๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuran ve Sünnette Evlilik => Konuyu başlatan: Hadice üzerinde 26 Eylül 2010, 20:27:08



Konu Başlığı: Başka Görevler
Gönderen: Hadice üzerinde 26 Eylül 2010, 20:27:08
                                                                Başka Görevler
 

Kadın hassas ve erkeğe nazaran daha duyguludur. Bu yönüyle kadının önemli görevi vardır:

Birincisi: Çocuklann yetiştirilmesiyle ilgilidir.

ikincisi: Hayat problemleri karşısında kocanın tavırlanna yön ver­mesi, böylece problemleri cesaret, metanet ve azimle karşılaması.

Kadın, daha önce de değindiğimiz gibi- sıkıntılı anlarda en iyi yardımcı ve kocasının dinlenmesini sağlayan vaha gibi olmalı, uğradığı sıkıntı ve üzüntülerin giderilmesi için çalışmalı, plan ve çalışmalarında ona umut ufuklanm açmalı ve verimli bir çalışmaya girebilmesi için ge­rekli olan huzur ortamını sağlamalıdır.

imkanlarına göre gerçekleşmesi çok zor umutlar peşinde koştuğunu gördüğünde, ona gururlu bir kişi olduğunu ya da bu umut­lar peşinde koşmasının hatalı olduğunu kendisine hissettirmeden imkânlan dahilindeki yakın umutlara onu yönlendirmeye çalışmalıdır.

Belki de ulaşabileceği umutları konusunda başarılı olması, o anda ulaşılmayacakmış gibi görünen umutlarını gerçekleştirmesine de yardımcı olur. Yola koyulan, hedefe ulaşır.

Ayrıca davranışlarıyla kocasına karşı şahsî görevlerini yerine ge­tirmesine hiçbir şeyin engel olamayacağım ona hissettirmelidir.

Tecrübelerle sabittir ki, eşlerden birinin diğerinden yüz çevirmesi ve velev kendi görevi olsun başka bir şeye himmetini yönlendirmesi, diğerinin kalbinde bir boşluğa sebep olur ve zamanla ona karşı şüpheler beslemeğe başlar, ona güveni sarsılır ve duygulan değişir. Buna engel olan çocuk ya da eşinin görevi bile olsa ona karşı soğur ve gittikçe ondan nefret etmeğe başlar.

Nitekim Rasûlüllah (s.a.v.), ibadetle meşgul olmakla da olsa, eşini ihmal edene: "Hanımının da senin üzerinde hakkı vardır" buyurmuştur.

Daha sonra o kişiye dinî görevleriyle, ailevî görevleri arasında bir denge kurmasını emretmiştir.

Peygamber (s.a.v.) kendisine talip olduğunda arzusuna aykırı bir teklif olduğu için değil, aksine küçük çocuklarına olan şefkatinden; ko­casına karşı görevleriyle çocuklarına karşı görevlerinin çatışacağı endişesiyle bu teklifi reddeden Ümmü Hâni' ne kadar hikmet sahibi bir kadındı.

Rasûlüllah (s.a.v.) da bu görüşünü takdir etmiş, mazeretlerinin karşılanacağını belirtmiş, hatta bu davranışından dolayı onu övmüş ve şöyle   buyurmuştur:   "Deveye   binen   kadınların   iyileri   Kureyş kadınlarıdır. Çünkü onlar küçük çocuklarına daha şefkatli ve koca­larının malım daha gözetleyicidirler."

Hayatın yüklerini hafifletme, kocanın gönlüne umut, iyimserlik ve neşe katma, hayatın sıkıntılı ve umutlu anlarında kocasının yanında yer alma konularında mü'minlerin anası Hz. Hatice'den daha üstün biri yoktu. [1069]