> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi >  Bedee Ve Müştaktan
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bedee Ve Müştaktan  (Okunma Sayısı 881 defa)
12 Şubat 2011, 17:26:21
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 12 Şubat 2011, 17:26:21 »



 
Bede'e Ve Müştaktan

 Bede'e maddesi yaratmaya başlamak mânâsında mazi siygasıyla Kur'ân-ı Kerîm'de altı defa, muzari şekliyle de yine altı defa ge­çer. İf’al babından muzari şekliyle üç defa yer almaktadı. Bun­lardan [44] âyetlerindekilerin yaratma manâsıyla ilgisi yoktur. Şu halde bede'e ve müştaklarından onüçü Kur'ân'da yaratma manâsıyla ilgili olarak yer almaktadır.

Bed,' birşeyi başkası üzerine takdim etmek demektir. Bir ne­vi takdim (öne geçirme) ileri sürme şeklidir [45]. Bede’e ş-şey'e, Bede'e bi'ş-şey'i birşeyi önce yaptı, fiilde öncelik verdi, demek­tir. Bede' Allahu'l-halka, Allah yaratmaya başladı, Allah yarat­mayı ilkin yaptı, demektir [46]. Birşeyin mebdei, onun terekküb ettiği şey, bir nesnenin meydana geldiği şeydir. Meselâ harfler, ke­lâmın mebdeidir, demek gibi. Başkan (seyyid) "saymaya kendi­siyle başlanan kimse" demektir. "Çekirdek hurmanın mebdei, ağaç kapının ve kanepenin mebdeidir" sözü de böyledir [47]. Cenâb-ı Hakk'ın isimlerinden el-Mubdi; eşyayı önceden geçmiş bir örneği olmadan îcâd ve inşâ' eden demektir [48]. Yine aynı mânâ­dan olmak üzere arzdan şunu ibda' etti, demek, yerden çıkar­maya başladı demektir.

Bede'e on yerde halk (yaratma) kelimesiyle beraber gelerek "yaratmaya başlamak", "ilk defa yaratmak" mânâsında geçmek­tedir. [49] âyetinde doğrudan mef'ûlüne bitişmektedir. Bir âyette de [50] halk kelimesine "evvel" kelimesi muzâf kılınarak meful halinde "ilk defa yaratma" mânası te'kid edilmektedir. Bede'e kelimesinin geçtiği âyetlerin birisi [51] müstesna, hepsi Mekkî âyetlerdir. Şu halde Mekke devrin­de ilk yaratmaya ve kevnî vakıalara dikkatler daha çok çekile­rek, Yaratıcıya iman konusu telkin edilmiştir.

Nüzul sırası itibariyle ilk defa 27. olan [52] âyetin­de şu mealde yer almaktadır:

"İlkin var eden, sonra geri çevirip yaratan O'dur." [53] âyetlerinde de aynı mânâ vurgulanmaktadır. Yani ilk defa kim yarattı ise, ikinci haya­tı da O yaratacaktır. Birinci hayat ikincinin de olacağına delildir.

Taberî, [54] âyetlerinin tefsirinde şöyle der:

"Hiç bir asıl yokken yaratmaya başlayan Allah onu inşa ve icad eder. Sonra yok eder, bu yolduktan sonra diriltir. Allah bütün mahlûkâtı yaratmaya tek başına başlamıştır. Yoktan onları inşa etmiş, hiçbir şeysiz tek başına kudretiyle onları yaratmıştır. Yok ettikten sonra tekrar onları yeni bir yaratışla iade edecektir" [55].

Hakiki tesir, sebeplilik, yaratma, îcâd ve ibda'dır. Yaratma yoğu var etmedir. Kendini bilen herkes bir zaman yok iken var olduğunu bilir. Yaratma mefhumunu bütün vuzuhuyla anla­mak, ilk yaratmayı ve sonunu idrak ile olur. Yani ilk yaratılışı, ilk modeli, ilk maddenin başlangıcını düşünmek, yaratmanın bü­tün mahiyetini anlatacağı gibi, var olan birşeyin yok olduğunu görmek de tabiat safsatasından kurtulmaya yeter. Çünkü cansız şeyler şöyle dursun, sebepler, âmiller, hatta akıl sahipleri arasın­da bile yaratmayı tâ başından yapıp sonra yok edecek hiçbir fert ve cemaat yoktur. Makineyi yapan sanatkâr, makinenin içinde aranmaz, sebepler yaratıcı olamaz. Allah sade dumandan top­rak, topraktan taş, taştan bina yapar gibi, ölüden diri, cansızdan cansız yapmakla kalmaz, hiçbir hayat hücresi yokken sudan ha­yat yapmak, çamurdan, topraktan ilk bitkiyi, ilk hayvanı, ilk in­sanı ihdas edivermek gibi her biri -tabiat nokta-i nazarından ba­kılınca- tabiat kanununu değiştiren ve yepyeni bir tabiata meb­de teşkil etmiş bulunan ve dolayısıyla tabiat üstü bir îcâd-ı ibtidal olduğunda şüpheye mahal olmayan aşılmaz istifa mebde'lerinde vukua geldiği üzere ölüden diri yaratmanın ilk madde ve suretine, ilk miktar ve faaliyetine varıncaya kadar bütün başlan­gıçlarını yaratmaktan başlar. Yaratma Yaratıcının Zât ve sıfatın­dan başka hiç bir ön şart ve illete bağlı değildir. İlk yarattığını, tekrar yaratır, sonuna ulaştırır. İşte Allah böyle, önceye de, son­raya da hâkimdir" [56].


[44] Yûsuf: 12/76; Tevbe, 9/13

[45] Muf., s. 40

[46] TA, 1,42.

[47] Muf., s. 40.

[48] LA., I, 18; TA., I, 42.

[49] A'râf: 7/29

[50] Enbiyâ: 21/104

[51] Tevbe: 9/13

[52] Burûc: 85/13

[53] Ankebût: 29/19; Sebe, 34/49

[54] Rûm: 30/11, 27

[55] Tab., XXI, 25, 37-38.

[56] 24 Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili, IV, 2715-2716. Veli Ulutürk, Kur’an-ı Kerim’de Yaratma Kavramı, İnsan Yayınları: 21-23.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bedee Ve Müştaktan
« Posted on: 29 Mart 2024, 00:30:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bedee Ve Müştaktan rüya tabiri, Bedee Ve Müştaktan mekke canlı, Bedee Ve Müştaktan kabe canlı yayın, Bedee Ve Müştaktan Üç boyutlu kuran oku Bedee Ve Müştaktan kuran ı kerim, Bedee Ve Müştaktan peygamber kıssaları, Bedee Ve Müştaktan ilitam ders soruları, Bedee Ve Müştaktanönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes