๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuranda İnsan Psikolojisi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 18:39:49



Konu Başlığı: Allahtan Başkasına Adakta Bulunmak
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 18:39:49
Allah'tan Başkasına Adakta Bulunmak

 Adak (nezir), bir kimse tarafından, bir isteği gerçek­leştiği takdirde Allah'a, bir peygambere, bir aziz veya puta bir şey yapmayı vadetmesidir ve dini bakımdan bağlayıcıdır. Eğer kişinin gerçekleşmesini istediği şey helal ise ve adak da Allah'a yapılmışsa, yerine getiril­melidir. Çünkü bu. Allah yolunda yapılmış bir nezirdir. Fakat eğer istek haram bir şeyse veya adak Allah'tan başkasına yapılmışsa, bu adakta bulunmak günahtır ve adağın yerine getirilmesi cezayı gerektirir.

İşte bu sebepten dolayı, kabir ve ölülere adakta bulunmak kesinlikle caiz değildir. Bu tip adakların yasaklanmasının sebebi, ibâdet ve yakınlık maksadıyla yapılmış olmasıdır. Halbuki ibadetin Allah'tan başka­sına yapılması caiz değildir.

Halk arasında görülen bazı batıl adaklar şöyle icra edilir:

Kaybolan birisini bulmak, hastayı iyileştirmek ya da bir ihtiyacı gidermesi için, salih kabul edilen insanların kabirlerine gidilir ve şu tip ifadeler kullanılır:

"Ey falan efendi! Eğer kaybolan şeylerim geri dönerse, falan hastam şifa bulursa, ya da ihtiyacım giderilirse, sana bu kadar şu ve bu....."

Böyle bir adak şu sebeplerden dolayı batıldır:

a. Bu mahluka yapılan bir adaktır. İbadetin mahluka yapılması caiz değildir.

b. Adakta bulunulan kişi ölü olduğu için, yapabileceği hiç bir şey yoktur.

c. Allah'tan başkasının hayata yaptırım gücü olduğu zannedilmektedir. Üstelikde ölü bir kişiden bu beklenmektedir. Bu kesinlikle caiz değildir.

d. Hz. Peygaber bu gibi davranışları uygun görme­miştir.

e. Allah'tan başkasına adak şirktir. Bunun için, bu tip adanan adakların yerine getirilmemesi gerekir.

İnsanların şu ya da bu sebeple kutsal olarak adlan­dırmadıkları (putların yanı, panayır yerleri vb. gibi) yerler dışında, adağı yerine getirmek üzere adakta bulunulabilir.[161]


[161] Doç. Dr. Abdullah Özbek, Kur’an’da Tevhid Eğitimi, Esra Yayınları: 64-65.