๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuran ve Sünnette Evlilik => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 12 Kasım 2010, 09:08:05



Konu Başlığı: Kitapta Takip Edilen Metod
Gönderen: Hadice üzerinde 12 Kasım 2010, 09:08:05
                                                                            Kitapta Takip Edilen Metod
 


1.Kitapta, cüziyyattan külliyata doğru bir metod takip ettim. Önce ayrıntılar üzerinde durdum ve bu ayrıntılardan hareketle genel kurallara varmaya çalıştım.

Rivayetlerin kaynağına başvurarak, hadislerin sıhhat derecelerine Önem vererek ve hadislerin ravilerinin adalet durumları üzerinde dura­rak, Peygamberle (s.a.v.) sahabesinden gelen sahih rivayetleri araştırdım. Ravilerin adalet durumlarını değerlendirirken ilel kitap­larıyla hadis ricalini konu alan eserlere müracaat ettim ki vereceğimiz karar delile dayalı olsun.

2. Kitapta serdettiğimiz gerçekleri psikolojik, sosyolojik ve tıbbî araştırmalarla pekiştirdik ya da bu araştırmalarla mukayeseler yaptık.

3. Her meselede Peygamber'den (s.a.v.) ve merfu hükmünde olan sahabeden nakledilen rivayetleri tek tek inceleyerek evlilikle ilgili sünnetin yolunu ortaya koyduk. Sünnetle Kur'an'ın ele aldığı meselele­rin yanında sadece sünnette yer alan meselelere de yer verdik.

4. Sünnetin yolu denilince her ne kadar bununla Peygamber'den (s.a.v.) ve merfu hükmünde olup söz, takrir ya da fiil cinsinden  saha­beden nakledilenler daha çok kastedilirse de sünnetin bu özel anlamı, Islamın evlilikle ilgili yolunu anlatmayı hedef edinen bu kitabın hede­fiyle çelişkili değildir. Çünkü özel anlamıyla sünnet Kur'an'ın açık­layıcısı ve Kur'an'da mücmel olarak anlatılanın mufassal bir şekilde izah edilmesidir. Açıklayıcı durumda olanın açıkladığı şeyden bağımsız olarak ele alınması meselenin bütün yönleriyle ortaya konmasına engel­dir.

Bağımsız olarak ele alınması, meselenin boyut ye ayrıntıları açıklamak için hazırlık ve giriş mahiyetindeki kısımlarda sözkonusu olabilir. Hakikate bütün yönleriyle ulaşabilmek ve her meselede Islamın ruhunu yakalayabilmek, böylece hedefe ulaşmak ancak sünnetle birlikte Kur'an'da anlatılanlara da yer vermekle mümkün olur.

Doğruları eksiksiz yakalayabilmek için her meselede ulaşabildiğim yazma ve basılmış sünnet kaynaklarına başvurdum. Bunu şunun için yaptım:

1. Hadislerin kaynaklarına muttali olmak. Ancak bu sayede ko­nuyu daha kolay işleyebilir ve rivayetten emin olabilirdik.

2. Bir hadisle ilgili rivayetlerin ne derece uyum içerisinde ve ne derece farklılık arzettiğine vakıf olmak. Ancak bu sayede meselenin değişik yönlerine ışık tutacak ipuçlarını yakalayabilirdik.

3. Aynı meselede başka hadisleri de tesbit etmek. Ancak bu sayede meselenin tüm unsurlarını tesbit edebilir ve bütün yönleriyle onu değerlendirebilirdik.

Ayrıca her meseleyle ilgili bütün yönlerini içeren rivayetleri tek kaynakta bulamayabilirdik.

4. Mezhep taassubundan uzak kalabilmek ve meseleyi hakkıyla kavrayıp sağlıklı sonuca varabilmek için meselenin bütün yönlerini içeren bilgilere ancak bu sayede ulaşabilirdik.

Bununla birlikte takip ettiğimiz metodun başka hususiyetleri de vardır. Bunları şöylece maddeleyebiliriz:

1. Modern metodla birlikte Kur'an ayetlerinin tefsirinde rivayet metodunu takip ettik.

2. Kitapta ihtiyaç duyulan her konuda hadis ilimlerinin metod ve kurallarına riayet ettik.

3. Taklit, donukluk ve mezhebi taassuptan uzak kalmaya gayret ettik.

4. Saldırı ve zorlanmaya sapmaksızın muhaliflerin görüşlerini in­saf çerçevesinde tartışmaya çalıştık.

5. Hadislerin tahririnde taklit metoduyla yetinmedik.

6. Bazı hadis alimleriyle sarihlerinin nakilleriyle yetinmeyip ha­disleri kaynağından araştırdık. Bir hadise atıfta bulunulmuşsa, kay­nağına bakarak gerçekten hadisin kaynağında mevcut olup olmadığım, farklı bir nakil yapılıp yapılmadığını tesbit ettik.

7. Her meselede Kur'an ve Sünnete başvurarak delilleri tesbit etme hususunda vargücümüzü harcadık. Hadislerin kaynağım verdik. Hadisin sıhhat derecesini tesbit etmeye çalıştık. Ravilerin adil olup ol­madıklarına dikkat ettik. Böylece fukahanın görüş beyan etmeleri için zemin hazırladık.

8. ilk kaynaklara müracaat ettik ve bunlarla yetindik. Bu mümkün   olmadığı yahut ikinci derecedeki kaynakta hadisin sıhhat derecesini belirtme gibi faydalı bir hususa rastladıysak kaynağını belirterek bu kaynaklardan da istifade ettik.

9. Modern metoda riayet ederek konuyu derinlemesine inceledik ve mukayeseli bir şekilde çalışmamızı sunmaya gayret ettik.

Yüce Allah'tan bu çalışmamızı sırf kendi rızası için yapılmış kılmasını, ilmin yayılmasına, Sünnetin tebliğine vesile kılmasını, ailele­rin mutluluğuna, Ümmetin iyiliğine ve kurtuluşuna, toplumun hayrına yardımcı olmasını diliyoruz.

Duaları işiten ve onlara icabet eden O'dur.

Kahire, 28 Şaban 1390 H.

29 Ekim 1970 M.

Dr. Muhammed Raid Hamdi Ebu'n-Nur[13]

 


Konu Başlığı: Ynt: Kitapta Takip Edilen Metod
Gönderen: Zehibe üzerinde 12 Aralık 2014, 00:06:44
Amin inşaallah maksat hasil olur. Gerçekten titizlikle ve özveriyle hazırlandığı konuda izah edilmiş bu da kitabı okumadaki sevkimizi arttiriyor. Allah razı olsun.