๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuran İlimleri Çalışmaları => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 16 Mayıs 2011, 16:55:21



Konu Başlığı: Önsöz
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 16 Mayıs 2011, 16:55:21
20. ASIRDA KUR’AN İLİMLERİ ÇALIŞMALARI
 
Önsöz


Yüce Kur'ân, insanlığın fert ve toplum düzenini, mutlu­luğunu sağlamak, güçsüzleri zulüm ve haksızlıktan kurtarmak, şirkin kirine bulaşmış olan insanoğlunu Allah'a halis kul yapmak suretiyle kalp, akıl, vicdan ve ruhunu te­mizlemek için inmiştir. Kur'ân, insanlığa yeni mesajlar, önemli ve yararlı ilahi emirler ve yasaklar getirmiştir. Kur'ân, insanoğlunun di­ni hayatını tevhidi esaslar ekseninde yeniden düzenlediği gibi, dün­ya hayatını da değişik kurallar, kanunlar ve nizamlar çerçevesinde farklı biçimlerle ve arı formlarla tanzim etmiştir.

Kur'ân, din, dünya, ahlâk, kanun, ilim ve sanat gibi birçok hu­susta ilham kaynağı olmuştur. Zira o, inançtan felsefeye, ahlâktan eğitime ve sanattan fenne kadar çok sayıda ilim dallarının normları­nı ihtiva etmektedir.

Bu yüce Kitab, herkesin kendi gücü nisbetinde istifade edebile­ceği bir özelliğe sahiptir.

İnmeye başladığı ilk günden itibaren, gerek güzel üslubuyla, ge­rek olağanüstü içeriğiyle muhataplarını ciddi bir şekilde etkilemiştir.

İşte bu ve daha birçok özelliğe sahip olan Kur'ân, insanlığın dik­katini çekmiş ve tarih boyunca hep ilgi odağı olmaya devam etmiştir.

Müslüman alimler, ona karşı hem bir vefa borcunu yerine getir­me, hem ümmet tarafından daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için, okunuşundan, içeriğinin kapsadığı değişik hukuki ve metodo­lojik hususlara kadar birçok yönden onu incelemeye ve ona hizmet etmeye çalışmışlar. İslâm âlimleri, Kur'ân'a hizmet sadedinde binlerce eser yazmışlar ve on dört asır boyunca Kur'ân'a yönelik bu hiz­met aşkı devam etmiştir.

Biz Müslümanlar için çok sevindirici bir olaydır ki, materyalizm, ateizm ve pozitivizm gibi inkarcı felsefe ve düşüncenin en çok yay­gın olduğu yirminci asırda Kur'ân'a yönelik çalışmaların azalması beklenirken aksine, bu asırda diğer çağlara nisbetle daha fazla art­mıştır. Umulmadık bir şekilde Kur'ân ilimleri sahasında büyük gelişmeler olmuştur.

Sadece ona inananlar değil, farkında olmadan düşmanları tara­fından bile Kur'ân'a hizmet edilmiştir. Kur'ân, çok değişik açılardan incelenmeye tabi tutulmuştur. Özellikle Kur'ân'ın muhtevası, farklı zaviyelerden irdelenmiştir. Bunun için Kur'ân'la ilgili çalışmalar ara­sında konulu tefsir, günümüzde en çok yer kaplayan alan olmuştur.

Günümüzde Kur'ân'a yönelik bu yoğun ilgi dikkatimizi çekti. Yirminci asırda Kur'ân ilimleri sahasında yapılan çalışmalara bir ışık tutmak istedik. Önceleri bu çalışmamızı kırk-elli sayfalık bir makale olarak düşündük. Ancak araştırmaya daldıkça bu konunun bir iki makaleyle tam olarak ortaya konulamayacağı kanaati hasıl oldu. Ni­hayet çalışmamızı "Yirminci Asır Kur'ân İlimleri Çalışmaları" adı al­tında orta hacimli bir kitap olarak yayınlamaya karar verdik.

Çalışmamız bir giriş, dört bölüm ve bir sonuçtan meydana gel­mektedir. Kur'ân ilimlerini incelediğimiz birinci bölümde, Kur'ân ilimlerinin kısa bir tarihçesini ve tarifini sunduktan sonra, konuyla ilgili yazılan bir kısım eserlerin tanıtımını yaptık. Müstakil konu ça­lışmalarına ayırdığımız ikinci bölümü iki kısma ayırdık: Yeni ve eski konu çalışmaları. Konuları ele almadan önce her konunun felsefesi­ni yaparak bazı lüzumlu bilgiler sunduk. Ardından ele alınan sahada örnek olarak bazı çalışmaları tanıttık. Konuyu, bu sahada yapılan çağdaş eserlerin isim listesiyle bitirdik.

Üçüncü bölümde, mukaddimelerinde Kur'ân ilimlerine yer veren çağdaş tefsirleri ele aldık.

Kasımı, İbn Aşur, Muhammed Reşid Rıza, ez-Zuhaylî, Mevdudî, Süleyman Ateş ve Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın tefsirlerinin mukaddimelerinde işlenen hususları tanıttık.

Dördüncü bölümde de Arapça olmayan Kuran ilimleriyle ilgili çalışmaları inceledik. İmkanlarımızın kısıtlı oluşundan münhasıran Türkçe ve Batı Dillerinde yapılan çalışmalar üzerinde durduk An­cak Ortadoğu ve dünyanın Arapça dışındaki dillerde yapılan bütün çalışmaları tesbit etme imkanını bulamadık.

Çalışmamızı, Kur'ân ilimleri hususunda sunduğumuz öneriler ve sonuç kısmıyla bitirdik.

Gayret bizden muvaffakiyet Allah'tandır.

M. Halil Çiçek

Van-1995. [1]



[1] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 7-9.