> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuran-ı Kerim Ayetleri > Takdim
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Takdim  (Okunma Sayısı 1332 defa)
16 Eylül 2010, 20:52:01
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Eylül 2010, 20:52:01 »



Takdim

Mehmet Akif, sağlam cesiyesi ve tertemiz vicdaniyle “Takvâ”nın ışığında bir ömür boyu inandığı gibi yaşayan ender şairlerimizden birisidir.

O birçokları gibi zevk ve eğlence yerlerinde israfa dalıp, sanatı için de olsa şahsiyetini sıfıra indiren bir “Sefâhet” şairi olmamış, o hayatının bütün safhalarını, devrelerini millî ve islâmi bir yolda sarfeden “Safahat” şairi olmuştur.

O günlerde sarsılmaz bir imanla hizmete koşan şairimiz, istiklâl savağımızın henüz neticeye ulaşamadığı, hatta devlet merkezinin Kayseri´ye nakledilmesi bile düşünüldüğü günlerde Maarif Vekâleti tarafından açılan müsabakaya 721 şair iştirak ettiği halde Mehmet Akif iştirak etmemiş “Memleketin ve milletin kurtulaca-, ğını söylemek para ile olmaz.” demişti.

O devrin Maarif Vekili Hamdullah Suphi tarafından 2-Şubat-1337-1921 tarihinde yazılan bir mektupla; bu hususta nasıl isterse - öyle hareket edileceği garantisi verildikten ve müsabakaya girmesi rica edildikten sonradır ki şairimiz hepimizin ezberinde olan şiirini yazmıştı.

T.B.M. Meclsinde bulunanların dört defa ayakta dinledikleri, sonra da “Safâhat”ına almadığı “O benim değil, memleketimindir, milletimindir.” dediği ve “Sahibine ne kadarda, ne güzelde yakıştı.” denilen bu şiir İstiklâl Marşımız olarak kabul ediliyordu.

Bu muhteşem manzara karşısında yalnız bir kişi ayağa kalkmamış, oturduğu sırada Kur´aıı-ı Kerîm´in aydınlığı ile dolu başını iki elinin arasına almış sanki hiç bir hizmet yapamamış mahcup bir insan gibi düşünüyordu. Bu büyük insan, bu büyük tevazu sa­hibi, bu büyük şair yine Mehmet Akif´ten başka birisi değildi.

Âkif´in bu çok değerli eserini tetkik edenler “Safahat” şairini, diğer bütün cepheleriyle tanımak fırsatını bulmuş olacaklardır.

Rahmetlinin vaktiyle “Sırat-ı Müstakim ve Sebil-ür-Reşad” dergilerinde neşrettiği “Kur´an-ı Kerîm´den âyetler ve tefsirleri ile Vaazları, nesir yazıları bir heyet tarafından asılları ile karşılaştırıldıktan sonra; şairimizin manevi aleme göçüşünün kırkıncı yıldönümünde büyük ve tertemiz ruhuna ithaf edilmek üzere yeniden neşredilmektedir.

Genç okuyucularımızın belkide anlayamıyacağı kelimeler olur diye eserin sonuna bir de sözlük ilave edilmiştir.

“Nakışlar Yayınevi” bu hizmetinden dolayı yardımı “Allah”dan, takdiri onu sevenlerden ve anlayabilenlerden ümit eder. [1]



Önsöz



Mehmet Akif Ersoy bütün ömrünü, bütün varlığım Kur´an´a bağlayan bir adamdı. Kur´an onun hem semavî kitabı idi, hem ahlâki ve ruhanî ülküsü idi. Onun için bütün yaşayışını Kur´an´a uydurmuştu.

Hasreti Peygamberin ölümünden epey bir zaman sonra, O´na yetişemiyen nesle mensup birkaç kişi, eşi Hazreti Ayşe´ye Peygamberin hal ve şanını sormuşlardı. Kısaca cevap vermişti:

“Hal ve şanı Kur´anın tıpkısı idi!

Yani Kur´an´ı bildiren adam. Kur´an´ı yaşatan, Kur´an bakımından; olduğu gibi görünen ve yine Kur´an bakımından göründüğü gibi olan bir adamdı...

Mehmet Akif de aynı yolu tutan, ayni seciyeyi yaşatan gerçek insanlar zümresindendi. Kur´an, onun ülküsü idi. Ve kendisi bu ülküyü gerçekleştirmeyi gaye edinen bir şahsiyetti.

Maksadı, geçmişin geleneklerine uyarak yaşamak rnı idi? Hayır!

Çünkü yaptığım bilerek, anlayarak, inanarak ve isteyerek yapan bir adamdı!

Dünyada değer vermediği bir şey varsa gelenekti´. Ve en çok hor. gördüğü şey aklı, mantığı, zamanın gereklerini, beşerin ilerlememesini inkâr eden gelenek ve görenekti. Şiirleri bunun en kesin delilidir.

Kendisi her bakımdan müsbet bir adamdı. San´atkâr bir ilmi ve fen adamı idi. Fakat ilim ve fen adamı olmak dinî inanca ve bu inancın verdiği inşiraha yabancı kalmak demek değildi, belki bu inşirahı, ummanlarm tahlili gibi, derinden duymaktı.

Akif de bu inşirahı derinden duyan bir ömür yaşadı.

Hayatının her ıztırabını bu inşirah ile yendi.

Hayatının her imtihanını, bu inşirah sayesinde başarı ile geçti. Hayata atıldığı zaman hemen hemen kimsesizdi. Fakat bu inşirah ona yoldaş oldu. Bu yoldaş O´nu Ömründe yalnız bırakmadı. Başkaları onu yalnız sandıkları zaman Hazreti Peygamberin “Refiki A´lâ” diye anlattığı “En yüce yoldaş” onunla beraberdi. Kendisi bu sayede yalnızlıktan kurtulmakla kalmadı, arkadaşlarının en yük-seğiyie hemhal oldu, onunla dertleşti, sevişti, onun verdiği ilhamlarla gönlünü zenginleştirdi ve ruhuna aşıladığı feyizlerle olgunlaştı, derinleşti.

Hayatında yazdığı ve neşrettiği îlk şiir, “Kur´an´a Hitab” dı ve bu hitap Onun genç ruhundan semaya yükselen, sonra bütün Ömrünce Onun ruhuna sağnak sağnak feyiz yağdıran bir “rahmet” di.

Gençliğinde ve olgunluğunda ona daima Kur´an rehber oldu. Ve onun için gençliğini temiz yaşadı ve olgunluk çağında bir ahlâk timsali oldu.

Hayatının en büyük macerası, İstanbul´dan kalkarak, Millî Mücadeleye katılmak üzere yola çıkması idi.

Onun gibi inzivayı seven, kesretten kaçınarak vahdette huzur arayan, onun gibi söz söylemekten bile çekinen ve kendi ruhuna dalarak engin düşünmeyi seven bir adamın böyle büyük bir mücadele ile ne alâkası olabilirdi?

Fakat ona daima mücadele ve mücahede ruhunu aşılayan bir kaynak vardı ki, baştan başa ezberinde idi, onu gece gündüz okurdu. Bu kaynak Kur´an´dı.

Akif de onun telkinine güvenerek ve onun iyi işler işleyenlere verdiği müjdelere dayanarak yola çıktı. Yola çıktığı gün zaferin alnında parladığım hissederek İstanbul´dan Ankara´ya doğru yürüdü ve İstanbul´dan Alemdağına kadar yürüye yürüye manevî zaferi kucakladı.

Milli Mücadelenin son bularak Türk milletinin taçlanmasından sonra Mısır´a çekildiği zaman bütün zevki Kur´an´ı daha iyi yaşamak ve Kur´an´ın bütününü hafızasında ve ruhunda canlandırmaktı. Buna o derece muvaffak olmuştu ki; namazlarını hatim indire­rek kılıyor ve Allah´ın kitabına sarılarak Allah´ın huzuruna yükseliyordu. Bu onun Miracı idi!.

Hayatını “Allahın kitabına” bu derece vakfetmiş olan Akif´in Kur´an´dan aldığı ilhamlar ve Kur´an´dan sunduğu öğütler, toplanmağa ve işlenmeğe değer bir eser teşki1 ediyordu. Ben bu eseri perişan sayfalar halinde kalarak unutulmağa mahkûm olmaktan kurtarmak istedim ve onun için eski mecmuaları karıştırarak bu eseri topladım.

Akif´in Kur´an´dan aldığı ilhamlara dayanarak millete vermek istediği öğütlerin her birinde bir hikmet dersi vardır ve her birinde Akif´in çağlayan ruhu kendini hissettirmektedir.

Üstadın bu eserini toplarken onun ruhunu taziz için ben de birkaç eserimi, fakat Kur´an´dan mülhem olduğum birkaç eseri, onun ruhuna ithaf etmeği vazife saydım. Ben, her şeyden önce üstadın ruhuna bir Fatiha hediye etmek istedim ve onun için eseri onun ruhunu şad edecek bir Fatiha ile açtım.

Her okurun bu Fatihaya iştirak etmesini dileyerek esere başlıyorum.

Lâleli, 20/11/943 Ömer Rıza Doğrul[2]

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Takdim
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:41:56 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Takdim rüya tabiri,Takdim mekke canlı, Takdim kabe canlı yayın, Takdim Üç boyutlu kuran oku Takdim kuran ı kerim, Takdim peygamber kıssaları,Takdim ilitam ders soruları, Takdimönlisans arapça,
Logged
17 Mayıs 2015, 11:18:33
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 17 Mayıs 2015, 11:18:33 »

Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes