> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Mostar Aylık Kültür ve Aktüalite Dergisi > Kitap > Yeni Oryantalistler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yeni Oryantalistler  (Okunma Sayısı 1540 defa)
07 Haziran 2012, 15:33:07
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 07 Haziran 2012, 15:33:07 »



Yeni Oryantalistler
Mostar Dergisi • 54. Sayı / KİTAP


Ian Almond, The New Orientalists, Postmodern Representations of Islam from Foucault to Baudrillard
I. B. Tauris, London New York, 2007.


Aijaz Ahmad, Edward Said’in Şarkiyatçılık adlı çığır açıcı çalışmasını eleştirirken önemli bir vurgu yapar: Said’in Batı eleştirisi Batı’nın “söylem düzeni”nden kopmayı başaramaz, asıl çerçevesini bu Batılı söylemin içinde çizer. Başka bir ifadeyle Said, Şarkiyatçılık’ta Doğu ve Batı meselesini ele alan birçok özne gibi açmaza düşer.

Postyapısalcı düşünce ve postmodern söylemin modernlik ve aydınlanma eleştirisi özellikle Batı dışındaki aydınların Batı’yı eleştirmesinde önemli bir dayanak oldu. Postmodern eleştirinin Batı eleştirisi Doğu’ya dönük Avrupamerkezci bakışın eleştirisini de içeriyordu.

Ancak Yeni Şarkiyatçılığın asıl çıkmazı Said’inkiyle benzer bir sorunu içeriyor. Eski Şarkiyatçılıkta Batı kendini Doğu üzerinden imgelerken bu kez Batı kendini Doğu üzerinden eleştiriyor. Üstelik eleştirinin epistemik çerçevesini oluşturan Doğu gene Batı’nın “modası geçmiş” Şarkiyatçılığının derin izlerini taşıyor. Açıkçası bu Doğu, “artık eskide kalmış” Şarkiyatçılığın doğusundan başka bir şey değil.

Son dönem düşünce ve edebiyat adamlarının İslam’a bakışını eleştiren Ian Almond Foucault’ya değindiği makalesinde bu durumu ilginç bir saptamayla açıklıyor. Bir süre için Tunus’a giden Foucault’nun Tunus’la ilgili gözlemlerini şöyle nitelendiriyor Almond: Foucault’nun Tunus’la ilgili düşünceleri Tunus’ta gördüklerine değil, orayla ilgili önceki yargılarına dayanır. Benzer ifadeler Said’in Şarkiyatçılık’ında da bolca yer alır. Edward Said Doğu’ya yapılan yolculuklardaki imgelerin oradaki gözlemlere değil yazarların Avrupalı önyargılarına dayandığını vurgular.

“Postmodernizmin babası” Nietzsche’den başlayarak Michel Foucault ve Jacques Derrida’ya, J. L. Borges, Salman Rushdie, Orhan Pamuk gibi edebiyatçılardan günümüzün önemli düşünürleri Julia Kristeva, Jean Baudrillard ve Slavoj Zizek’e, modernlik (ve Şarkiyatçılık) sonrası İslam algısına odaklanan Almond, bu yazarların bütün “iyi niyetli” çabalarına rağmen eski önyargı, cehalet ve indirgemecilikten kurtulamadığını ortaya koyuyor. Yazarın en önemli eleştirisi de günümüzün müslüman aydınlarına. Postmodernizmin Batı eleştirisini ve İslam’a teveccühünü samimi bulmayan Almond sadece postmodern temsilde İslam’ın Batılı için değişmediğini söylemekle kalmıyor; ayrıca Doğulu, müslüman aydının postmodernizme olan eğilimini de eleştiriyor. Almond’a göre Avrupamerkezci, modernist Batı Şarkiyatçıdır ve postmodern eleştirel söylem de bu mirasın varisinden başka bir şey değildir. Dahası yazara göre postmodern eleştiriyle Avrupamerkezli oyun sona ermemiş, ikinci bir aşamaya geçmiştir.

Bir süre Erciyes ve Boğaziçi  üniversitelerinde de ders veren Ian Almond şu anda Almanya’da İngiliz ve Amerikan filolojisi öğretiyor. Radical Philosophy, The Journal of American Religion, Philosophy and Literature gibi akademik yayınlarda postyapısalcılık, tasavvuf ve Şarkiyatçılık gibi konularda yazan yazarın ayrıca ilginç bir çalışması daha var: Sufism and Deconstruction (Routledge, 2004.) İbn Arabi ve Derrida ekseninde tasavvufla yapısökümü karşılaştıran yazarın bu kitabı gibi New Orientalism adlı son çalışması da Türkiye’de yayıncısını arıyor. —Celil CİVAN

Türkiye’nin Zihin Tarihi

İslam büyük ve muhteşem bir medeniyetse eğer, Osmanlı da büyük ve muhteşem bir kültürdür. Bu mirasın, her nasılsa, bugün bize yaşayarak kalanı ile yetinsek bile; bu onun büyüklüğünü, sezgisel düzeyde de olsa, idrake yeterli. Osmanlı’nın kuşatıcı estetik ve entelektüel mirası üzerine yazılanlar, maalesef, çoğu defa bilineni tekrarlamaktan veya deskriptif olmaktan öteye gitmiyor. Halbuki, onun sistemli, kavramsal ve analitik bağlamda yeniden inşası gerekiyor. Şayet bu yapılmazsa Osmanlı kültürünün büyüklüğünü, sezgisel idrakimize değil, zihinsel idrakimize mâl etmemiz mümkün olamayacak.

İşte bu noktada doğan ihtiyaca karşılık Türkiye’nin Zihin Tarihi, Osmanlı kimliği ve kültüründen yola çıkarak Türkiye’nin zihin tarihini; dönemin aydın ve entelektüelleri, edebiyatı, saray ve kent kültürü, Batılılaşma ve Oryantalizmle etkileşimi başlıkları çerçevesinde irdeliyor. “Türk Kültürü Üzerine Kuşatıcı Bir Söylev” alt başlığıyla sunulan çalışma, Osmanlı kültürü ve zihin tarihinin, günümüz Türkiyesinin ve Türk toplumunun oluşumu üzerindeki etkisini Hilmi Yavuz’un engin birikimi ve kendine has üslubuyla sunuyor. Resmî ideolojinin ve arşiv belgelerinden yapılan okumaların ötesinde bir medeniyetin ruhuna nüfuz ederek onu anlamaya çalışan Yavuz, bambaşka bir Türkiye haritası çiziyor.

Derleyen: Serhan Ada, H. Ayça İnce
Türkiye'de Kültür Politikalarına Giriş
İstanbul Bilgi Ünv., 2009, 264 s.


Avrupa'da yıllardır gündemde ve uluslararası etkinliklerin temel konusu olan kültür politikaları çalışmaları, Türkiye'deki kısa geçmişinde önce sanat ve kültür çevrelerinde ele alınırken, sonraları akademik alanda ve resmi kurumlar ve ilgili bakanlık tarafından üzerinde durulan belirgin bir çalışma alanı haline gelmiş durumda. Kültür politikaları alanında projeler yürüten, çeşitli üniversitelerde ders veren akademisyenlerin yazılarından oluşan bu kitap, konuya bir giriş niteliği taşıyor. Kitap, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasına az zamanın kaldığı şu günlerde, kapsamlı araştırmaların yolunu açmakta ve kültürel çeşitlilik, haklar ve kültürel demokrasi anlamında yeni bir tartışma ortamının açılmasında katkısı olacak bir kaynak niteliği taşıyor.

Donald Quataert
Osmanlı İmparatorluğu'nda Madenciler ve Devlet
Zonguldak Kömür Havzası 1822- 1920
Çeviri: Azat Zana Gündoğan, Nilay Özok Gündoğan
Boğaziçi Ünv. Yay., 2009, 422 s.


Günümüzün önemli tarihçilerinden Donald Quataert, Zonguldak kömür madencilerini konu alan diğer yazarlardan farklı olarak, işçilere devlet merkezli bir açıdan bakmak yerine, çalışmasının odağına madencileri, onların çalışma koşullarını yerleştiriyor. Kitap, Osmanlı toplumunda, aileleriyle birlikte toplam nüfusun yüzde doksanını oluşturan ve ekonomik zenginliğin üreticisi olan işçilerin, köylülerin ve diğer seçkin olmayan grupların hayatlarını anlatan emek tarihi alanına önemli bir katkıda bulunuyor. Çalışma, Zonguldak kömür havzasında çalışan işçilerin dramatik yaşamlarının berrak bir resmini gözlerimizin önüne seriyor.

Louis-Antoine de Bougainville
Dünyanın Çevresinde Yolculuk
Çeviri: Ömer Bozkurt
Yapı Kredi, 2009, 346 s.


Louis-Antoine de Bougainville (1729-1811), 18. yüzyılda Batı Avrupa'da yeryüzü bilgisinin ve bilimlerin gelişimine katkıda bulunan, Aydınlanma Çağı'nın çok yönlü –denizci, kâşif, bilgin, filozof, asker, diplomat– isimlerinden biri. Yolculuk edebiyatının başyapıtlarıdan sayılan Bougainville'in 1766-1769 yılları arasında gerçekleştirdiği yolculuğunun anlatısı olan Dünyanın Çevresinde Yolculuk, sömürgeciliğin tarihi olarak da okunuyor. Eser, tarihsel ve edebi niteliklerinin yanısıra, 18. yüzyılda denizdeki protokol kuralları, sömürge yönetimleri ve sömürge tarihi hakkında önemli bilgiler vermesi nedeniyle, yolculuk edebiyatının başyapıtları arasında yer alıyor.

Nasîruddîn Tûsî
Seçkinlerin Ahlâkı
Çeviri: Anar Gafarov
İz, 2009, 135 s.


İslâm entelektüel geleneğinin seçkin simalarından olan Nasîruddîn Tûsî, felsefi ahlâka dair eserleriyle Osmanlı ahlâk düşüncesini de etkileyen mütefekkirlerden biri. Seçkinlerin Ahlâkı, Tûsî'nin pratik ahlâka dair iki eserini içeriyor: Evsâfu'l-Eşrâf ve er-Risâletü'n-Nasîriyye. Onun tasavvuf alanındaki temel yapıtı olan Evsâfu'l-Eşrâf Hakk'a ulaşmak üzere seyr u sülûk ehlinin ve evliyanın yöntemi gereği yapılan manevî yolculuğu anlatır. er-Risâletü'n-Nasîriyye ise filozofça yaşamanın esaslarını, insanı mutlu kılabilecek erdemleri ve bu bağlamda dinin rolünü konu edinir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yeni Oryantalistler
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:54:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yeni Oryantalistler rüya tabiri,Yeni Oryantalistler mekke canlı, Yeni Oryantalistler kabe canlı yayın, Yeni Oryantalistler Üç boyutlu kuran oku Yeni Oryantalistler kuran ı kerim, Yeni Oryantalistler peygamber kıssaları,Yeni Oryantalistler ilitam ders soruları, Yeni Oryantalistlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes