๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Kitap => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 20 Haziran 2012, 17:23:56



Konu Başlığı: Öne çıkanlar
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 20 Haziran 2012, 17:23:56
Öne çıkanlar/Vitrin
Mostar Yazı İşleri • 70. Sayı / KİTAP


Öne çıkanlar:

Der: Aykut Çelebi
Şiddetin Eleştirisi Üzerine
Metis, 2010, 328 s.


Metis Defterleri dizisinin ikinci kitabının kalkış noktası Walter Benjamin'in "Şiddetin Eleştirisi Üzerine" adını taşıyan 1921 tarihli metni. Hukuk ve siyaset felsefesi literatürü içinde hatırı sayılır sayıda yazı ve yorumların konusu olmuş bu Benjamin metni, burada da diğer yazılar için hem bir esin kaynağı, hem tartışmanın odağı, hem de her yazarın farklı yönlerdeki açılımları için bir başlangıç oluşturuyor. Kitabın temel vurgusu, yasanın korunması için seferber edilen devlet şiddetinden farklı olarak, ve ondan önce, bizzat kuruluşun, yasa koymanın kendisinin zaten şiddet içerdiği düşüncesi. Seçki Walter Benjamin’in dışında, Jacques Derrida, Werner Hamacher, Zeynep Direk, Giorgio Agamben ve Robert Cover’in yazılarından oluşuyor.

Turgut Çeviker
Karikatürkiye: Karikatürlerle Cumhuriyet Tarihi 1923-2008
Ntv, 2010, 900 s.


Karikatürlerle Cumhuriyet Tarihi, dört yıllık özverili ve özenli bir çalışmanın ürünü. Türkiye’nin tek karikatür tarihçisi Turgut Çeviker, Cumhuriyet’in 85 yıllık tarihi boyunca yayınlanmış bütün önemli gazete ve dergileri tarayarak en az 500.000 karikatürü elden geçirmiş. Seçilenler temizlenmiş, gereken yerlerde kısa açıklamalarla desteklenmiş. İşte bu üç ciltlik eser bu çalışmanın ürünü olan 161 karikatürcünün 1258 karikatüründen oluşuyor. Kitap Cumhuriyet tarihinin dönüm noktalarını temel alan 7 bölümden oluşuyor. Her dönemin ayırdedici özelliklerini belirten, dolayısıyla karikatürleri anlamlandırmamızı kolaylaştıran çerçeve metinleri Dr. Ahmet Kuyaş yazmış. Murat Belge ise bu tarihle paralellik içinde Türk karikatürünün serüvenini kaleme almış.

Sue Palmer
Zehirlenen Çocukluk
İletişim, 2010, 400 s.


Otuz yıl boyunca öğretmenlik ve eğitim danışmanlığı yapmış olan Sue Palmer Zehirlenen Çocukluk’ta, modern hayatın birbirinden ayrı tutulamayacak unsurlarının bir araya gelip toksik bir karışım oluşturarak çocuklarımızı nasıl zehirlediğini ortaya koyuyor. Sağlıksız ve düzensiz beslenmeden ebeveynlerin tecrübesizliklerine, elektronik aletlerden niteliksiz çocuk bakımına uzanan geniş bir yelpazede modern çocukların sorunlarını ele alıyor. Palmer kitabında, çeşitli disiplinlere mensup uzmanlardan edindiği verilerden yararlanıyor ve dünyanın birçok yerinde yapılan en son araştırmaları sunuyor. Her bir sorunu ayrı ayrı açıklayıp bunların nasıl üstesinden gelineceğine dair öneriler getiriyor.

Vitrin:

Editör: Kurtuluş Kayalı
Bir Kemal Tahir Kitabı: Türkiye'nin Ruhunu Aramak
İthaki, 2010, 224 s.

Robert Dankoff
Seyyah-ı Alem Evliya Çelebi'nin Dünyaya Bakışı
Çeviri: Müfit Günay
Yapı Kredi, 2010, 250 s.

Elif Baki
Ulusun İnşası ve Resmi Edebiyat Kanonu
Libra, 2010, 187 s. 

Levent Bayraktar
Bergson'da Ruh Beden İlişkisi
Dergâh, 2010, 216 s.

Kenan Mortan, Önder Küçükerman
Çarşı, Pazar, Ticaret ve Kapalıçarşı
İş Bankası, 2010, 382 s.