๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Kısa Sureler => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 09 Aralık 2007, 18:53:59



Konu Başlığı: Adiyat Suresi
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 09 Aralık 2007, 18:53:59
Mekke döneminde inmiştir. 11 âyettir. Âdiyât hızlı koşan atlar demektir.

Bismillahirrahmânirrahîm.

1,2,3,4,5,6. Soluk soluğa süratle koşan, (koşarken ayaklarını) vurarak ateş çıkaran, sabah erkenden baskın yapan, orada tozu dumana katan ve düşman topluluğunun ortasına dalan atlara andolsun ki, insan gerçekten Rabbine karşı pek nankördür.

7. Hiç şüphesiz buna kendisi de şahittir.

8. Hiç şüphesiz o, mal sevgisi sebebiyle çok katıdır.

9,10,11. Acaba o bilmiyor mu ki, kabirlerde bulunanlar çıkarıldığı ve kalplerdeki ortaya konulduğu zaman, işte o gün onların Rabbi kendilerinin her halinden mutlaka haberdardır.
 


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Ceren üzerinde 07 Temmuz 2015, 16:52:39
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Ramazan. üzerinde 24 Temmuz 2015, 21:59:15
Ve Aleykümüs Selam . Rabb'im bizlerin gönüllerine mal, mülk , dünya sevgisini asla sokmasın .ALLAH (C.C.) razı olsun . 


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Mehmed. üzerinde 25 Temmuz 2015, 06:48:50
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,  Hiçbir şeye olan sevgimiz Allah'a ( celle celaluhu ) olan sevgimizi geçmemesi lazım.  Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri kalpleri yumuşakoolanlardan eylesin.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 25 Temmuz 2015, 12:32:47
Ve aleykumusselam. Sureden hissemize düşeni alanlardan oluruz inş.

ADİYAT SURESİ
GİRİŞ
Adı: Birinci ayatteki "adiyat" kelimesi bu sureye isim olmuştur.

Nüzul zamanı: Adiyat Suresi'nin Mekkî mi, Medenî mi olduğunda ihtilaf vardır. Abdullah b. Mesud, Cabir, Hasan Basrî, İkrime ve Ata bu surenin Mekkî olduğunu söylemişlerdir. Enes b. Malik ve Katade ise surenin Medenî olduğunu belirtmişlerdir. İbn Abbas'tan iki kavil menkuldür. Bunların birisi surenin Mekkî, diğeri ise surenin Medenî olduğu yolundadır. Ama surenin beyan üslubundan sadece Mekkî olduğu değil, aynı zamanda Mekke döneminin başlangıcında nazil olan surelerden olduğu anlaşılmaktadır.

Konu: Bu surenin maksadı, insanın ahireti inkar etmesinin veya ondan gafil olmasının, onu ahlâkî bakımdan aşağı seviyeye düşüreceğini anlatmaktadır. Bunun yanısıra, ahirete insanların sadece zahiri amellerinden değil, kalplerdeki gizli sırlardan da hesap sorulacağı ifade edilmiştir. Arabistan'da yaygın olan anarşiden herkesin perişan ve rahatsız olması bunun delili olarak ileri sürülmüştür. Çünkü o dönemde, her tarafta savaş, kan ve zulüm yaygındı. Kabileler birbirini helak etmekteydi. Hiç kimse geceleri rahatça uyuyamazdı. Çünkü fecr zamanı hücum edebilecek düşmanın saldırı tehlikesi ile karşı karşışaydı. Bu durum bütün Arabistan'da yaygındı ve onun kötülüğünü herkes hissetmekteydi. Zalim ve tecavüzkar olan kişi başarı kazandığı zaman memnun olurdu.

Mazlum olan ise matem içinde kalırdı. Ama muzaffer olan zalim zulme uğradığında, anarşinin ne kadar kötü olduğunu hissederdi. Buna işaret edilerek buyurulmuştur ki, insan ölümden sonraki hayatı ve Allah (c.c.) huzurunda hesap vermeyi bilmeden Rabb'ına karşı nankörlük yapmaktadır. Allah'ın verdiği kuvvetleri zulm, savaş ve kan dökmek için kullanmaktadır. Mal sevgisi gözünü o kadar kör etmiştir ki, bütün gayri meşru ve çirkin yolları bile ne pahasına olursa olsun elde etmek ister. Onun bu hali, Rabb'inin verdiği kuvvetleri yanlış yerlere kullanmakta ve Rabb'ine karşı nankörlük etmekte olduğuna kendi kendine şahitlik etmektedir. Kalbinde gizli olup bu dünyada böyle hareket etmeye onu teşvik eden niyetleri, maksatları ve gizli iradelerinin, kabirden kalktığı zaman açığa vurulacağını bilseydi kesinlikle bu tavrı takınmayacaktı. O an insanların Rabb'inin, kimin iyi olduğunu, kimin kime nasıl davrandığını en iyi bilen olduğunu anlayacaklardır.

Rahman Rahim olan Allah'ın adıyla

1 Soluk soluğa koşan (at)lara andolsun,1

2 (Tırnaklarıyla) Ateş saçanlara,2

3 Sabah vakti baskın yapanlara,3

AÇIKLAMA

1. Bu ayette "koşanlar"dan kastın, atlar olduğu açıklanmamıştır. Sadece "ve'l adiyat" (yemin olsun koşanlara) buyurulmuştur. Bu nedenle, "koşanlar"dan muradın ne olduğu konusunda müfessirler arasında ihtilaf vardır. Sahabe ve Tabiin'den bir grup bundan muradın atlar olduğunu kabul etmişlerdir. Diğer bir grup ise, bundan muradın "develer" olduğunu söylemişlerdir. "Koşanlar"ın atlar olduğunu kabul edenlere göre, ayette, koşan şeyin koşarken çıkardığı ses için kullanılan "dabha" kelimesi atın solumasını ifade etmekde kullanılır. Sonraki ayetlerde de "kıvılcım çıkaranlar", "Sabahleyin akın edenler" ve "toz koparanlar" sözkonusu edilmişlerdir. Bütün bunlar atlar için uygun düşer. Onun için pek çok araştırmacı, "koşanlar"dan muradın atlar olduğunu söylemişlerdir. İbn Cerir bu konudaki iki kavilden, "koşanlar"ın atlar olduğunu kabul eden kavli tercih etmiştir. Çünkü develerin solumasına "dabha" denmez. Bu kelime sadece atlar için kullanılır. Allah (c.c.) şöyle buyurmuştur: "Koşarken -dabh- eden koşanlara yemin ederim." İmam Razî diyor ki, "Bu ayetlerin kelimelerinden kasıt açıkça atlardır. Çünkü -dabh- sesi atlardan başkası için kullanılmaz. Ayakların taşlara vurduğu zaman kıvılcım çıkması ise sadece atlara mahsustur. Aynı zamanda, sabahleyin akın etmenin en uygun kullanımı da atlar içindir."

2. "Kıvılcım çıkarmak" kelimesi, atların gece vaktinde koşmalarına delalet etmektedir. Çünkü ayakları taşlara vurduğunda çıkan kıvılcım ancak gece gözükebilir.

3. Düşmanın haberi olmasın diye bir yerleşime akın etmek için gece karanlığında hareket etmeleri Arabların usulü idi. Sabah aydınlığında herşeyi görebilmeleri için, sabahın çok erken saatlerinde aniden, hedef olan kabilelere hücum ederlerdi. Bu arada, düşman onları görüp hazırlanmaya fırsat bulamasın diye çok aydınlık olmamasına da özen gösteriyorlardı.

4 Derken, orada tozu dumana katanlara,

5 Bununla bir (düşman) topluluğun orta yerine kadar dalanlara.

6 Hiç şüphesiz insan, Rabbine karşı nankördür.4

7 Ve gerçekten, kendisi de buna şahiddir.5

8 Muhakkak o, mal sevgisinden dolayı (bencil ve cimri tutumundan) çok katıdır.6

9 Yine de bilmeyecek mi? Kabirlerde olanların 'deşilip dışa atıldığı,7

10 Göğüslerde olanların derlenip-devşirildiği zamanı?8

11 Hiç şüphesiz, o gün Rableri, kendilerinden gerçekten haberdardır.9

AÇIKLAMA

4. Atın soluması, koşarak kıvılcım çıkarması, sabah erken toz kopararak bir yerleşime hücum etmek ve müdafaa edenlerin arasına girmek, at ile ilgili olarak üzerine yemin edilen şeylerdir. Bazı müfessirlerin bu atları gazilerin atları ve onların kafir topluluğuna hücum etmeleri olarak anlamaları çok gariptir. Halbuki bu yemin, "insanın nankörlük etmesi" karşısında edilmiştir. Bu durumda, cihad eden gazilerin atlarını koşturması ve kafirler topluluğuna hücum etmesi, insanın Allah'a nankörlük etmesine delalet etmez. Sonraki ayetler insanın nankörlüğüne ve onun mal, mülk sevgisine çok düşkün olduğuna şahittir. Allah (c.c.) yolunda cihad eden kişiler için bu ifade uygun düşmez. Onun için, bu surenin ilk beş ayetinin Arabistan'da yaygın olan kan dökme ve anarşiye işaret olduğunu kabul etmek gerekir. Cahiliye döneminde gece korkunç bir şeydi. Çünkü her kabile kendini tehlike içinde hissediyordu.

Kimbilir hangi düşman onlara ne zaman hücum edecekti? Sabah olduğunda, geceyi tehlikesiz geçirdikleri için biraz rahatlıyorlardı. Kabileler arasında sadece kan davası için değil, birbirinin mallarını, hayvanlarını elde etmek, kadınlarını ve çocuklarını köleleştirmek için de savaş çıkardı. Bu zulümlerde ve kan dökmelerde çoğunlukla atlar kullanılıyordu. Allah, insanın Rabb'ine karşı nankör olduğuna dair delil olarak, kendilerine verilen bu kuvvetleri iyilik yerine kötülük için kullanmalarını göstermektedir. Allah'ın verdiği imkanları ve onlara bağışladığı güçleri Allah'ın en nefret ettiği şey olan yer yüzünde fesat çıkarmak için kullanmaları, aslında Allah'a karşı en büyük nankörlüktür.

5. Yani vicdanı ve amelleri, pek çok kafirin açıkça Allah'a nankörlük ettiklerine şahittir. Çünkü onlar Allah'ın varlığını bile kabul etmezler. Dolayısıyla bu nimetleri itiraf etmeleri ve Allah'a şükretmeleri de söz konusu olamaz.

6. Buradaki ifade "o, hayr sevgisinde şiddetlidir" şeklindedir. Ancak Arapça'da "hayr" kelimesi, sadece iyiliği ifade etmez, mal ve servet için de kullanılır. Meselâ Bakara suresi 180. ayette de "hayr", mal ve serveti ifade etmek için kullanılmıştır. Hayr kelimesinin nerede iyilik için, nerede de mal için kullanıldığı siyak ve sibaktan anlaşılır. Bu ayetteki hayr kelimesi, siyak ve sibaktan da anlaşıldığı gibi iyilik için değil, tersine mal ve servet için kullanılmıştır. İnsanın ameli, Rabb'ine karşı nankörlüğüne şehadet etmektedir. Bu durumda, ayet için "o, iyiliği şiddetli sever" diyemeyiz.

7. Yani ölen insanlar, nerede ve ne durumda olurlarsa olsunlar, insanî şekillerinde diriltileceklerdir.

8. Yani, zahirî amellerini harekete geçiren kalplerindeki iradelerinin, niyetlerinin, maksatlarının, düşüncelerinin ve fikirlerinin hepsini açığa vuracak ve onlar değerlendirilerek iyilik ile kötülük ayrılacaktır. Diğer bir ifadeyle, sadece zahirî amel üzerine karar verilmeyecektir. Onların bu dünyada iken kalplerinde gizli kalan niyetleri ve iradeleri de hesaba katılarak karar verilecektir. Eğer insan düşünürse, gerçek adaletin ancak Allah'ın huzurunda Kıyamet günü gerçekleşeceğini kabul etmeye mecbur kalır. Bu dünyadaki laik kanunlarda bile usûl olarak sadece zahirî ameller değil, failin niyet ve iradesi de dikkate alınarak nihaî karara varılır. Ancak dünyadaki hiç bir adalet, bir kimsenin niyetini tam olarak tesbit etme imkanına sahip değildir. Bu ancak Allah'a mahsustur ki, insanın her zahirî fiilinin arkasındaki gizli niyetleri, iradeleri bilir ve ona göre nihaî ceza ya da mükafaata karar verir. Ayrıca, bu ayetin kelimelerinden, bu kararın sadece Allah'ın bilmesine dayanılarak verilmeyeceği anlaşılmaktadır.

Allah, insanların irade ve niyetlerini önceden bilse de, Kıyamet günü bu gizli şeyler açığa vurulacak ve onlar açık adaletle değerlendirilerek bunlardan hangisinin hayr, hangisinin şer olduğu gösterilecektir. Bu nedenle ayette, "göğüslerde olan devşirildiği zaman" ifadesi kullanılmıştır. "Hussile"nin manası, bir şeyi meydana çıkarmaktır. Mesela kafatasını kırarak beyni çıkarmak gibi. Ayrıca, çeşitli unsurlara ayırmak anlamında da kullanılır. Onun için burada gizli şeyleri açığa çıkarmak ve ayırt etmek anlamlarının ikisi de kullanılmıştır. Aynı konu Tarık suresinde şöyle beyan edilmiştir: "Gizli sırların tetkik edileceği gün" (Tarık 9).

9. Yani, O, kimin ne yaptığını, kimin cezaya ve kimin de mükafaata müstehak olduğunu iyi bilir.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: İkraNuR üzerinde 25 Temmuz 2015, 13:15:58
ve aleykümüsselam ve rahmetullah ve berekatuh.Paylaşım için Allah razı olsun. teşekkür ederim.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Melda üzerinde 04 Ocak 2016, 19:19:08
Selamün aleyküm. Sürat köprüsünü birde bir şekilde geçmek var. Ya bir ata binip geçmek ya da sürünerek gitmek. Rabbim kolaylaştırsın. Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Mustafa/Samed üzerinde 04 Ocak 2016, 19:36:26
Ve Aleykümüsselam. Rabbim bizlere mal ve mülk sevgisine girenlerden eylemesin. Paylaşım için Rabbim razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Damla üzerinde 04 Ocak 2016, 19:40:47
Bismillahirrahmanirrahim..Bu sureler bizim hayattan  ve yaşananlardan ibret almamız gerektiğini gösterir.
Allah c.c razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Sevgi. üzerinde 04 Ocak 2016, 21:23:35
Ve Aleykümüsselăm Ve rahmetüllah.  Hepimizinde bildiği gibi bu hayatta malda mülkte geçicidir. Bunu daha iyi anlıyabilmemiz için herdaim Kur'an'ı Kerîmi kendimize rehber edinmeliyiz. Mevlam ilmimizi artırsın ve hakkıyla öğrenip uyguluyabilenlerden eylesin bizleri inşaAllah..


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Melda üzerinde 05 Şubat 2016, 20:15:36
Selamün aleyküm. Rabbim nankörlerden eylemesin . Asilerden olmayalım inşallah. allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Hatice Öncü üzerinde 05 Şubat 2016, 20:27:23
   Rabbi onun her anından haberdardır yalnız kul bunu bu yalan dünyanın malına aldandığı o katı kalbi ile hissedemez beyni ile düşünemez. Yüce Allah böyle kullarından etmesin.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Melda üzerinde 07 Şubat 2016, 21:27:30
Selamün aleyküm. Rabbimiz bizim her halimizi her şeyimizi bilir. Ona göre davranmalı nankörlerden olmamalı.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 17 Mart 2016, 16:10:23
Bismillah...
Adiyat suresi Mekke döneminde inmiştir ve 11 ayettir. Adiyat hızlı koşan atlar anlamına gelmektedir.
Paylaşım için teşekkürler.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: sude topsakal üzerinde 17 Mart 2016, 17:00:04
Rabbimiz dünya güzelliklerini bizim ruhumuza içimize sokmasin Amin


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: SeLiNaY 8 üzerinde 17 Mart 2016, 17:33:40
Selamun Aleykum
Adiyat suresi Mekke dönemde inmiştir. On bir ayetten oluşur. Adiyat kızlı koşan atlar anlamlarına gelir.
Allah razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Alican B8 üzerinde 17 Mart 2016, 18:25:06
Aleyküm selam ve rahmetullah ve berekatühü. Adiyat suresi Mekke döneminde inmiştir. 11 ayettir.
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Vel adiyati dabha
2- Fel muriyati kadha
3- Fel muğırati subha
4- Fe eserne bihı nak'a
5- Fe vesatne bihı cem'a
6- İnnelinsane li rabbihı le kenud
7- Ve innehu ala zalike le şehıd
8- Ve innehu li hubbil hayri le şedıd
9- E fe la ya'lemü iza bu'sira ma fil kubur
10- Ve hussıle ma fis sudur
11- İnne rabbehüm bihim yevmeizin le habir


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Rabia 7 üzerinde 17 Mart 2016, 18:29:55
Selamun aleyküm ve rahmatululahi ve berakatuh.Adiyat Suresi mekke döneminde inmiştir.11.Ayettir.Her anımız kayıt altında.Her boş anımız bizlere sorulacak.Vakti boşa geçirenler ibadet ederler Allah'ı anarlar inşAllah. (AMİN).Allah c.c razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Ruhane üzerinde 30 Nisan 2016, 14:57:51
Aleykum selam.. Allah razi olsun .. Namazlarda okuduğumuz bu kısa surelerin anlamını da inşaallah pekistirip anlayarak okursak daha güzel olacaktır..


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Melda üzerinde 30 Nisan 2016, 21:42:40
Nankörlerden olmayalım  Vaktimizi iyi değerlendirelim gaflete dusmeyelim inşallah.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Alican B8 üzerinde 01 Mayıs 2016, 21:31:51
Aleyküm selam ve rahmetullah ve berekatühü. Adiyat suresi Mekke döneminde inmiştir ve 11 ayetten oluşmaktadır. Adiyat hızlı koşan at anlamına gelir. Rabbim paylaşım için razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Ruhane üzerinde 21 Eylül 2016, 18:45:10
Her halimizi bilen haberdar olan Rabbim ..Bizleri doğru yolundan ayirma ..Hayirli kullarindan eyle ve bizleri de hayirli kullarin ile muhatap kil ..


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Nursima 7 üzerinde 19 Kasım 2016, 21:28:08
Rabbim bizlerin kalbini dünyanın güzellikleriyle doldurup kalbimizi kirletmesin inşAllah.


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Melda üzerinde 05 Kasım 2017, 01:33:11
Aleyküm selam . allah 'ım Sen nankörlerden olmaktan bizleri koru .


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Ceren üzerinde 12 Şubat 2018, 15:53:01
Aleykumselam.onun bize verdiği tüm nimete  şükür eden ,veridigi ile yetinip ,dunyanin sehvetinden uzak kalan ve allahın rahmetine erişen kullardan olalim inşallah. ..


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Esila Esma üzerinde 05 Şubat 2019, 00:41:45
Rabbim her harfinden ibret almayı nasip etsin inş. Dua ile


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Ceren üzerinde 29 Temmuz 2019, 18:13:31
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Adiyat Suresi
Gönderen: Ceren üzerinde 29 Ağustos 2019, 16:03:37
Esselamu aleyküm.Kur anı okuyan anlayan ve onun rehberliğin de yaşayan kullardan olalım inşallah...