๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuran ve Sünnette Evlilik => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 02 Ekim 2010, 08:48:39



Konu Başlığı: Hz. Ömer'in Yasaklaması
Gönderen: Hadice üzerinde 02 Ekim 2010, 08:48:39
                             Hz. Ömer'in Yasaklaması -Şiilerin İddia Ettiği Gibi İctihadî Değildi:  
 

ALLAH ve Rasulunun helal kıldığı bir şeyi Hz. Ömer haram kılacak değildir.

Ibnu Mâce, Ibnu Ömer'in şöyle dediğini rivayet etmektedir: Ömer b. Hattab hilafete geldiğinde halka hitap ederek şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v.) üç günlüğüne mut'aya izin verdi ve sonra onu yasakladı. ALLAH'a yemin ederim ki, evli olduğu halde mut'a yapan birini görürsem onu mutlaka taşla recmederim. Ancak dört şahit getirir ve Rasûlullah'ın (s.a.v.) mut'ayı mubah kıldığına şahitlik ederlerse (elimden kurtulabi­lir). [500]

Hz. Ömer'in bu sözlerinden mut'ayı yasaklarken onun Peygam­berin (s.a.v.) yasaklamasına dayandığım açıkça göstermektedir.

Ayrıca mut'ayı yasakladığında hiç kimse Hz. Ömer'e karşı çıkmamış, mubah olduğunu söyleyen de görüşünden vazgeçerek haram olduğunu söylemeye başlamıştır. Böylece ihtilaftan sonra haramlığı icma ile de sabit olmuştur.

Sahabe ve Ömer'in, ALLAH'ın helal kıldığını haram kılma hususun­da anlaşmaları da mümkün değildir. Böyle bir şey dinden çıkmak ve ona karşı gelmektir. Bütün sahabenin, ALLAH'ın kitabı ve Resulünün sünnetinden bir temele dayanmayan bir şey üzere icma etmeleri mümkün değildir.

Ebu Bekir el-Cassas, bu meselede son sözü söylemiştir. O şöyle de­mektedir: [501] Peygamber'in (s.a.v.) mut'ayı helal kıldığını bildiği halde onu nesh eden bir neshedici olmaksızın yasak olduğunu söyleyen, dinden çıkar. Buradan da anlıyoruz ki mubah kılındıktan sonra yasak­landığını biliyorlardı ki yasak olduğunu söylüyorlardı.

Eğer Ömer'in söylediği yanlış olsaydı ve mut'anın mubahhğının nesh edildiği kendilerince sabit olmasaydı Ömer'in bu yanlışlığını onay­lamaları mümkün değildir.

Bu husus, mut'anm neshine icma ettiklerine dair bir delildir. Pey­gamber'in (s.a.v) mubah kıldığının yasaklanması ancak nesh ile olur. [502]