürkan, Kur’an’ın Nasih Ve Mensuh Ayetleri, Yeni İlahiyat Kitabevi, Ankara, 1980: 219-221.


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Elektrik
Gönderen: sagopa58 üzerinde 30 Eylül 2012, 17:38:28
çok güzel ve doğru bir araştırma,,Bende bu ayeti ilk okuduğumda elektiriğe işaret ettiği aklıma geldi.Hatta Cüz ve sure numaraları elektriğin bulunduğu tarihleri veriyor. yani 18. cüz 24. sure ..1824 ..İsterseniz elektriğin bulunduğu tarihleri araştırın..


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Elektrik
Gönderen: Sevgi. üzerinde 30 Aralık 2017, 15:20:40
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Elektrik Kur an da şeffaf bir kabın içinde bulunan kuvvetli bir ışık olarak tanımlanır bu insanlîğa Allah ın bir lütfudur inşaAllah


Konu Başlığı: Ynt: Kuranda Elektrik
Gönderen: Mehmed. üzerinde 23 Ocak 2019, 17:03:44
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun Rabbim bizlerin ilmini ve imanını artırsın