> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çeşitli Konularda Eserler > Kuran ve Sünnette Evlilik > Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır  (Okunma Sayısı 1610 defa)
07 Ekim 2010, 10:43:31
Hadice
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 5.945


« : 07 Ekim 2010, 10:43:31 »



                                                Nikah Akdinin Geçerliliği Neye Bağlıdır? 
 

Yukarıda geçen hadislerde ve başkalarında velinin nikah akdini onaylamasının kocanın denk veya denk olmaması meselesine bağlı olduğu görüşünde değilim.

Bu hadislerden açıkça anlaşılan o ki: Evliliğin geçerliliği arzu, meyil, hür irade ve rıza göstermeye bağlıdır: "Kadın istemediği takdirde zorlanamaz." "Kadın istemediği takdirde ona herhangi bir baskı uygu­lanamaz."

O halde akdin geçerliliği rıza göstermeye dayalıdır, sadece denk ol­maya değil.

Bu nedenle Hz. Ömer şöyle demiştir: "Nikahı hakkında yetim kızın emir vermesi istenir, bu onun rıza göstermesidir. Kabul etmezse nikahlanmaz.[317]

Hz. Ali de şöyle demiştir: "Yetim kız, nikahı konusunda emir vermedikçe evlendirilemez. Susması ise, rıza göstermesidir. [318]

Sahabe neslinden sonra tabiin de aynı şeyi uygulamışlardır.

ibrahim en-Nehaî şöyle diyordu: 'Yetim kızın emri alınmadıkça nikahlanamaz. Susar ya da ağlarsa, rızası var demektir. Ama redde­derse nikahlanamaz."

Şurayh da aynı şeyi söylüyordu. [319]

Hasan, Peygamberin (s.a.v.) şöyle buyurduğunu rivayet ederdi: "Bekâr kızların, kendi nikahlan konusunda emir vermeleri istenir, red­dederlerse muhayyer bırakılırlar. [320]

Bütün rivayetlerde kız hoşlanmadığı, karşı çıktığı ve reddettiği takdirde -henüz başlangıçta- nikahının kıyılmam a sının gerektiğini görüyoruz. Eğer rızası olmaksızın nikah akdi yapılmışsa, nikahı boz­makta da, devam ettirmekte de muhayyerdir.

Evliliğin geçerli sayılıp devam ettirilmesi, kadının rızasına itibar etmeksizin sadece kocanın denk oluşuna dayalı bir husus değildir.

Beyhakî ve îbnu Hacer'in, İbnu Abbas hadisi hakkındaki görüşlerine bir eleştiri:

Ibnu Abbas'ın: "Bekâr ve genç bir kız Peygamber'e (s.a.v.) gelerek istemediği halde babasının onu evlendirdiğini söyledi ve Peygamber (s.a.v.) onu muhayyer bıraktı" hadisi hakkında -ki biz bu hadisin merfu olarak da mevkuf olarak da sahih olduğunu yukarıda isbat etmiştik Beyhakî'nin: "Bekâr kız hakkında bu durum sabit ise, denk olmayan bi­riyle evlendirildiğine hamledilir" şeklinde sözü ile îbnu Hacer'in: "Mutemet olan cevap budur; çünkü bu durum sadece o kız için sözkonusudur, bu olaydan genel bir hüküm çıkarılamaz" şeklindeki sözüne gelince[321]

Derim ki: Beyhakî ve Ibnu Hacer'in bu görüşlerine sözkonusu ha­dis delalet etmemektedir. Bu, onların bir içtihadıdır, hadisten bunu anlıyorlar ama başka sahih bir rivayet bu görüşlerim sarahaten reddet­mektedir. Bu rivayete göre bir kadını velisi, denk biriyle evlendiriyor, bunun üzerine Peygamber (s.a.v.), nikahını feshediyor.

Şayet nikah akdinin geçerlilik arzetmesi, kadının denk biriyle ev­lendirilmiş olması şartına bağlı olsaydı, Peygamber (s.a.v.) birbirlerine denk olan kan-kocayı birbirlerinden ayırmazdı.

Ne varki onları birbirlerinden ayırması, denklik mevcut olduğu halde olmuştur. O halde ayırmasının başka bir sebebi vardır ve o da kadının kocayı istememesi ve ona rıza göstermemesidir.

Ahmed, Dârekutnî, Hâkim, Beyhakî ve Heysemî, Abdullah b. Ömer'in şöyle dediğini rivayet ederler. Osman b. Maz'un vefat etti ve ardında Huvayle bint Hukeym b. Umeyye b. Harise b. el-Evkas'tan ye­tim bir kız bıraktı. Kızı, kardeşi Kudame b. Maz'un'a vasiyyet etti. Abdullah diyor ki: ikisi de benim dayımdır. Kudame b. Maz'un'dan Os­man b. Maz'un'un kızını istedim. Kudame onu bana nikahladı. Ancak Muğire b. Şu'be annesine gidip gönlünü malıyla çeldi kız da annesinin hevasına uydu ve beni istemez oldular. Mesele Rasûlullah'a (s.a.v.) götürüldü. Kudame b. Maz'un: Ya Rasûlallah, kız, kardeşimin kızı, ba­bası onu bana vasiyet etti. Onu, halasının oğlu Abdullah b. Ömer'e ni­kahladım; yararına olacak birşey yaptım, hiç bir kusur işlemedim; Onu kendisine denk birine verdim. Ne var ki o bir kadındır, annesinin he­vasına kapıldı. [322]

Rasûlullah (s.a.v.): "O, yetim bir kızdır ve izni olmadıkça nikah­lanamaz" buyurdu.

Abdullah b. Ömer diyor ki: Allah'a yemin ederim ki, ona sahip ol­duktan sonra onu benden aldılar ve Muğire b. Şu'be ile evlendirdiler.

Ve işte başka bir kız, onayım almadan veya ona danışmadan ba­bası onu amcası oğluna nikahlıyor. Baba bu evlilik sayesinde kardeşi oğlunun maddi seviyesini yükseltmek istiyordu. Kız, babasının bu tavrından hoşlanmıyor ve islam'da kadının yerini öğrenmek istiyor; kadın görüş belirtecek ve dilediği kocayı seçecek irade hürriyetine sahip midir, yoksa söz tamamen babasına ait olup kendisi söz söyleme hakkına sahip değil midir?

işte bunu anlamak için Rasûlullah'a şikayet ediyor ve: "Babam beni kardeşinin oğluyla evlendirdi, benim onayımı da almadı, kendi hakkımda karar verecek yetkim var mı? Rasûlullah (s.a.v.): "Evet yet­kin var" dedi ve nikah akdini dilerse devam ettireceğini, dilerse ibtal edebileceğini söyledi.

Kız, hedefine varmış ve öğrenmek istediğini Öğrenmişti; babasının Hâkimiyetinin bulunmadığını, kocayı seçme hususunda kadının hak sa­hibi olduğunu görmüştü. Kesin olarak öğrenmek istediği buydu. Bun­dan emin olunca: Ya Rasûlallah, babamın yaptığını onayladım. Ne var ki kadınların, babalarının kendileri üzerinde bir Hâkimiyetlerinin bu­lunmadığını öğrenmelerini istedim.

Rasûlullah (s.a.v.), kızın bu değerlendirmesini reddetmedi.

Bu kızın hadisi iki tarikten rivayet edilmiştir. Biri Abdullah b. Bu-reyde'nin babasından rivayetidir. Burada şöyle denilmektedir: Bir kız Peygamber'e (s.a.v.) gelerek: Babam, maddi seviyesini yükseltmesi için beni kardeşi oğluna nikahladı, dedi. Rasûlullah, yetkinin kızın elinde olduğunu ona söyledi. Bunun üzerine kız şöyle dedi: Babamın yaptığını onayladım, ne var ki kadınların, babalarının üzerlerinde bir yetkileri­nin bulunmadığım öğrenmelerini istedim.

Zevaid müellifinin belirttiği gibi Ibnu Mâce (I. 202-203) sahih bir senedle bu hadisi rivayet etmektedir.

ikinci tarik ise, Abdullah b. Büreyde'nin Hz. Aişe'den rivayetidir. Bu rivayete göre Hz. Aişe şöyle demiştir: Bir kadın Rasûlullah'la (s.a.v.) görüşmek üzere geldi. Rasûlullah evde yoktu. Kadın, eve gelinceye ka­dar oturup onu bekledi. Rasûlullah geldiğinde: Ya Rasûlallah, bu kadının sana arzedecek bir sorunu var, dedim. Rasûlullah: "Sorunun nedir" dedi. Kadın: Babam beni kardeşinin oğluyla evlendirdi. Bu evli­likle kardeşi oğlunun maddi durumunu yükseltmek istiyor. Ancak be­nim onayımı almadı, kendi nefsim hakkında bir yetkim var mı? dedi. Rasûlullah: "Evet, var" dedi. O zaman kadın şöyle dedi: Aslında babamın yaptığını reddedecek değilim, ancak kadınların kendileri hakkında karar verme yetkisine sahip olup olmadıklarını öğrenmek istedim.

Bu tarik mürseldir, çünkü Hafız şöyle demiştir: Ibnu Büreyde, Hz. Aişe'den hadis dinlemiş değildir.

Ahmed, Nesaî, Dârekutnî, Beyhakî ve Ibnu Ebî Şeybe bu tarikten hadisi rivayet etmişlerdir.[323]

Hadisin bu tarikten mürsel olarak rivayet edilmiş olması, hadisin sahihliğine zarar vermez. Çünkü sahih ve mevsul tariki de vardır.

O halde Beyhakî'nin ileri sürdüğü gibi hadisin sıhhati konusunda şüphe saçmanın bir yolu yoktur. Ayrıca hadisi, denk olmayanla evlen­meye hamletmenin[324] ve bu sebeple Rasûlullah'ın (s.a.v.) kadını mu­hayyer kıldığını söylemenin de tutarlı bir tarafı bulunmamaktadır.

Kadının: "Onayımı almadı, bu hususta benim bir yetkim var mı?" sözü ve Rasûlullah'ın (s.a.v.): "Evet, var" şeklindeki cevabı, yetkinin kadında olduğunu, çünkü babasının, onun onayını almadığını açıkça ifade etmektedir. Kocanın denk olmaması diye bir durum sözkonusu değildir. Maddi durumun yükseltilmesi meselesine gelince, üzerine herhangi bir hüküm bina edilsin diye değil, vakıayı bütün teferruatıyla anlatmak için zikredilmiştir.

Şayet babası onu kendisine denk biriyle evlendirmiş olsaydı ve kendisi o kocaya rıza göstermeseydi ne olurdu? Bu durumda da yetki kadının olmaz mıydı?

Aile ne üzere kurulur?:

Aile, maddi denklik üzere değil, vicdanî duygular, kalbî eğilim ve eşlerin karşılıklı sevgileri üzere kurulur.

Aralarındaki ruhî ve cinsî yatışmanın temeli budur. Ancak bunun sayesinde hayatları sevgi ve şefkat üzere devam edebilir.

işte bu sebeple Rasûlullah (s.a.v.) denklik bulunduğu halde Ibnu Ömer'in, dayısının kızıyla evliliğini reddetti ve kızı Muğire b. Şu'be ile evlendirdi. Çünkü kızın gönlü Muğire'deydi; onu seviyordu.

Dârekutnî'nin rivayetlerinin birinde (III. 230-231) şöyle denilmek­tedir: "Kız bu evliliğe karşı çıktı ve annesiyle birlikte bu durumu Rasûlullah'a (s.a.v.) haber verdiler. Rasûlullah nikahlannı bozdu ve onu Muğire b. Şu'be ile evlendirdi."

Başka bir rivayette (III, 230) ise Ibnu Ömer şöyle demektedir: Dayım Kudame b. Maz'un ona danışmadan onu bana nikahladı. Dayım, onun amcasıydı. Kız, Rasûlullah'a (s.a.v.) giderek şikayet etti. Rasûlullah (s.a.v.) nikahı bozdu. Kız, Muğire b. Şu'be ile evlenmek iste­diği için de onu Muğire'ye nikahladı. [325]

 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır
« Posted on: 28 Mart 2024, 13:33:47 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır rüya tabiri,Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır mekke canlı, Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır kabe canlı yayın, Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır Üç boyutlu kuran oku Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır kuran ı kerim, Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır peygamber kıssaları,Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdır ilitam ders soruları, Nikahın Geçerliliği Neye Bağlıdırönlisans arapça,
Logged
20 Ocak 2015, 21:08:18
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« Yanıtla #1 : 20 Ocak 2015, 21:08:18 »

Kizin isteği nikahta önemli elbette zorla ne babasi ne de başkası kızı evlendirme hakkına sahip değildir.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

20 Ocak 2015, 22:27:13
Bahrişan 8

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 308


« Yanıtla #2 : 20 Ocak 2015, 22:27:13 »

butun rivayetlerde kizin hoslanmadigi karsi ciktigi ve reddettigi takdirde henuz baslangicta nikahin kiyilmamasini gerekir

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
29 Eylül 2016, 20:38:22
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #3 : 29 Eylül 2016, 20:38:22 »

Karşılıklı anlasama ile rizani alinasi ile olur bir evlilik ..Rabbim sevgi saygı merhamet sadakat çerçevesinde kurulu yuvalar nasip etsin herkese ..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
29 Eylül 2016, 20:47:45
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #4 : 29 Eylül 2016, 20:47:45 »

Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Rabbim bizleri dinimizi doğru yaşayanlardan eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes