๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuran-ı Kerim Ayetleri => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 16 Eylül 2010, 15:21:17



Konu Başlığı: Nisa Suresinden
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 16 Eylül 2010, 15:21:17
Nisa Suresinden


Meali



“Bilmiş olunuz ki: Allah emanetleri ehline vermenizi, bîr de insanlar beyninde hükmederken adi ile hüküm etmenizi size emr ediyor; Allahın size verdiği şu nasihat, ne güzel bir nasihattir! Şüpheniz olmasınki, Allah hem işidir, hem görür.” [89]


Tefsiri



Ayeti celile sûrei Nisaya mensuptur. Zımahşeri diyor ki:

“Bu hitap bütün emanetler hakkında bütün insanlara varit olan umumî bir hitaptır. Bir kavle göre Kâbe-ı Muazzama´mn perdedarı Osman bin Talha için nazil olmuştur. Şöyle ki:

Aleyhisselâtü vesselam efendimiz fetih günü Mekke´ye girince, Osman Kâbenin kapısını kapadı; anahtarını vermek istemedi. “Muhammedin gerçekten Peygamber olduğunu bilseydim o zaman verirdim.” dedi. Bunun üzerine Hazreti Ali, Osman´n bileğini büküp anahtarı aldı, Kâbenin kapışısını açtı. Resulü Ekrem Efendimiz içeri girip İki rekat namaz kıldı, çıktı. O zaman Abbas anahtarın kendisine verilmesini; şikayet, sidanet, yani sakalık, perdedarlık vazifelerinin kendi tarafından ifasına müsaade olunmasını istedi. İşte onun üzerine bu ayeti kerime nazil oldu. Artık Aleyhisselatü vesselam efendimiz anahtarı Osman bin Talha´ya vermesini; bir de kendisinden özür dilemesini Hazreti Ali´ye emretti. Ali aldığı emri yerine getirince “Demin kolumu incittin. Anahtarı zorla elimden aldın. Şimdi de gelmiş, gönlümü alacaksın öyle mi?” azarına hedef oldu. Bu sözü eşiten Ali “Allah senin, hakkında Kur´an indirdi.” diyerek âyeti celileyi okudu. Osman, Kelâmı ilâhiyi dinledikten sonra hemen imana geldi. Bunun üzerine vazife-i sidanet´in ilelebet evlâdı Osman´a verildiği Cenabı Hak tarafından Hazreti Peygambere vahiy buyuruldu.

Bazlama göre de hitap, vazifelerini hakkıyle eda etmedikleri halde iş başında bulunanlara aittir.

Görülüyor ki âyeti celilde iki büyük emir var; biri emanetlerin erbabına tevdn; diğeri de adaletin hakkiyle tatbiki.

(Emanet) hak, vedia, vazife gibi bir çok manalara gelir. Hakikat, kimsenin hakknı deriğ etmemek, her ferde ehliyetine göre vazife tayin eylemek, iğleri erbabının eline vermek bir cemaatin selâmeti için o derecelerde zaruridir ki, bu zarureti kabulde azıcık düşünmek bile haramdır.

(Adil) ise bütün faziletleri, bütün güzellikleri toplayan bir esastır. Hiç bir zaman hatırdan çıkmamalıdır ki, işleri ehline ver-nüyen, bütün muamelâtında adaleti düsturi hareket tanımıyan milletler için yasamak ihtimali yoktur. (Memleket kılıç ile alınır; lakin adalet ile muhafaza olunur) sözünü Timurlenk gibi zalim bir cihangirin ağzından işitmek ne büyük ibrettir!..

Evet, işe göre adam bulmalı; adama göre iş vermeli. Zira ne kadar müşkül olursa olsun, bir vazife tasavvur edilemez ki, ehli aransın da bulunmasın; kezalik kabiliyeti ne derece noksan olursa olsun. Hiç bir adam gösterilemez ki, onun da görebileceği bir iş mevcut olmasın. Ne yalnz azmin büyüklüğü her meselenin halline kâfidir; ne de kabiliyetin küçüklüğü büsbütün ihmali gerektirir.

Yukarıdan beri söylenen sözler gayet basit bir takım hakikatlerdir. Biz bunu itiraf ederiz. Şu kadar var ki, çöküp giden nice nice milletler hep bu gibi basit hakikatların ihmali yüzünden helak olmuşlardır. [90]


Konu Başlığı: Ynt: Nisa Suresinden
Gönderen: Ruhane üzerinde 28 Ekim 2016, 14:53:01
Her şeyi isiıtan gören bilen mevlamiz..bizleri kendine layık kul Efendimize layık ümmet eyle..Bizleri rizani kazanan kullarindan eyle..


Konu Başlığı: Ynt: Nisa Suresinden
Gönderen: Sevgi. üzerinde 08 Aralık 2016, 07:14:24
Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Mevlam bizlere Kur'an'ı Kerîmi çokca okuyup anlıyan ve kendine rehber edinen kullarından olabilmeyi nasip etsin. İnsan gerçekten okudukça bunu daha iyi idrak edebiliyor elhamdülilah.
 Bilgiler için Allah ( c.c ) Razı olsun inşaAllah.