๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuran İlimleri Çalışmaları => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 12 Mayıs 2011, 15:27:36



Konu Başlığı: Vehbe ez Zuhayli et tefsirul münir
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 12 Mayıs 2011, 15:27:36
5- Vehbe ez-Zuhayli-et-Tefsiru'l-Münir:


Asrımızın son yarısında çağımızın kültürüyle klasik tefsir anlayı­şını kendinde birleştiren önemli bir tefsir kaynağıdır. Dımaşk Üni­versitesi İslâm Fıkhı ve Mezhepler Tarihi bölüm başkanı Vehbe ez-Zuheyli tarafından yazılan bu on ciltlik tefsirin ilk baskısı 1991'de Bey­rut'ta yapılmıştır. Yazar kitabın ilk sayfalarını (s.13-43) Kur'ân'la il­gili Bazı Zaruri Bilgiler başlığı altında Kur'ân ilimlerinden zaruri gördüğü bir kısım malumata ayırmıştır. Kaydettiği bilgiler şunlardır: Kur'ân'ın tarifi, nasıl nazil olduğu, Kur'ân'ın toplanma (cemi) yönte­mi, Kur'ân'ın isimleri, Mekkî ve Medenî Kur'ân'ın konuları, nüzul sebeblerini bilmenin faydaları, ilk ve son nazil olan âyetler, Kur'ân'ın Hz. Peygamber döneminde birinci, Ebubekir döneminde ikinci ve Osman döneminde üçüncü defa toplanması, Kur'ân'ın yazı­lışı ve hattı osman.

Müfessir, ahrufu seb'a ile kıraati seb'a meselesini ve ikisinin bir olmadığını, Kur'ân i'cazının delillerini ve i'cazın on vechini, Kur'ân üslûbunun ve mânasının dörder özelliğini, Kur'ân'ın hepsinin Arap­ça olduğunu, diğer dillere tercüme (manevî tercüme ile) edilebilece­ğini de inceler.

Müfessir sûre başlarındaki hurufu mukattaa'nın neden getirildiği­ni, Kur'ân'daki teşbih, istiare, mecaz, kinaye ve ta'rizin ne ölçüde kul­lanıldığını de inceler. Ancak bütün bu konular gayet veciz bir şekil­de sunulmuştur.

Yirminci asırda Arapça yazılan tefsirlerden görebildiğimiz kada­rıyla Kur'ân ilimlerine yer ayıran tefsirler bunlardır. Şimdi de Türk­çe yazılan veya türkçeye çevrilen tefsirlere bir göz atacağız.[526]



[526] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 213-214.