๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Kitap => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 02 Ağustos 2012, 13:58:50



Konu Başlığı: Öne çıkanlar
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 02 Ağustos 2012, 13:58:50
Öne çıkanlar/Vitrin
Mustafa Fuat ER • 83. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar

Fredric Jameson
Siyasal Bilinçdışı
Çeviri: Yavuz Alogan, Mesut Varlık
Ayrıntı, 2011, 268 s.


Çağımızın en önemli ve etkileyici kültür ve edebiyat kuramcılarından biri olan Fredric Jameson’ın Siyasal Bilinçdışı adlı eseri yayımlandığı günden bu yana, birçok tartışmalara ve alanında yeni açılımlara neden oldu. Kültürün içerisinde edebiyatın yerine ve işlevine odaklandığı bu çalışmasında Jameson, Marksist ve psikanalitik kuramı ustalıkla bir araya getiriyor ve edebiyatın bilinçdışıyla, bilinçdışının siyasetle olan ilişkisini tartışıyor. Siyasal Bilinçdışı’nda Jameson, kendi odasında, her şeyden yalıtılmış halde eserini veren yazarın, nasıl da kaçınılmaz bir halde siyasal bağlam içerisinde ürettiğini şaşırtıcı bir açıklıkla ortaya koyuyor.

Eva Illouz
Soğuk Yakınlıklar: Duygusal Kapitalizmin Şekillenmesi
Çeviri: Özge Çağlar Aksoy
İletişim, 2011, 168 s.


Internet, televizyon, sosyal medya, “endişeli modernlik”, “rasyonel ahmaklık”, duygusuzluk, kaba menfaatçilik, fantezi ve paranoya ile iç içe yaşıyoruz. Eva Illouz Soğuk Yakınlıklar’da eleştirel kuramı kullanarak ve ondan ayrılarak yakın dönemin zihniyetini tartışıyor. Psikolojik ve politik mutluluk içeren kendini gerçekleştirme kavramının nasıl biçim değiştirdiğini irdeliyor. Illouz, Adorno’yu izleyerek, benliğin metalaştırılması sürecinde farklı kurumların yakın ilişkisine dikkat çekiyor: “psikolojik ikna, kişisel gelişim edebiyatı, nasihat endüstrisi, devlet, ilaç şirketleri ve internet teknolojisi modern psikolojik özbenliğin temelini biçimlendirme konusunda iç içe geçmişlerdir.”

Der: Barış Saydam
Giovanni Scognamillo'nun Gözüyle Yeşilcam
Küre, 2011,  376 s.


Barış Saydam’ın hazırladığı Giovanni Scognamillo'nun Gözüyle Yeşilçam’da, Scognamillo, yazılarıyla sinemamızın değişim ve dönüşüm sürecini ortaya koyuyor. Ayrıca eleştirmenlik mesleğini ve aynı dönemde yazan eleştirmenlerin gelişimini de kronolojik bir seyirle takip ediyor. Scognamillo'nun 1961-2004 yılları arasında çeşitli gazete ve dergilerde yazdığı eleştiri yazılarının ve makalelerinin derlendiği kitapta, Scognamillo’nun özellikle 1990'lardan sonra kimi dergilere verdiği röportajlar da mevcut. Giovanni Scognamillo'nun Gözüyle Yeşilçam, bugün eksikliği hissedilen kriterli eleştirinin geçmişteki örneklerini sunarken, aynı zamanda bir dönemin sinemayla irtibatına da ışık tutuyor.


Vitrin

Kojin Karatani
Derinliğin Keşfi: Modern Japon Edebiyatının Kökenleri
Çeviri: Devrim Çetin Güven, İnan Öner
Metis, 2011, 240 s.

Jean François Lyotard
Libidinal Ekonomi
Hil, 2011, 360 s.

Giorgio Agamben 
Dünyevileştirmeler
Çeviri: Betül Parlak
Monokl, 2011, 160 s.
                           
Carlos Fuentes 
Bütün Mutlu Aileler
Çeviri: Zeynep Önal
Can, 2011, 424 s.

Andrew Heywood 
Siyaset Teorisine Giriş
Çeviri: Hızır Murat Köse
Küre, 2011, 504 s.