๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuranda İnsan Psikolojisi => Konuyu başlatan: müzzemmil üzerinde 11 Eylül 2011, 23:22:09



Konu Başlığı: Diğerleri
Gönderen: müzzemmil üzerinde 11 Eylül 2011, 23:22:09
Diğerleri...

 Bu arada mukaddes ve mübarek kitabımız Kur'an’ı Kerîm­de şu ilginç hesabın da farkına vardım. Allah’u teala buyuru­yor:

"Gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre Allah'ın katın­da ayların sayısı on ikidir." [1590]

Şehr (ay) kelimesinin ise Kur'an'da 12 defa, yani ayların sa­yısı kadar tekrarlandığını görmekteyiz.

eş-şehr olarak, şu ayette olduğu gibi 10 yerde geçmiştir:

"Kadir gecesi bin aydan (eş-şehr) daha hayırlıdır." [1591]

Şehren ifadesiyle ise, şu ayette geçtiği gibi 2 defa zikredil­miştir:

"(Ana karnında) taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay (şeh­ren) sürdü." [1592]

Ayrıca yevm (gün) kelimesi de el-yevm olarak 349, yevmen olarak da 16 yerde geçmektedir: Birer örnek verelim:

"Bugün (el-yevm) size iyi ve temiz şeyler helâl kılındı." [1593]"Şu günden (yevmen) sakının ki, o (gün hepiniz) Allah'a dön­dürüleceksiniz." [1594]   

Her iki haliyle gün kelimesi Kur'an'da 365 kez tekrarlanır, yani yılın günlerinin sayısı kadar.

Yevm kelimesinin çoğul halleri olan eyyam 23, eyyamen 4 ve yevmeyni (iki gün) 3 yerde geçmekte, bunların toplamı ise 30 güne tekabül etmektedir, bir ayın günleri kadar...

Birer örnek:

"Sayılı günlerde (eyyam) Allah'ı anın." [1595]"Oralarda geceleri, gündüzleri (eyyamen) korkusuzca gezin." [1596]"Kim hemen iki gün (yevmeyni) içinde dönerse ona günah yoktur." [1597]

Görüldüğü gibi gün kelimesi 365 defa tekrarlanmış, bunun (cem'i ve müsennası) çoğulları 30 defa, ay da 12 defa Kur'an’ı Kerîm'de zikredilmiştir.

Şu ayet’i kerimeyi dikkatle okuyunuz:

"Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mü'min erkekler ve mü'min kadınlar, taate devam eden erkekler ve taate devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkek­ler ve sabreden kadınlar, (gönülden Allah'a) saygılı erkekler ve kadınlar, sadaka veren erkekler ve kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren ka­dınlar, Allah'ı çok zikreden erkekler ve kadınlar; (işte) Allah bunlar ' için bağış ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır" [1598]

Ayette geçen ''müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mü'min erkekler ve mü'min kadınlar, ... taate devam eden kadınlar..." ifadeleri Kur'an'ın muhtelif yerlerinde sıkça karşı­mıza çıkmaktadır. Bütün bunları tek tek saydığımızda Kur'an’ı Kerîm'de 259 defa zikredildiklerine şahit oluruz ki, bu da, ecir, fetih ve azîm kelimelerinin toplamına eşittir.

Ayrıca, karşılık ve ücret anlamlarına gelen ecir kelimesinin 108 defa tekrarlandığını ve iş anlamındaki fiil kelimesinden de aynı sayıda bahsedildiğini görmekteyiz.

29 defa hesap kelimesinden bahsedilirken aynı sayıda da adi (adalet), ve kıst (pay, hisse, paylaştırmada; taksimde hakka ve adalete riayet) kelimelerinden bahsedilmiştir. Adl 14 defa, kıst ise 15 defa tekrarlanmıştır.

Ceza kelimesinden 117, mağfiret 'ten de 234 defa bahsedil­diğini önceki sayfalarımızda belirtmiştik. Mağfiret, ceza'nm iki katı olarak zikredilmiştir.

Bütün bu eşitlik, uygunluk ve dengeler Kur'an'ın bütünündeki ölçüye delâlet etmiyor mu?

Kur'an, 114 süresiyle her konuda pek çok hüküm beyan et­miştir. İnsanın dünya ve ahiret hayatında karşılaşacağı durumlan, Rabb'imîzin emir ve yasakları, insanın hak ve görevleri... bütün bunlar Kur'an'ın konuları içindedir. Bunların her biri belli bir plan, ölçü ve ahenk içinde ifade edilmiştir. Zikredilen keli­melerde sayısız, denge, eşitlik ve uyum mevcuttur. Kitabımızın başından beri bunlardan örnekler verdik.

Bunca intizam ve ahenk bîr tesadüf eseri mi? Veya herhangi bir şahsın eseri mi?

Tesadüf mü?.. Asla! Bu sistemde tesadüf adına birşey bul­mak mümkün müdür? Tesadüf imanla çelişir. Çünkü Allah'ın mülkünde, O'nun takdiri ve ezelî ilminden bağımsız hiçbir şey meydana gelemez.

O halde?! İkinci şık mı?'

Bütün varlıkları Yaratan'a andolsun ki, asla!..

Kur'an’ı Kerim şu ayette olduğu gibi kendisi hakkında şüp­hesi olan herkesi benzer bir kitabı meydana getirmeye davet edi­yor:

"Eğer kulumuz (Muhammed)'e indirdiğimizden şüphe içinde iseniz, haydi onun gibi bir sure getirin, Allah'tan başka bütün şa­hitlerinizi (yardımcılarınızı) da çağırın; eğer doğru iseniz (bunu ya­pın)."

"Yok eğer yapamadınızsa, ki asla yapamayacaksınız, o hal­de yakıtı insanlar ve taşlar olan, inkarcılar için hazırlanmış ateşten sakının." [1599]

O halde herşeyden münezzeh olan Allah tebarek ve teala haz­retleri bu vahyin sahibidir ve selam da bu vahyi Allah'ın kendi­sine bildirdiği peygamberimizedir.

Kur'an'ın bu cephesi bile "vahyi gönderen"in varlığına ve "vahyi alan"ın risaletine açık bir delil sayılmaktadır. Sayının ve hesabın rakipsiz kabul gördüğü günümüzde insanlar bunu ko­laylıkla deneyip anlayabileceklerdir.

Kur'an üzerinde yapılacak her araştırma, onun konulan, kavramları kelimeleri ve hatta harflerinde bile sayı mucizesinin varlığını ortaya çıkaracak, onların eşitliği, benzerliği, denge ve uyumunu gösterecek, bunu Kur'an mucizelerine yeni bir işaret ve rasul Muhammed s.a.s'ın peygamberliğine yeni bir delil olarak insanlığa sunacaktır.[1600]


[1590] Tevbe: 9/36.

[1591] Kadr: 3101/.

[1592] Ahkaf: 146/5.

[1593] Maide: 5/5.

[1594] Bakara: 2/281.

[1595] Bakara: 2/203.

[1596] Sebe: 34/18.

[1597] Bakara: 2/203.

[1598] Ahzab: 33/35.

[1599] Bakara: 2/23-24.

[1600] Abdurrezzak Nevfel, Kur’an’da Ölçü ve Ahenk, İnkilap Yayınları, İstanbul, 1988: 187-190



Konu Başlığı: Ynt: Diğerleri
Gönderen: mavi derinlik üzerinde 11 Eylül 2011, 23:33:31
     Allah Razı Olsun.. Yüce Kitabımız hakkında oldukça faydalı paylaşım.. Derslerimize de çok faydalı olacaktır..