> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Akaid Eserleri > Kelam İlmi ve İslam Akaidi > Kitaplara İman
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kitaplara İman  (Okunma Sayısı 2414 defa)
02 Ocak 2012, 00:38:06
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 02 Ocak 2012, 00:38:06 »



3. Kitaplara İman


“Allah Taâlâ'nın   peygamberlerine  indirmiş  olduğu   kitapları vardır. Emrini, nehyini, va'dım ve vaîdini burada açıklamıştır”

Bunların hepsi Allah Taâlâ'nın kelâmıdır. Allah Taâlâ'nın kelâmı vahiydir ve birdir (ilahî ve semavi kitaplar ve muhtevaları çokluk gösterirse de Allah'ın kelâmı tektir). Çokluk ve farklılık nazımda okunanda ve dinlenendedir. (Dinlenir, okunur ve ifade edilir olması yönünden Allah'ın kelâmında ta'addud ve tefavüt vardır). Bu yön­den en üstün olan Allah kelâmı Kur'an, sonra. Tevrat, sonra İncil, daha sonra da Zebur'dur. Nitekim Kur'an da Allah Taâlâ'­nın bir tek kelâmıdır. Bu yönden Kur'an'daki bazı bölümlerin diğer bölümlerden daha üstün olması tasavvur edilemez. Fakat okuma ve yazma bakımından bazı surelerin diğerlerinden daha üstün olmaları caizdir. Nitekim bu husus hadislerde de ifade edilmiştir.

Sözü edilen üstünlüğün mahiyeti, daha faydalı olması ve içinde Allah Taâlâ'nın zikrinin daha çok olması itibariyle Kur'an'daki bazı bölümlerin okunmasının daha efdal olmasıdır [11].

Daha evvelki kitapların okunması, yazılması ve bazı hükümleri Kur'an'la neshedilmiştir [12].


[11] İhlas, Yasin, Fetih, Kehf, Âyetü'l-kürsî, Âmene'r-resûlü, Haşr suresinin son üç âyeti gibi Kur'an'daki bazı âyet ve surelerin faziletine dair ha­disler nakledilmiştir: “İhlas suresi Kur'an'ın üçtebirine bedeldir” (Buharî, îman, 3; Müslim, Salatu'l-müsafirin, 45), “Zilzal suresi Kur'an'ın yarısına bedeldir” (Tirmizî, Sevabu'l-Kur'an, 10).

[12] Bildiğimize göre yeryüzüne indirilen vahyin yüz'üne  suhuf,  dördüne kitap adı verilmektedir.

Suhuf: 10 sahife Hz. Âdem'e, 50 sahife Hz. Şit'e, 30 sahife Hz. Idris'e, ve 10 sahife de Hz. İbrahim'e verilmiştir.

Kitaplar: Tevrat Hz. Musa'ya, Zebur Hz. Davud'a, İncil Hz. İsa'ya, Kur'an da Muhammed (s.a.) e indirilmiştir. Tevrat'ta dünyevî hüküm­ler nisbeten daha çok yer alır. Zebur bir dua ve münaeaât kitabıdır. Agağı yukarı încil de öyledir. Zebur ve İncil'de hukukî meseleler yok denecek kadar az olduğundan bu konuda Hz. Davud ile Hz. Isa Tev­rat'taki hükümlere tabi olmuşlardı. Hıristiyan]ara göre Tevrat'taki dini hükümlerin încil tarafından neshedilmeyen ve geçersiz sayılmayan hukukî hükümleri bugünkü Hıristiyanlar için de geçerlidir. Hatta bir Hıristiyan, hiristiyan olmadan evvel Yahudi olmak zorundadır. Yani İncil'den evvel Tevrat'ı okur ve ondaki hükümlere göre hareket eder. Bugün Kitab-ı mukaddes (Bible) denilen Hıristiyanların kutsal kitap­larının başında Tevrat yer alır ve bir hayli de yer tutar. Onun İçin Yahudilerle Hıristiyanlar arasında -her ne kadar zaman zaman bir biri­nin boğazına sanlrmşlarsa da- bir çok müşterek nokta vardır. Sadreddin Taftazani, Kelâm İlmi ve İslâm Akaidi (Şerhu’l-Akaid, Hazırlayan Süleyman Uludağ), Dergâh Yayınları: 306.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kitaplara İman
« Posted on: 27 Nisan 2024, 18:06:26 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kitaplara İman rüya tabiri,Kitaplara İman mekke canlı, Kitaplara İman kabe canlı yayın, Kitaplara İman Üç boyutlu kuran oku Kitaplara İman kuran ı kerim, Kitaplara İman peygamber kıssaları,Kitaplara İman ilitam ders soruları, Kitaplara İmanönlisans arapça,
Logged
18 Kasım 2015, 22:24:44
Sümeyye 7
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 1.347



« Yanıtla #1 : 18 Kasım 2015, 22:24:44 »

 Yüce Rabbimiz buyuruyor ki: '' De ki : Allah'a ,bize indirilene (Kur'a'na), İbrahim'e ,İsmail'e ,İshak'a ,Yakub'a ve   Yakuboğulları'na indirilene , Musa'ya ,İsa'ya  ve peygamberlere Rablerinden verilene inandık , Onlardan hiçbirini diğerlerinden ayırt etmeyiz . Biz O'na  teslim olanlarız ''
Kur'an'da kendilerine kitap verilen peygamberlerin  yalnızca dördünden bahsedilmektedir .  Tevrat=Hazreti. Musa , Zebur= Hazreti. Davud , İncil=Hazreti. İsa  ve
  Kur'an-ı erim 'de Hazreti Muhammed  (s.a.v.)'e indirilmiştir .  Kur'an tüm insanlara gönderilmiş ve hükmü kıyamete kadar  sürecek olan son ilahi kitaptır .
  Bize de bu  kitaplara inanmak düşüyor .
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 18 Kasım 2015, 22:28:37 Gönderen: Sümeyye Şahiner »
Kayıtlı

Yarabbi bizlere sarsılmaz bir İman,
Güzel bir Ahlak,şükredici bir Beden,
Zikredici bir Dil,
Hayırlı bir Ömür,
Salih Evlatlar,
Dünya ve ahiret güzelliği ihsan et. AMÎN!!!
18 Kasım 2015, 22:48:11
rabiayildiz

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31


« Yanıtla #2 : 18 Kasım 2015, 22:48:11 »

Cebrâîl aleyhisselâm, Kur'an'ı Kerîm, Muhammed aleyhisselâm yirmiüç senede getirmiştir.Kur'an-ı Kerîm, 114 sûre,6236 âyetdir.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
18 Kasım 2015, 22:51:36
İkraNuR
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3.427



« Yanıtla #3 : 18 Kasım 2015, 22:51:36 »

bizim kitabımızda Kur an ı Kerim dir. Rabbim paylaşımdan dolayı razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
18 Kasım 2015, 23:45:56
Damla
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.120


« Yanıtla #4 : 18 Kasım 2015, 23:45:56 »

Allah bize Kuran'da gerekli her şeyi belirtmiş zaten.Bunu da Peygamber efendimizi ve peygamberlerin hayatlarında yaşadıklarını göstermiştir.Allah Kuran'ı insanlar için yol gösterici yapmıştır.İnşAllah biz de doğru yoldan sapmayız.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes