๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => İz Bırakanlar => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2010, 13:13:47



Konu Başlığı: İmam Humeyni r.a. 3
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2010, 13:13:47
İmam Humeyni (r.a) (3)


  22 Ocak 1979 yılında imam Humeyni bir bildiri yayınlayarak: “Sizinle birlikte hareket edip, sizinle birlikte tüm sorunların üstesinden gelmek için yakında size katılacağım” dedi.
İmam Humeyni artık İran’a dönerek, İslam cumhuriyetini ilan edecekti. İmamı karşılamak için diğer şehirlerden milyonlarca insan Tahran’a geldi.

  1 Şubat tarihinde imam Humeyni 15 senelik ayrılıktan sonra İran’a döndü, halk tekbirlerle imamı karşıladı. İmam Humeyni gelir gelmez Beheşti Zehra’ya giderek burada tarihi bir konuşma gerçekleştirdi ve hâkim hükümeti gayri meşru ilan ederek, yerine İslami cumhuriyet hükümeti kurduğunu açıkladı.5 Şubatta Mehdi Bazergan’ı ilk başbakan olarak atadı. Memurlar ve halk geçici hükümeti desteklediklerini açıkladı.

  Şah hükümetinin başbakanı Bahtiyar, gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu tedbir aslında darbe yaparak imam Humeyni ve devrimin diğer ileri gelenlerini öldürmek için alınmıştı. İmam Humeyni bir açıklama yaparak halktan sıkıyönetimi ciddiye almamalarını ve evlerinden dışarı çıkarak sokaklarda bulunmalarını istedi. Halk imamın bu emrini yerine getirerek büyük bir fitnenin önünü aldı.
11 Şubat 1979 tarihinde; inkılâp zafere ulaştı ve 1 Nisan tarihinde de İslam cumhuriyeti resmen kuruldu.

Eserleri

  İmam Humeyni’nin asıl uzmanlık alanı fıkıh ve irfandır, fakat bunun yanı sıra diğer ilim dallarıyla ilgili birçok eser kaleme almıştır.27 yaşındayken Misbah’ül Hidaye adlı, tasavvuf ve manevi eğitimi konu alan kitabı yazdı. En önemli eserlerinden bir diğeri de “Kırk Hadis Şerhi” adlı ahlaki hadislerin açıklamasını yaptığı eseridir. İmam Humeyni’nin yazmış olduğu bazı kitaplar şöyledir:
imam humeyni

  1- Esrar El-Salât Ev Mirac’us Salikin, 2- Risalet Fi Taleb El-İrade, 3- Keşf’ül Esrar,4- Abdab’us Salât,5- El-Resail, 6- Tahrir’ül Vâsile, 7-El-Bey,8- Risale Fil İçtihat Vet Taklit,9- Veleyeti Fakih,10- Cihadı Ekber, 11- Şerhi Duai Seher, 12- Haşie Ber Şerhi Fevaidur Rezeviye, 13- Şerhi Hadisi Cunud Akl Ve Cahl,14- Haşiye Ber Fususul Hikem, 15- Haşiye Ber Misbahül Uns, 16- Risalei Ligaullah, 17- Haşie Ber Esfar, 18- İsalet’ül İstishab, 19- Mekasibi Muharreme, 20- Menasıkı Hac, 21- Şiir Divanı, 22- İrfani Mektuplar, 23- Vasiyet Namesi

Vefatı

  Doğumundan vefat ettiği güne kadar imamın hayatını incelediğimizde, Onun ALLAH’a olan sıkı bağlılığı sayesinde bunca büyük başarılara imza attığını görmekteyiz.
O ALLAH için yaşadı, tüm mücadelesini ALLAH yolunda yaptı ve bu yolda da vefat etti.

 Ölümüne kadar Onun tek arzusu; hangi mezhep ve görüşten olursa olsun tüm Müslümanların İslam bayrağı altında birleşerek zalim ve emperyalist güçlere karşı mücadele etmeleriydi.

  İmam, ileri görüşlü bir önder, iyi bir devlet idarecisi, bilgili bir müçtehit, ALLAH’a ulaşmış bir arif, en iyi şekilde kavrayan filozof ve tüm inananlar için şefkat dolu bir baba idi.

  Tüm ölümlüler gibi Oda, 4 Haziran 1989 tarihinde mahbubunun çağrısına lebbeyk diyerek icabet etti. Fena âleminden beka âlemine, acılar diyarından mutluluk diyarına ve sevdiği büyük zatların yanına doğru göçtü.

Haddini bil ey toprak!

Kumunu eledin mi?

Taşını un eyledin mi?

Kimdir gelen bildin mi?

İmamdır verdiğimiz.

Haddini bil ey toprak!

Toprak değil yün ol sen,

Ey gözyaşım kan ol sen,

En matemli gün ol sen,

İmamdır verdiğimiz.

Haddini bil ey toprak!

Şehide mihraptı O,

Ayeti rahmandı O,

Hüseyin’e kurbandı O,imamdır verdiğimiz.


ALINTI