๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Kitap => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 22 Haziran 2012, 16:53:38



Konu Başlığı: Öne çıkanlar
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 22 Haziran 2012, 16:53:38
Öne çıkanlar/Vitrin
Mostar Yazı İşleri • 68. Sayı / KİTAP


Öne Çıkanlar

Ahmet Yaşar Ocak
Türkiye Sosyal Tarihinde İslam’ın Macerası
Timaş, 2010, 240 s.


Alanında otorite olarak kabul edilen Ahmet Yaşar Ocak'ın bu kitabı Türkiye sosyal tarihinde İslam’ın yerine dair önemli bir çalışma. Ocak eserinde, 13. yüzyıldan başlayarak, görünürde siyasal ve kültürel, ama temelinde Cumhuriyet'in kuruluşundan beri üstü kapatılan, merkezle çevre arasında İslam'la bir tür gecikmiş "satıhaltı" hesaplaşmanın yaşandığı günümüze kadar süregelen Türkiye tarihinde İslam’ın sergilediği panoramayı gözler önüne seriyor. Kitap, Bernard Lewis'in tabiriyle "başka hiçbir Müslüman millette olmadığı kadar benliğini İslam’a gömmüş bir millet"in bu dinin kendi siyasal, toplumsal, kültürel yaşantısında ve özellikle de davranışlarını yönlendiren zihinsel dünyasındaki macerasını anlamaya hasredilmiş tespitlerden ve yorumlardan oluşuyor.

Gülgün Üçel Aybet
Avrupalı Seyyahların Gözüyle Osmanlı Ordusu 1530 - 1699
İletişim, 2010, 592 s.


Osmanlı İmparatorluğu’nda silahlı gücün örgütlenmesi, şekillenmesi ve kendine has bir bürokrasi oluşturması, devletin yapılanışıyla paralel bir seyir izler. Askerî gücün tasnifi, giderlerinin karşılanması, silahlandırılması, iaşesi, sefer hazırlıkları, savaş halindeki ordunun düzeni, ayrı ayrı ele almayı gerektirecek kadar kapsamlıdır. Gülgûn Üçel Aybet, Avrupalı Seyyahların Gözüyle Osmanlı Ordusu 1530-1699’da bu kapsamlı çerçeveyi inceliyor. Bürokrasinin imparatorluk şartlarına göre biçimlendiği bu dönemde ordunun yapısını ele alıyor. Bu araştırma sırasında Avrupalı seyyahların gözlemleri, kılık kıyafetlerden ordugâhtaki yapılara ve bunların renklerine kadar ayrıntılı tasvirlere kavuşma imkânı sunuyor. Arşiv belgeleri, Osmanlı kaynakları, Osmanlı tarihçilerinin anlatımları kadar yabancı gözlemcilerin anıları da kitabın ortaya çıkmasında en önemli kaynaklar arasında.

Svetlana Boym
Tırnak İçinde Ölüm
Çeviri: Emine Ayhan
Metis, 2010, 325 s.


Svetlana Boym, Tırnak İçinde Ölüm: Modern Şairle İlgili Kültürel Mitler’de 60'lı yıllarda Roland Barthes ve Michel Foucault tarafından ortaya atılan ve giderek bir efsane halini alan "yazarın ölümü" tezini sorguluyor. Rus Biçimciliğinden, Amerikan Yeni Eleştirisi ve Fransız post-yapısalcılığına kadar uzanan bir alanda modern eleştirinin biyografi ile edebiyat arasındaki ilişkileri nasıl ele aldığını inceleyen yazar, Fransız şiirinden Mallarmé, Valéry ve Rimbaud'yu, Rus şiirinden Mayakovski ve Marina Tsvetayeva'yı çözümlemelerinin merkezine yerleştiriyor. Genelde edebiyat ile hayat, özelde şairin hayatı ile şiiri, ve asıl olarak da, şairin retorik ölümü ile gerçek ölümü arasındaki ilişki yazarın temel ilgi odağı. Edebiyat metinlerindeki bu "ölüm", eleştiriye ilgi duyanlar kadar, kültür incelemeleri ve felsefeyle ilgilenen okurlara da zengin bir tefekkür vaat ediyor.

Vitrin

İlhan Tekeli
Gündelik Yaşam Yaşam Kalitesi ve Yerellik Yazıları
Tarih Vakfı, 2010, 215 s.

İlber Ortaylı
Türkiye'nin Yakın Tarihi
Timaş, 2010, 240 s.

Jonah Lehrer
Karar Anı: Beynimiz Karar Vermemizi Nasıl Sağlıyor
Çevir: F. Burak Aydar
Boğaziçi Ünv. Yay., 2010, 301 s.

Haldun Hürel
İstanbul'un Ansiklopedik Öyküsü
Kapı, 2010, 880 s.

Süleyman Yaşar
Derin Ekonomi
Etkileşim, 2010, 192 s.