๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Kimya Dünyası => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 02 Mayıs 2009, 14:39:27



Konu Başlığı: Geleceğin yeşil yakıtı ‘yanan buz’ olabilir
Gönderen: Eflaki üzerinde 02 Mayıs 2009, 14:39:27
Bilimadamları buz kristalleri içinde saklı doğal gazı çıkararak sıfır emisyonlu yakıta dönüştürmenin yollarını arıyor.

(http://media1.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/Ye%C5%9Fil%20Haber/D%C3%BCnyay%C4%B1%20Kurtaranlar/090326-%20hidrat%20kristali.widec.jpg)


Çıplak gözle bakıldığında sıradan buz parçalarına benzeyen hidrat kristalleri, geleceğin yeşil enerjisini saklıyor olabilir. Bu hidratlar, önemli ölçüde sudan oluşmuş olsa da, içeriğindeki su molekülleri doğal gazı içinde hapsedecek biçimde birbirine bağlanmış durumdalar.


Diğer fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında doğal gaz daha az karbondioksit üretiyor. Bilimadamları ise hidratlar içinde saklı olan doğal gazı sıfır emisyonlu bir yakıta dönüştürmenin yollarını arıyor. Amerikan Kimya Topluluğu’nun son toplantısında sunumu yapılan yeni bir metod bunu başarmış görünüyor.

Fiziksel yapıları dolayısıyla hidrat kristalleri, karbondioksiti çekirdekte hapsetme eğilimideler. Bu nedenle de hidrata karbondioksit pompalanırsa, pompalanan karbondiaksit hidrat içindeki doğal gazın yerine geçerek, doğal gazın açığa çıkmasına neden oluyor.