> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuran İlimleri Çalışmaları > Sonuç
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sonuç  (Okunma Sayısı 809 defa)
11 Mayıs 2011, 16:48:53
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 11 Mayıs 2011, 16:48:53 »



SONUÇ


İlmi gelişmelerin ivme kazandığı 20. asırda bir çok ilim sahası bundan olumlu yönden etkilendiği gibi hiç şüphsiz Tefsir ve Kur'ân ilimleri de bundan büyük ölçüde et­kilenmiştir. Kur'ân ilimlerinde daha evvel olmayan veya nüve halin­de olan bazı ilim dalları gelişti/ortaya çıktı. Bu hızlı gelişme, konulu tefsir, ilmi âyetlerin tefsiri, Kur'ân kıssa ve mesellerinin psikolojik, sosyolojik, pedagojik izahları, tefsir tarihi, i'caz ve mu'cem çalışma alanlarında daha fazla kendini hissettirmektedir. Bütün bu sahalar­da ciddi ve faydalı eserler yazılmış, alimler ilginç tesbitlerde bulun­muş faydalı yaklaşımlarla konuları irdelemişlerdir.

Kür'ân ilimleri sahasında farklı tarzlarda bir çok eser yazılmıştır. Bu eserlerden bir kısmı bütüncül bir eğilim göstererek birden fazla konuyu ihtiva eder. El-Cezâirî, Subhî Es-Salih, el-Kattan, Sâbunî, Ebu Şehbe, Zerzur, A.Vahhab el-Gizlan ve Nurettin Itr'ın çalışmaları bir­den fazla konu işleyen çalışmalardır. Buna mukabil nesih, i'caz, kıs­sa, emsal, üslûbun her hangi bir yönü, İ’rab, Kur'ân araştırmaları muhtevasına giren her hangi bir hususu inceleyen yüzlerce müsta­kil konu çalışmaları da vardır.

Gerek bu kısım çalışmalarda olsun gerekse önceki kısım ça­lışmalarda olsun üslûp sadeliğine önem verilmiş, gereksiz ihtilaflar­dan kaçınılmış; nüzul sebebi ve i'caz gibi günlük Kur'ân çalışmala­rında daha fazla karşılaşılabilecek konulara ağırlık verilmiş ve konu­lar eleştirel bir yaklaşımla incelenmiştir. Özelikle ahrufu seb'a, Kur'ân tarihi ve kaynağı gibi Oryantalistlerin eleştirilerine fazla hedef olmuş konulara da günümüz çalışmalarında ağırlık verilerek, bu eleştiriler cevaplandırılmaya çalışılmıştır.

Günümüz modern teknolojisinin verilerine parmak basan bir çok âyet ilmî yönden müstakil eserlerle incelenmiştir. Böylece Kur'ân'ın ilahi oluşu bir kez daha ispat edilmeye çalışılmıştır.

Çağımızda yazılan bir çok tefsirden bazıları, mukaddimelerinde Kur'ân ilimlerine yer vermiştir. Kasımı, İbnu Aşur, Reşit Rıza, Mevdudî ve Süleyman Ateş'in eserleri, mukaddimelerinde Kur'ân ilimlerini ihtiva eden tefsirlerdir.

Bu arada Arapça yazılan Kur'ân ilimleri sahasındaki eserlerin yanısıra Türkçe gibi Arapça olmayan diğer bazı dillerde de bir kısım çalışmalar kaleme alınmıştır. Cerrahoğlu, Ali Turgut, Suat Yıldırım, Celal Kırca, Sait Şimşek bu sahada Türkçe eser yazan yazarlarımızdır.

Kur'ân, muhtevası itibariyle bir çok konuyu ihtiva eden çok zen­gin bir yapıya sahiptir. Bu sayede o çok geniş bir yazar kitlesi tara­fından çeşitli zaviyelerden incelenmiştir. Kur'ânla ilgili binlerce ese­rin yazılması, onun ihtiva ettiği kültürün ne kadar zengin, boyutlu ve çeşitli olduğunun en önemli ve ciddi göstergelerden biridir.

Kur'ân ilimleri sahasına giren konulardan biri olmaktan ziyade Kur'ân araştırmaları diyebileceğimiz çok geniş bir yelpazeye sahip olan Kur'ân'ı herhangi birisini veya bir kaçını bir arada inceleyen eserler de günümüzde hayli gelişme kaydetmiştir. Bu gibi çalışma­ları Kur'ân ilimlerinden belli bir alana sokmak bizce oldukça zor­dur. Bunun için biz bu tür Kur'ânla ilgili genel çalışmaları Kur'ân kültürü başlığı altında sunmayı tercih ettik.

Kur'ân tarihi, İ'cazı, Nasıh-Mensuhu, kıssaları ve meseleleri, ilmi âyetler gibi bazı alanlar, günümüz insanının ilgisini çekmiştir. Bu gi­bi ilgi çeken alanlar çok velud olmuş, bir çok eserin yazılmasına neden olmuştur.

Günümüz oryantalistleri, politik, ekonomik nedenlerle veya ob­jektif bilimsel(ş) gerçekleri ortaya koymak sebebiyle Kur'âna daha fazla ilgi göstererek, bu sahada bir çok çalışma kaleme almışlardır. Bu çalışmaların ortak yönleri şüphe uyandırıcı, kafa karıştırıcı üslûplar kullanarak kötü sonuçları verecek düşünceleri, sinsice cüm­leleri arasına koymuş olmaları ve kendilerine yakın, emellerine uy­gun buldukları, sadece bazı modernist müslümaların çalışmalarını başka hiç bir şey yapılmamış gibi tanıtmaya ağırlık vermiş olmalarıdır. Sonra günümüzde İslam aleminde kaleme alınan Kasımı, İbnu Aşur gibi ciddi diğer bazı çalışmaları çağdışılık, eskinin tekrarı, yeni bir şey ilave edememenin acziyeti v.b. hususlarla Müslümanları ayıplamak da onların ortak şiarıdır.

İşte, Oryantalistler tarafından şöyle ya da böyle yazılmış bir çok eser vardır. Nöldeke, Goldzıher ve Blâchere, gibi bazı oryantalistlerin, iftira, inkar, yalan dolu çalışmalarına parelel; Jansen, Baljon gibi ba­zıları da değişik bir stilde, eskilere göre daha sade ve görünürde da­ha objektif ve daha bilimsel diğer bazı çalışmalar da kaleme alınmış. Ancak yukarıda da ifade etmeye çalıştığım gibi bunlar da fırsatını bekliyor; fırsat buldukça kinlerini döküyorlar.

Kur'ân muhtevasından, kıssa, mesel, tarğib ve terhib gibi bazı konuların psikoloji vb. bazı yeni ilimlerin kıstaslarıyla kaleme alın­masına şiddetle ihtiyaç vardır. Bu yeni bakış açılarının, ilmî disip­linler haline dönüştürülmesi için; bunların yeniden İslamî kriterler ve kurallarla temellendirilme zarureti kendini açıkça göstermektedir.

Ayrıca Kur'ân tefsiri ve Kur'ân ilimleri sahasında uzman ekipler­ce ciddiyet ve titizlikle detaylı bir şekilde hazırlanacak bir Kur'ânı Kerim tefsiri ve Kur'ân ilimleri bilgisayar programına şiddetle ihti­yaç vardır.[592]



[592] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 248-250.

 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sonuç
« Posted on: 20 Nisan 2024, 07:01:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sonuç rüya tabiri,Sonuç mekke canlı, Sonuç kabe canlı yayın, Sonuç Üç boyutlu kuran oku Sonuç kuran ı kerim, Sonuç peygamber kıssaları,Sonuç ilitam ders soruları, Sonuçönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes