> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuran İlimleri Çalışmaları > Kurânda Allah ve insan
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kurânda Allah ve insan  (Okunma Sayısı 1892 defa)
14 Mayıs 2011, 16:03:03
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 14 Mayıs 2011, 16:03:03 »



Toshihiko İzutsu-Kur'ân'da Allah ve İnsan:


Yukarıdan da anlaşıldığı gibi kitap, Prof. Dr. Süleyman Ateş tara­fından Türkçeye çevrilmiş olup Ankara'da basılmıştır. Mütercimin önsözüyle birlikte 231 sayfadan meydana gelen kitap dokuz bölüm­den oluşur. Birinci bölümde (13-35) Kur'ân'ın semantiği adı altında "Semantik" terimi hakkında genel bir bilgi verir.[285] Kur'ân semanti­ğinde anahtar kelimeleri, esas mânâ ile izafî mânâyı, semantiğe ma­teryal verecek kelime hazinesi ve dünya görüşü konularını inceler.

İkinci bölümü tarihte Kur'ân'ın anahtar terimleri'ne ayırmıştır. Bu bölümde Synchrorik semantik ile Diachronik semantiği işlemek­tedir. Ayrıca burada İslâm öncesi çağda üç kelime sisteminin oldu­ğunu[286] bundan da hiyerarşik ve kronolojik bir yol izleyerek Kur'ân sisteminin bütün semantik alanlarında Allah kelimesinin odak keli­me olduğunu kaydeder.[287] Yine bu bölümde Kur'ân ve Kur'ân son­rası sistemlerin de semantiğine değinir.

Üçüncü bölümde (68-87) Kur'ân'ın dünya görüşünün ana yapı­sını ele alır. Bu bölümde Allah ile kul arasında dört çeşit münasebe­tin olduğunu kaydeder.[288] Bu bölümde İslâm'ın toplum anlayışını, semantik olarak alemi gayb-şehadet, Cennet-Cehennem ve dünya-ahiret gibi biri diğerini hatırlatan ikizleri kaydeder.[289] Bölümün son kısmında ahiretle ilgili kavramların semantiğini inceler. [290]

Dördüncü bölümde (88-114) önce Allah kelimesinin esas ve izafî mânâsını araştırır. Daha sonra sırasıyla Arabistan paganizminde Al­lah kavramı, Yahudi ve Hiristiyanlar'da Allah kavramı, Araplarda yahudî-hristiyan Allah telakkisi ve haniflerin Allah kavramı konularını inceler. Konu başlıklarından da anlaşıldığı gibi yazar Allah lafz-ı celilesinin semantiğini çok geniş tarihi bir yelpazede ele alıyor. Bunu cahili Arap şiirleriyle destekleyerek lafz-ı celilenin semantiğine daha geniş ve net bir açı kazandırmaktadır.

Beşinci bölümde (114-125) ontolojik münasebeti inceler. Bu münasabetin gerektirdiği semantik alana giren halk, kader, mevt, dehr, meniyyet, ecel gibi kelimelerin semantiğini inceler.

Altıncı ve yedinci bölümlerde (126-186) Allah ile insan arası ha­berleşme münasebetini inceler. Bu haberleşmeyi ikiye ayırır: Sözlü, sözsüz. Evvela sözsüz münasebeti ele alır. Bundan tabiattaki varlık­lar (âyetler)la Allah'ın vahdaniyeti, haşr'ın isbat'ı gibi hususların delillendirme yoluyla insanlara anlatılması kast edilmiştir.[291] Aslında bu bölüm yazarın da ifade ettiği gibi sözlü haberleşme (vahy)'nin incelendiği yedinci bölümün girişi mesabesindedir. [292] Altıncı bö­lümde âyet, hidâyet ve ibadet kelimelerinin semantik alanları incele­nir. Yedinci bölümde ise Kelamullah, dua ve ağırlıklı bir şekilde vahy'ın semantiği incelenir.

Sekizinci bölümde (187-217) İslamiyet ve câhiliyye kavramlarını kaleme alır. Bu bölümde bu ikizin ilgi alanına giren islâm, teslimiyet, cahiliyet, cehl, hilm, din ve millet kelimelerinin semantiğini inceler.

Dokuzuncu bölümde (218-229) ise Allah ile insan arasında ahla­kî münasabeti kaydeder. Bu bölümde anahtar kelimeler, nimet, şü­kür, küfür, takva, va'd ve vaid'dir. Yazar bunların semantiğini inceler.[293]



[285] Bkz. İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 14-1 5.

[286] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 39

[287] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 40.

[288] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 87-87.

[289] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 71-82

[290] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 39

[291] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 126

[292] İzutsu,Toshihiko,  Kur'ân'da Allah ve İnsan, ter. Süleyman Ateş, Ankara, trs. s. 126

[293] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 120-121.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kurânda Allah ve insan
« Posted on: 19 Nisan 2024, 09:29:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kurânda Allah ve insan rüya tabiri,Kurânda Allah ve insan mekke canlı, Kurânda Allah ve insan kabe canlı yayın, Kurânda Allah ve insan Üç boyutlu kuran oku Kurânda Allah ve insan kuran ı kerim, Kurânda Allah ve insan peygamber kıssaları,Kurânda Allah ve insan ilitam ders soruları, Kurânda Allah ve insanönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes