๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuran İlimleri Çalışmaları => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Mayıs 2011, 16:03:03



Konu Başlığı: Kurânda Allah ve insan
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Mayıs 2011, 16:03:03
Toshihiko İzutsu-Kur'ân'da Allah ve İnsan:


Yukarıdan da anlaşıldığı gibi kitap, Prof. Dr. Süleyman Ateş tara­fından Türkçeye çevrilmiş olup Ankara'da basılmıştır. Mütercimin önsözüyle birlikte 231 sayfadan meydana gelen kitap dokuz bölüm­den oluşur. Birinci bölümde (13-35) Kur'ân'ın semantiği adı altında "Semantik" terimi hakkında genel bir bilgi verir.[285] Kur'ân semanti­ğinde anahtar kelimeleri, esas mânâ ile izafî mânâyı, semantiğe ma­teryal verecek kelime hazinesi ve dünya görüşü konularını inceler.

İkinci bölümü tarihte Kur'ân'ın anahtar terimleri'ne ayırmıştır. Bu bölümde Synchrorik semantik ile Diachronik semantiği işlemek­tedir. Ayrıca burada İslâm öncesi çağda üç kelime sisteminin oldu­ğunu[286] bundan da hiyerarşik ve kronolojik bir yol izleyerek Kur'ân sisteminin bütün semantik alanlarında Allah kelimesinin odak keli­me olduğunu kaydeder.[287] Yine bu bölümde Kur'ân ve Kur'ân son­rası sistemlerin de semantiğine değinir.

Üçüncü bölümde (68-87) Kur'ân'ın dünya görüşünün ana yapı­sını ele alır. Bu bölümde Allah ile kul arasında dört çeşit münasebe­tin olduğunu kaydeder.[288] Bu bölümde İslâm'ın toplum anlayışını, semantik olarak alemi gayb-şehadet, Cennet-Cehennem ve dünya-ahiret gibi biri diğerini hatırlatan ikizleri kaydeder.[289] Bölümün son kısmında ahiretle ilgili kavramların semantiğini inceler. [290]

Dördüncü bölümde (88-114) önce Allah kelimesinin esas ve izafî mânâsını araştırır. Daha sonra sırasıyla Arabistan paganizminde Al­lah kavramı, Yahudi ve Hiristiyanlar'da Allah kavramı, Araplarda yahudî-hristiyan Allah telakkisi ve haniflerin Allah kavramı konularını inceler. Konu başlıklarından da anlaşıldığı gibi yazar Allah lafz-ı celilesinin semantiğini çok geniş tarihi bir yelpazede ele alıyor. Bunu cahili Arap şiirleriyle destekleyerek lafz-ı celilenin semantiğine daha geniş ve net bir açı kazandırmaktadır.

Beşinci bölümde (114-125) ontolojik münasebeti inceler. Bu münasabetin gerektirdiği semantik alana giren halk, kader, mevt, dehr, meniyyet, ecel gibi kelimelerin semantiğini inceler.

Altıncı ve yedinci bölümlerde (126-186) Allah ile insan arası ha­berleşme münasebetini inceler. Bu haberleşmeyi ikiye ayırır: Sözlü, sözsüz. Evvela sözsüz münasebeti ele alır. Bundan tabiattaki varlık­lar (âyetler)la Allah'ın vahdaniyeti, haşr'ın isbat'ı gibi hususların delillendirme yoluyla insanlara anlatılması kast edilmiştir.[291] Aslında bu bölüm yazarın da ifade ettiği gibi sözlü haberleşme (vahy)'nin incelendiği yedinci bölümün girişi mesabesindedir. [292] Altıncı bö­lümde âyet, hidâyet ve ibadet kelimelerinin semantik alanları incele­nir. Yedinci bölümde ise Kelamullah, dua ve ağırlıklı bir şekilde vahy'ın semantiği incelenir.

Sekizinci bölümde (187-217) İslamiyet ve câhiliyye kavramlarını kaleme alır. Bu bölümde bu ikizin ilgi alanına giren islâm, teslimiyet, cahiliyet, cehl, hilm, din ve millet kelimelerinin semantiğini inceler.

Dokuzuncu bölümde (218-229) ise Allah ile insan arasında ahla­kî münasabeti kaydeder. Bu bölümde anahtar kelimeler, nimet, şü­kür, küfür, takva, va'd ve vaid'dir. Yazar bunların semantiğini inceler.[293]



[285] Bkz. İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 14-1 5.

[286] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 39

[287] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 40.

[288] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 87-87.

[289] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 71-82

[290] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 39

[291] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 126

[292] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 126

[293] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 120-121.