๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuran İlimleri Çalışmaları => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Mayıs 2011, 15:58:22



Konu Başlığı: Kurân ayetlerinin ekonomik rehberi
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Mayıs 2011, 15:58:22
1- Muhyiddin Atiyye-el-Keşşafu'l-İkdisadî li Âyâti'l-Kur'âni'l-Kerim (Kur'ân Âyetlerinin Ekonomik Rehberi):


Bu kitap Mısırlı Muhyiddin Attyye'nin Kral Abdul-Aziz Üniversite­si Uluslararası İslamî Ekonomi Araştırmalar Merkezine sunulmuş bir projesinin mahsulüdür. Konu indeksiyle beraber 300 sayfadır. Ulus­lararası İslamî Düşünce Enstitüsü tarafından birinci baskısı 1991’de Herndon Viriginia, A.B.D de yapılmıştır.

Eser ekonominin materyali olan her türlü sermaye, mal, ev eşyası ve ürünleri, hayvan, altın, gümüş, ziraat ve hububat; ekonomik bir olay olan fakirlik, zenginlik, açlık, ticaret, tüketim, üretim, borç, cimri­lik, birktirme, başkasını tercih, mali tazmin kesad, pazarlama, rekabet, miras, ticari güvence, borçlar, borçlanma, ticari anlaşma ve seyahetler; şirketler, sadakalar, faiz, zarar, kâr, gayrı meşru kazanç, gibi konular ve ekonomiye zararlı olan aşırı tüketim, tabii afetler, mali krizler, dar­boğazlar, piyasanın kesadı v.b.

Bu sahalara giren tam 273 konuyla ilgili âyetler sûre ve âyet nu­marasıyla verilmiştir. Yazar şöyle bir yöntem izlemektedir:

a- Konuları alfabetik sıraya göre dizmiş; her bir harfle başlayan konular o harf başlığı altında sıralanmış ve her konuyla ilgili âyetler o harfin altında kaydedilmiştir.

b- Yazar konunun adını verdikten başka bu konuyla ilişkisi bulu­nan diğer konulara da göndermelerde bulunur. Mesela es-Sıbğ keli­mesini kayederken ilişkisi olabilen taam ve ekvat kelimelerine de "Unzur" (bak) ifadesiyle atıfta bulunur.[297] Sonra kelimenin luğat mânâsını er-Rağıb ve İbnu Manzur gibi otoritelerden birinden kısaca nakl eder. Bazen iki alimden de naklettiği olur.

c- Konu başlığının lügat mânâsını verdikten sonra ilgili âyet/âyetleri sıralar. Âyetin arkasında mânâsı ve konuyla ilgili onlar­dan alıntı yapmasını prensib ettiği altı müfessirin bir veya daha faz­lasından mini bir yorum nakleder. Kitabın ismini cilt ve âyet numa­rasını yorumun sonunda parantez içinde verir.

Altı müfessir şunlardır:
İbnu'l-Cevzi (ö.597/1201), Razi (ö.606/1209), Kurtubî (ö.671/1272), İbnu Kesir (ö.774/1372) ve Reşit Rıza (ö. 1354/1935). Nadir olarak Taberi (ö. 310/922) ve Suyuti (ö.911/1505)'ye de baş vurduğu oluyor.

Kitap çok ciddi bir gayretin mahsulüdür. İslâm ekonomistlerine iyi bir yardımcı kitaptır.



[297] Bkz. Atıyye Muhyeddin, el- Keşşafui'l-İktisadiyye li Âyâti'l- Kura'ni'l-Kerim, Virginia 1991, s. 371.