> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Kapak Konusu > Gençlik kulüpleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Gençlik kulüpleri  (Okunma Sayısı 1032 defa)
22 Eylül 2011, 06:34:20
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 22 Eylül 2011, 06:34:20 »



GENÇLİK KULÜPLERİ ÖRNEK BİR NESİL İNŞA EDİYOR

Şubat 2010 53.SAYI

Anne babaların çocuk eğitimi konusunda en çok zorlandıkları dönemidir ergenlik yaşları. Çocukluk ve yetişkinlik arasında gelgitler yaşayan çocuğun olmadık beklentileri, yanlış tutum ve davranışları, kötü arkadaşlıkları ve alışkanlıkları ebeveyni ciddi anlamda sıkıntıya sokmaya yetiyor. Birçok anne babanın bu konudaki ilk başvurduğu çözüm ise yasaklama yoluna gitmek oluyor. Oysa tüm bunlar olmadan önce gerekli önlemleri alabilir, yahut çocuklarımıza yasaklar yerine hem onların beğeneceği hem de bizim içimizi rahat ettirecek alternatifler sunabiliriz. Bu anlamda eğitim gönüllülerinin büyük çabalarla ortaya koyduğu gençlik kulüpleri projesi büyük bir ihtiyaca cevap veriyor.

Son yıllarda çalışmalarıyla örnek bir neslin yetişmesine katkı sağlayan ve “genclikkulupleri.com” çatısı altında faaliyetlerine devam eden gençlik kulüpleri çocukların sağlıklı bir ortamda sosyalleşmesini sağlarken, ergenlik döneminin en az buhranla geçmesine olanak veriyor. Okul sonrası boş saatlerinde, yahut hafta sonlarında bu kulüplere giden gençler kötü alışkanlıklardan uzak durmanın yanı sıra, birçok güzel aktiviteyle şahsiyet gelişiminde ciddi mesafe katediyor.

AMAÇ NE?

Bir çok sivil toplum projesinde görev alan ve gençlik kulüplerinin fikir babası olan eğitimci Turgay Fehmi Ercan gençlere yönelik çalışmalarının amacını; “Çocuklarımızı kötü örnek teşkil eden mekanlardan ve arkadaşlıklardan; sigara, uyuşturucu madde bağımlılığı, gayri ahlaki davranışlar gibi maddi ve manevi sağlıkları açısından onlara zarar verici tüm unsurlardan uzak tutmak” şeklinde özetliyor. “Gençlerin zihinsel, sosyal, bedensel, ruhsal ve ahlaki gelişimlerine katkı sağlayabileceğimiz mekanlar oluşturmaya özen gösteriyoruz” diyen Ercan sözlerine şöyle devam ediyor: “Çocuklarımızın ve gençlerimizin; ahlaki açıdan donanımlı, okulda ve okul dışında başarılı, sosyal, girişken ve öz güvenli, düzen ve disiplin sahibi olmaları, gelecekte insanlara hizmet edecek hale gelmeleri de hedeflerimiz arasında yer alıyor.”

Ailelere düşen en önemli görevin çocuklarını dinlemek olduğunu belirten Turgay Fehmi Ercan, çocuğun çocuk olabileceği mekanlara yönlendirmenin önemine dikkat çekiyor ve ekliyor: “Bu gibi kulüpler sadece eğlenme amacı taşımayıp eğitim içeriğine de sahip olduğundan aslında ailelerin işini de kolaylaştırıyor. Çocuklarını gönderen ailelerin buradaki insanlara nasıl dualar ettiğini her gün farklı örneklerle görüyoruz. Böyle kuruluşların yaptığı çalışmaları takip etmek ve desteklemek lazım. Sonuçta buralarda emek veren insanlar da bir şekilde ilgi ve destek bekliyorlar.”

BİLGİSAYAR OYUNUNDAN EBRU SANATINA NE ARARSAN VAR!

Okul başarısını olumsuz etkilemeyecek hatta katkı sağlayacak etkinlikler yapıldığına işaret eden Ercan, ailenin rahatlıkla çocuğunu yönlendirebileceği ve çocuğun da ilk fırsatta gelmeye çalışacağı bir mekanın önemine değiniyor ve bu anlamda kulüplerde yapılan etkinlikleri şöyle sıralıyor: “Okula paralel etüt çalışmaları, teorik ve pratik izcilik etkinlikleri ve kamplar, nezaket, görgü kuralları ve temel değerler eğitimi, bilgisayar eğitimleri ve oyunları (savaş ve şiddet içermeyen oyunlar), futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi, satranç, yüzme gibi spor etkinlikleri, sergi-fuar gezileri, tarihi mekan-müze gezileri, kitap söyleşileri, doğa gezileri, piknikler, tiyatro ve sinema günü gibi kültürel etkinlikler, maket- resim yapımı, hat, ebru, tezhip gibi geleneksel sanatlarımızı kapsayan onlarca etkinlik. Ayrıca velilere yönelik seminer ve sunumlar, toplantılar…”

İZCİLİK SANDIĞINIZDAN ÖNEMLİ OLABİLİR

Eğlenirken ilkelerinden vazgeçmemeyi önemseyen gençlik kulüpleri bu anlamda izciliğin altını çiziyor. Devran Gençlik Kulübü Müdürü Abdussamet Köktaş izciliğin basit bir aktivite olarak algılanmaması gerektiğini belirtiyor ve bir eğitim metodu olarak izcilik hakkında şunları söylüyor: “Osmanlı medrese sistemi içinde keşşaflık adıyla ortaya çıkan ve bazı yenilikler gibi Batı’da ortaya çıktığı sanılan izcilik insanlar tarafından basit bir eğlence ve spor olarak algılanıyor. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarla daha da belirgin bir şekilde göze çarpan bir gerçek var ki; o da izciliğin ‘yaparak ve yaşayarak’ öğrenme temelli alternatif bir eğitim sistemi olduğu.

Balık vermektense balık tutmayı öğretmenin en etkili yolu izciliğin temelini oluşturan oba sistemidir. 6-8 izciden oluşan obalar kendi içinde bir obabaşı seçer. İzci liderleri ile bu arkadaşları aracılığıyla iletişime geçer ve kendi içlerinde çözebilecekleri her türlü sorunu bu mütevazı ve bir o kadar da azimli yapının içinde hallederler. Oba, obabaşı gibi terimler her ne kadar toplum içinde ‘oynak beyi’ gibi tabirlerle alay konusu olsa da oba sistemi en küçük sosyal yapı olarak çocuklara seçmeyi, seçilmeyi, ekip ruhunu, istişareyi, lidere itaat etmeyi öğrettiği gibi obalar arası tatlı rekabetle kendilerini daha hızlı geliştirmelerini sağlamaktadır. Hiçbir spor dalında ve eğlence türünde olmayan ama eğlenceli bir şekilde çocuklara ve gençlere benimsetilmeye çalışılan ‘İzci Türesi’ aslında her şeyi özetler nitelikte: ‘İzci, sözünün eridir. Şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar. Yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır. Başkalarına yardımcı ve yararlı olur. Herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir. Herkese karşı naziktir. Bitki ve hayvanları sever ve korur. Büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur. Cesurdur, her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür. Tutumludur. Fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.”

SANATSIZ OLMAZ

Toplumsal değerleri tanıyabilme, destekleyebilme, yeni değerler üretme ve sorumluluk alabilme noktasında sanatın hayli önemli olduğunu düşünen gençlik kulüpleri bunun için gençleri sanatla iç içe olmaya teşvik ediyor. Osmanlı sultanlarının birer sanat uğraşısı olduğu düşünülürse amacın daha iyi kavranacağı açık. Sergi-fuar, tarihi mekan-müze gezileri, edebiyat, tiyatro, sinema, resim, hat, ebru, tezhip gibi sanatsal etkinliklerle gençlere estetik bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılıyor.

FSM Gençlik Kulübü Müdürü M. Salih Akyürek sanat etkinliklerinin çocuklarımızın sosyal ve duygusal gelişimlerine kazandırdıklarını şöyle açıklıyor: “Bağımsız eleştirel düşünebilme becerileri gelişir, çekingenlik, kaygı gibi sorunların üstesinden gelebilmek için çaba gösterebilirler. Sanat yoluyla kazanmış oldukları bilgi, deneyim, beceri ve güven duygularının gelişmesiyle birlikte aşırı duygusal tepkilerini denetim altına alabilirler. Estetik değer taşıyan ürünleri fark edebilirler, sınıflandırabilirler, görüş sunabilirler. Sanatsal bilgi beceri ve deneyimlerini sergileyerek özgüven kazanabilirler. Görsel algı, muhakeme ve kendilerine olan yüksek öz saygı ve güvenleri gelişebilir. Başkalarının düşünce ve görüşlerini sanat yoluyla aktarabilme, arkadaşlarıyla sağlıklı iletişim kurabilme becerisini kazanabilirler, duygu ve düşünce paylaşımı içinde bulunabilirler. Alışkın olmadıkları durum ve ortamlara uyum sağlayabilir, sorunlara karşı tepki ve duyarlılık gösterebilirler. Toplumsal değerleri tanıyabilirler, destekleyebilirler, sorumluluk alabilirler.”

SPOR MU DEDİNİZ? İLLA Kİ!..

Gençlerin özellikle gelişim döneminde yaptıkları spor, kişisel gelişimlerini olumlu yada olumsuz yönde etkiliyor. Gençlik yıllarında yapılan spor, ilerleyen yaşlarda insanın kişiliğini belirginleştiren çeşitli özellikler de oluşturuyor. Ne var ki günümüz sporları genelde insanları hep kazanmaya yönelttiği için hırsı, ahlaksızlığı, rakibe saygısızlığı beraberinde getiriyor. Rakibe saygı, hak yememe, dürüst olma ve hak ettiği yeri kabullenme gibi erdemli olmayı gerektiren davranışlar, kazanma hırsına galip gelerek insanları ahlaktan uzaklaştırıyor.

Gençlik kulüpleri sporun bu handikapına karşı gençlere olması gerekeni veriyor. Sportif Eğitim Uzmanı Kemal Zemher kulüplerin spor anlayışını şöyle açıklıyor: “Ahlaki olmayan davranışların profesyonel sporcularda çok görülüyor olmasının nedeni, sporun sadece maddi haz duyma sebebiyle yapılıyor olmasıdır. Maneviyatı göz ardı edip sadece maddi çıkara dayalı sporun toplumumuzda yaygınlaşması, spora hep batı kültürünün gözüyle bakıp kendi kültürümüzü arka planda tutmamızdan kaynaklanmaktadır. Bizim medeniyetimiz hiçbir zaman hırsı tetiklemez ve spora yansıması da bu şekilde olur. Mesela cirit oyununda rakibi sıkıştırıp rakibin hamle yapma imkanı olmadığı durumda rakibi vurursan 1; vurmaz da gitmesine izin verirsen 2 puan verilir ki oyun hırsa dönüşmesin ve rakipler kazanacağız diye ahlaktan vazgeçmesinler.

Çocuklara gençlik dönemlerine gelmeden, spor yapmadaki amacın sadece maddi kazanç sağlama olmadığının, spor yapan bireyin sorumluluk sahibi, paylaşımcı, ahlaklı olması gerektiğinin bilinci verilmelidir. O zaman spor kişinin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Kişi böylece iş birliği eğilimi artmış, toplumla barışık, sosyal ve psikolojik bakımdan gelişmiş, hayatta her şeyin kazanmaya dayalı olmadığı, yeri geldiğinde kaybetmenin bile insanın gelişimi için gerekli olduğunun bilincinde olacaktır.”

DEĞERLE...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Gençlik kulüpleri
« Posted on: 29 Mart 2024, 01:01:28 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Gençlik kulüpleri rüya tabiri,Gençlik kulüpleri mekke canlı, Gençlik kulüpleri kabe canlı yayın, Gençlik kulüpleri Üç boyutlu kuran oku Gençlik kulüpleri kuran ı kerim, Gençlik kulüpleri peygamber kıssaları,Gençlik kulüpleri ilitam ders soruları, Gençlik kulüpleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes