> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuran İlimleri Çalışmaları > Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz  (Okunma Sayısı 813 defa)
11 Mayıs 2011, 16:50:43
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 11 Mayıs 2011, 16:50:43 »



ULÜMU'L KUR'ÂN ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ ÖNERİLERİMİZ:


İlim dünyasının 19. asırdan itibaren bir çok dallarda bü­yük gelişme kaydettiği kuşkusuzdur. Özellikle beşerî ilimlerdeki gelişmeler mücavir alan sayılabilecek dinî ili­mleri de hissedilir derecede şöyle veya böyle etkilemiştir. Fazla hızı­nı kaybetmeyen bu ilmî gelişmeler, insanî anlayış ve kavrayışlardaki yeni yaklaşımların ve değişik değerlendirmelerin var olmasındaki motivasyon sürecini hızlandırmaktadır. İlimlerin ayrışması da bu paralelde hız kazanmıştır. Bir ilmin birden çok alt dallara ayrıldığı­nı görmekteyiz. Hatta daha evvel ya hiç bilinmeyen veya fazla tanın­mayan bir çok ilim disiplinin ortaya çıktığını veya tanınır hale geldi­ğini sevinerek müşahade etmekteyiz. Beşerî ilimlerden sosyoloji, psikoloji, antropoloji, ekonomi, hukuk siyaset v.b. alanlarda kayde­dilen gelişmeler bunun en bariz örneğidir.

Ne var ki yeni gelişen veya kurulan bu ilimlerin büyük çoğunlu­ğu Batılılar tarafından temellendirilip geliştirildi. Batılılar tarafından kuralları ve metotları belirlendi. Batılıların kültür normları bu ilim­lerin alt yapısını oluşturdu. Batıda etkisi hiç küçümsenmeyen pozitivizim, bu ilimlerin oluşmasında 'kısmî de olsa' belirleyici oldu. Freud'un psikanalizde, Comte'un sosyolojide ve Marks'ın ekonomide belirleyici etkileri bilinen bir gerçektir.

Bu ilimlerin yapılarının oluşmasında Batılı pozitivist düşüncele­rin yanı sıra hırıstıyan dindar düşünceler de hayli etkili oldu. Batılı düşünürler ister pozitivist olsun ister dindar olsun oluşturdukları ve geliştirdikleri ilmi disiplinlerin tamamında kendi pozitivist ve hristiyan/yahudi kültür normlarını kullanmışlardır. Dolayısıyla uluslara­rası bir kimlikle ilim mahfillerine çıkması gereken bu ilimlerin bazı­ları avrupai bir hüviyyetle göründüler. Böyle olunca da İslam gibi tevhid temeli üzerine kurulu bir dinin veya hayat normlarının bü­yük bir bölümünü bu dinden ilham alan bir toplumun bu ilimler­den istifadesi oldukça sınırlı olacaktır. Çünkü onların ölçütleri, ha­reket noktaları, uygulama alanları, gözlem sahaları, denekleri, karşılaştırma, örnek ve numuneleri, bütün bunları etkileyen veya yön­lendiren kültür norm ve kavramları pozitivist veya Hristiyan/Yahudi hayattan fışkırmıştır, öyle ise bunları, tevhid dininin hayatında be­lirleyici olduğu bir toplum için hareket noktası yapmak; doğru ka­rar verme ve gerçeği ispatlama açısından oldukça risklidir. İstenen isabetli neticeleri vermesi ya imkânsız olur veya sağlıklı olmaz. En az Müslüman topluluklar için sağlıklı, gerçekçi, verimli ve isabetli bilimsel neticeye varabilmek için sosyoloji, psikoloji gibi bazı fert ve toplum bilimlerinin İslamî kriterler paralelinde yeniden formüle et­menin zarureti aşikârdır. Zaten son zamanlarda Müslüman aydınlar tarafından ilgi duyulan ve mesailerinin bir kısmını kanalize etttikleri, bilgiyi İslamileştirme olgusu, bu zaruretin ortaya çıkışından baş­ka bir şey olmasa gerek.

Yukarıda anlattıklarımızdan ötürü metodolojisi belli, mantığı net, kavramları açık bir Kur'ân Sosyolojisi, Kur'ân Psikolojisi ve Kur'ân Sosyal Antropolojisi'nin teşekkülü gereklidir. Her nekadar bu sahada bazı çalışmalar var ise de henüz netleşmediğine, müşah­has manada varlığından söz edilemeyeceğine inanıyoruz. Bu itibarla biz bu hususla ilgili olarak şunu öneririz: Akidesi sağlam, sosyoloji­yi, din sosyolojisini, psikolojiyi ve din psikolojisini iyi bilen, Arap­ça'ya iyi vakıf olan Müslüman aydınların Kur'ân sosyolojisi, Kur'ân psikolojisi, hatta Kur'ân sosyal antropolojisi alanlarında yeni atılım­larda bulunmaları gerekir. Yeni hamleler yapmaları lazım. Böylece Kur'ân ilimleri üç yeni bilim dalına daha kavuşmuş olacaktır.

İkinci önerimiz Kur'ân coğrafyasının tesbiti. Çünkü Kur'ân'da bir çok yer ve bazı şehir isimleri geçmektedir. Bunları bugünkü, modern teknolojilerle, arkeolojik kazılarla v.b. vasıta ve araçlarla yeni­den tesbit etme imkânı olabileceğine inanıyoruz. Bu konuda daha önce tanıtmağa çalıştığımız Dr. Muhammet Beyyumî Mihran'ın dört ciltlik eseri büyük bir boşluğu doldurduğuna kanaat ediyoruz. Ama değinmediği bazı hususlar vardır. Mesala Lut kavminin kıssasına ve coğrafyasına, Hz. Peygamber'le müşriklerin savaşlarının geçtiği yer­lere hiç değinmemiştir. Halbuki İlmî bir disiplin olmanın en önemli şartı kapsayıcı olmasıdır.

Bu alana eski alimler her ne kadar ilgi göstermiş ve kitaplarında Kur'ân'da geçen coğrafî yerleri tesbite çalışmışlar ise de, ancak bu­günkü teknik yöntemlerle yapılan kazılara dayalı ve bazı kitabelerle destekli olmaktan uzaktırlar. Bunun için bu günkü çağdaş ilim çev­relerinin güvenini fazla alamamaktadırlar. Öyle ise bu konunun ye­niden değerlendirme zarureti vardır. Ancak ciddi ve yoğun bir insa­nî çaba neticesinde ortaya çıkabilecek bu bilim kolunun Kur'ân ilimleri sahasında önemli bir konuma sahip olacağı kesindir. Konu, sabırlı ve dirayetli bir araştırma ekibi beklemektedir.

Üçüncü önerimiz, Kur'ân ilimleri ve tefsirinin bilgisayara yük­lenmesi. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de bu sahada ufak tefek bazı çalışmalar var ise de yeterli olmaktan uzaktırlar. Halbuki araştırma­cı, kitaplardan daha fazla bilgisayardan istifade edebilir. Kur'ân ilim­leri ve tefsirine derinlikli bir şekilde vâkıf olan bir ekibin gözetimin­de hazırlanacak bir programın hem zaman bakımından hem de bir çok meseleye vâkıf olma açısından çok faydalı olacağı kesindir. Programla ilgili olarak düşündüğümüz bazı hususları arzedip gerisi­ni bu konuya ilgi duyacak zatlara bırakıyoruz. Önce şu mazeretimi­zi belirtmeden geçemeyeceğiz. Bilgisayar program yapımı konusun­da hiç bilgi sahibi değiliz. O hususta bilgi sahibi olsaydık belki daha değişik ve ideal önerilerde bulunurduk.

Tefsirle ilgili hazırlanacak bir programda evvela, sûrenin is­mi/isimleri, Mekkî, Medenî veya kaç âyetin Mekkî/Medenî oluşu, sûrenin ana konusu/konuları, fazileti ile ilgili sahih rivayetleri, fası­laların hangi harflerle bittiği, âyet ve kelime sayısı, usulî bilgiler (ya­ni sûrede varsa nasih, mensuh, âm, has, mutlak, mukayyet v.b. ) sûrenin nüzul sırası, içerisindeki ahkâm âyetleri, garib kelimelerin manaları ve edebî sanatlar kaydedilmeli. Buraya kadarki malumat giriş niteliğinde olacaktır.

Sûre âyetlerinin tefsirine geçilirken önce iniş sebebini, akabinde âyetle ilgili gelen rivayet tefsirlerini, dirayet manalarını; sonra, varsa ahkâmi görüşleri nakletmek uygun olacaktır. Kıraat ve î'rab vecihlerine manada değişikliğe sebebiyet verdiği ölçüde yer verilmelidir. Âyet, bugünkü ilmî verileri içeriyorsa mutlaka yer verilmelidir. Araştırmaya yardımcı olmak amacıyla âyetlerin manasında tercih edilen görüş göz önünde bulundurularak toplu manalar verilmeli­dir. Âyetlerin önceki âyetle münasebeti varsa kaydedilmelidir. Kelimelerin etimolojisi, ihtiyaç duyulabilecek kelimelerde kaydedilmelidir.

Ulumu’l-Kur'ân sahasında ise, özellikle özlü bilgilerin yüklenme­sine öncelik verilmelidir.

Mesela: Önemli yeni ve eski kaynaklar içerdikleri konularla bera­ber yüklenmelidir. Özellikle günümüzde daha ziyade ihtiyaç hisse­dilen konular belirlenip yüklenmeli, Nesh gibi konuların ihtilafına ve âyet sayılarına da yer verilmeli.

Kur'ân'ın konuları detaylı bir şekilde tesbit edilip her konu başlı­ğı altında ilgili âyetler kaydedilmelidir. Konularla ilgili müstakil eserler varsa sıralanmalıdır.[591]

 
[591] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 244-246.

 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz
« Posted on: 24 Nisan 2024, 11:02:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz rüya tabiri,Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz mekke canlı, Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz kabe canlı yayın, Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz Üç boyutlu kuran oku Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz kuran ı kerim, Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz peygamber kıssaları,Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimiz ilitam ders soruları, Ulümul kuran çalışmalarıyla ilgili önerilerimizönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes