> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > İz Bırakanlar > Ahmed Muhammed Şâkir
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ahmed Muhammed Şâkir  (Okunma Sayısı 961 defa)
17 Ekim 2010, 11:35:55
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 17 Ekim 2010, 11:35:55 »



Ahmed Muhammed Şâkir


Ahmed Muhammed Şâkir, hayatını İslâm’a ve dinî ilimlere adamış, sistemli çalışma, gayret, ilmî verimlilik, fikrî üretkenlik ve vazife gibi pek çok konuda son asırda sembol olmuş bir ilim adamıdır. Hayatını temel İslâm bilimlerinin ve özellikle de hadîs ilminin ana kaynaklarını yeniden neşretmeye adamış ve bu kaynakların birçoğunu da ilim dünyasına kazandırmış velûd bir hadîs âlimidir.

Yaşadığı Dönem

Ahmed Muhammed Şâkir’in esas itibariyle 20. asrı idrak ettiğini söylemek mümkündür. Son beş asırda ardı ardına Rönesans’ı, Reform Hareketlerini, Aydınlanmayı, Fransız İhtilâli’ni ve Sanayi Devrimi’ni tecrübe eden Batı bu dönemde özetle:

a- Allah ve din merkezli anlayıştan akıl ve aklın ürünü olan rasyonalist bilim merkezli ve dinden uzaklaşmayı ifade eden seküler bir eksene kaymıştır.
b- Avrupa’da dinin geçmişte toplum üzerindeki etkilerini sorgulayarak dini, dinin her şeyi tanımladığı bu hayatı “gelenek” olarak tanımlamış ve içselleştirmiştir.
c- Yine bu doğrultuda yeniyi yani şimdiyi ve geleceği “modern” saymış; modern toplumu da çağdaşlığın, bilimin ve aklın yegâne temsilcisi kabul etmiştir.
d- Her ülkenin karakterine göre farklılıklar arz etse de temelde bu egosantrik-hümanist karakter taşımaktadır. Zîrâ ilk olarak Fransa’da ortaya çıkan ve kısa zamanda Osmanlı milletleri üzerinde etkisini gösteren milliyetçilik akımlarını kendi çıkarlarına kullanmaktan geri kalmamıştır.

20. asrın başlarından itibaren, siyasî ve iktisadî gelişmelerini tamamlayan Batılı devletler her türlü yolu denemek suretiyle ve özgürleştirmek bahanesiyle önce Balkanları ve Kuzey Afrika’yı, ardından Ortadoğu’yu Devlet-i Âliye’den koparmışlar, sonra da kendi hâkimiyetleri altına almışlardır. Avrupa’nın desteğiyle İslâm coğrafyasında kendisini gösteren milliyetçilik, sekülerizm gibi akımlar buralarda köklü değişimlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Kur’ân’dan ve Sünnet’ten uzaklaşan İslâm âlemi; ilmî ve iktisadî açıdan zayıflamış, hikmetten ve sair ahlâkî değerlerden uzaklaşmıştır. Neticede Müslümanlar, imamesi kopan bir tespihin taneleri gibi darmadağın olmuşlar, cehalet, zulüm, fakirlik ve kardeş kavgaları çoğalmış, fertler bilgiden uzaklaşmışlardır. Ecdadımızın huzur getirdiği topraklar bu yüzyılda huzursuzluğun ve hukuksuzluğun merkezi hâline gelmiştir.

İşte Ahmed Muhammed Şâkir, Müslümanlardaki bütün bu siyasî, ekonomik, sosyal, ilmî ve ahlâkî çözülmelere bizzat şahit olmuş, asrının problemlerini idrak etmiş muzdarip bir âlimdir. O, her şeye rağmen bir şeyler yapmaya çalışmış, çeşitli ilmî ve fikrî gayretler içerisine girmiş, bu yolda varını yoğunu ortaya koymuştur.

Doğumu ve Ailesi

Adı, Ahmed b. Muhammed b. Abdulkadir olup Alyâ ailesinden1 gelmektedir. Kökeni Hüseyin b. Ali b. Ebî Tâlib’e dayanmaktadır. Babası ona Ahmed Şemsü’l-eimme Ebu’l-Eşbâl2 lâkabını takmıştır.3

Ahmed Muhammed Şâkir, 29 Ocak 1892 Cuma günü (29 Cemâziyelahir 1309) Mısır’ın başkenti Kahire’de doğmuştur. O doğduğunda babası Muhammed Şâkir fetva kurulu sekreteridir.4 Babası Muhammed Şâkir (1866–1939) Ezher Üniversitesi âlim ve idarecilerindendir. Circâ şehrinde herkesçe bilinen bir ailedendir.5 Temel eğitimini burada alan ve Kur’ân-ı Kerîm’i ezberleyen Muhammed Şâkir, Ezher Üniversitesi’nden mezun olmuş ve görev hayatına atılmıştır.

İlk olarak 1890 yılında 24 yaşındayken fetva kurulu sekreterliği görevini üstlenmiş, sırasıyla Kalyûbiyye Mahkemesi’nde yardımcılık, Sudan başkadılığı, İskenderiye Enstitüsü dekanlığı ve Ezher Üniversitesi rektör yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Ahmed Muhammed Şâkir babasıyla ilgili olarak şu olayı nakletmektedir: “Babam, İngilizlere karşı gerçekleştirilen halk ayaklanmasının ilk günlerinde isyanın ateşini körükleyecek etkili bir yazı yazdı. Ardından beni ve kardeşim Ali’yi çağırdı ve yazısını gösterdi. Sonra fikrimizi sordu. Şaşırmıştım. Şöyle dedim: ‘Bu yazını neşredersen soruşturma geçirebilir hattâ hapse atılabilirsin!’ Babam yılmadı ve bu yazısını gazetelerde yayımlayarak insanlara duyurdu.”6

Öğrenim Hayatı

Ahmed Muhammed Şâkir babasıyla birlikte gittiği Sudan’da Gordon Külliyesi’nde eğitim hayatına başlamıştır. 1900 yılına tekabül eden bu dönemde, Ahmed Muhammed Şâkir henüz 8 yaşındadır. O, babasının İskenderiye Enstitüsü dekanlığına tayin edildiği 1904 yılına kadar Sudan’daki bu şehir okuluna devam etmiştir. Daha sonra, babasının İskenderiye’ye tayiniyle birlikte bu okuldan ayrılmış, İskenderiye Enstitüsü’nün dinî kısmına kaydolmuştur. Ahmed Muhammed Şâkir, ömrünün ilk yıllarında edebiyat, dil ve şiire yönelmiştir. O dönemin edebiyatçılarından Abdüsselâm el-Fıkî de onun bu alana yönelmesinde etkili olmuştur.

Abdüsselâm el-Fıkî, ona ve kardeşine şiir ve edebiyat ile alâkalı temel eserleri okutmuştur. Bir defasında, edebiyat kitaplarının üslûbuyla alâkalı uzun bir ders okutan Abdüsselâm el-Fıkî, iki öğrencisini denemek istemiş ve onlara birer kaside yazmaları görevini vermiştir. Ali, birçok beyit yazmayı başarmışken, Ahmed Muhammed Şâkir ancak yarım mısra yazabilmiş, gerisini getirememiştir. O günden sonra, Ali şiir ve edebiyata yönelirken Ahmed Muhammed Şâkir de büyük bir iştiyakla hadîse yönelmiştir.7 Ancak edebiyat okumaktan da geri kalmamıştır. Klâsik ve modern edebiyat eserlerini ve onların müelliflerini incelemiştir. Onun neşrettiği veya neşrine katkıda bulunduğu eserler incelendiğinde, edebiyat ilmiyle olan alâkası anlaşılacaktır. Bunun yanında Ahmed Muhammed Şâkir, babasından; Beğavî Tefsiri’ni, Nesefî Tefsiri’ni, Sahih-i Müslim’i, Sünen-i Tirmizî’yi, ve yine Tirmizî’ye ait olan Şemâil-i Muhammediyye’yi,8 Sahih-i Buhari’den birkaç cildi, Cem’u’l-Cevâmi’i,9 Şerhu’l-Esnevî ale’l-Minhâc’ı,10 Hanefî Fıkhına dair el-Hidâye’yi11 ve Şerhu’l-Habîsî’yi12 ders olarak okumuştur. Ahmed Muhammed Şâkir bu eserlerin yanında, Sünen-i Nesâî’ yi, Şerhu’l-Kutb ale’ş-Şemsiyye’yi ve Beyan ilminde er-Risâletü’l-Beyâniyye’yi babasından okuduğunu ifade etmektedir.13Ahmed Muhammed Şâkir’in kendisinden ders okuduğu kimselerden birisi de Mahmud Ebû Dakika’dır. Bu kıymetli âlim ona hadislerde işaret edilen spor dallarından binicilik, atıcılık ve yüzmeyle meşgul olmasını sağlamıştır.14

1909 senesinde henüz 17 yaşındayken, babasının Ezher Üniversitesi rektör yardımcılığı görevine atanmasından dolayı Kahire’ye gitmiştir. Burada öğrenim gördüğü sırada, Mısır’dan ve Mısır’ın dışındaki memleketlerden Ezher Üniversitesi’ni ziyarete gelen birçok âlimle tanışmış ve onlardan da istifade etmiştir. Muhammed el-Emîn eş-Şenkîtî (v.1323/1944), Abdullah b. İdris es-Senûsî, Cemaleddin el-Kâsımî (v. 1914), Tâhir el-Cezairî (v. 1338/1920) ve Reşîd Rızâ (v. 1354/1935) bunlardan bazılarıdır. Onun yetişmesinde, adı geçen âlimlerin büyük tesiri olmuştur.15 Ahmed Muhammed Şâkir, 1917 senesinde 25 yaşındayken Ezher Üniversitesi’nden mezun olmuş ve görev hayatına atılmıştır.

Vazife Hayatı ve Vefatı

Ahmed Muhammed Şâkir’in Ezher’den 1917 tarihinde mezuniyetinin ardından yaptığı ilk resmî görev Mâhir Medresesi’nde müderrisliktir. Ardından, önce mahkeme görevlisi olarak, daha sonra da kadı olarak vazifelendirilmiştir. İlk olarak Zekazik Kadılığı yapmış, emekli olduğu 1952 senesine kadar çeşitli yerlerde bu göreve devam etmiştir. En son yaptığı görevler ise Yüksek Şeriat Mahkemesi üyeliği ve başkanlığıdır. Ahmed Muhammed Şâkir, görev hayatı boyunca bir taraftan da kitap yazmaktan ve yayımlamaktan geri durmamıştır. Çeşitli dergilerde makaleleri yayımlanmıştır. O, yazdığı veya neşrini üstlendiği eserlerinde; sekülerizmi ve bu hayat tarzından kaynaklanan ahlâkî, kânûnî, kültürel ve siyasal çözülmeleri, büyük ölçüde şer’î ölçüler çerçevesinde tenkit etmekten geri kalmamıştır.16 Onun fikirleri ve fetvaları17, Müslümanların kendi özlerine dönmeleri için bir nevi ikaz mahiyeti taşımaktadır.

Ahmed Muhammed Şâkir, fikrî planda yürüttüğü bu direnişinde yalnız değildir. Bu hususta, ona Muhammed Zâhid el-Kevserî (v. 1371/1952), Muhammed Hâmid el-Fıkî (v. 1378/1959), Muhammed el-Emîn eş-Şenkîtî, Seyyid Kutub (1906-1966) gibi âlimler iştirak etmişlerdir. Onlar da sekülerizmden kaynaklanan inkâr anlayışından, ahlâkî ve itikadî sapmalardan muzdariptiler ve çıkış yolu aramaya çalışıyorlardı.18 Oğlu Üsâme Ahmed Şâkir, onun hüküm verirken takip ettiği yöntemi şöyle anlatmaktadır: “O, hüküm verirken; fıkıh ve hadîs kaynaklarını hassas bir şekilde incelemesinin ardından hüküm beyan ederdi. Kendisini önceki âlim ve muhaddislere muhalefet etmeye götüren bir durumla karşılaştığında, görüşünü en sağlam delillerle sağlamlaştırmaya çalışır ve yeri geldiğinde içtihat ederdi. Kitap tahkik etmedeki metodu da böyleydi.”19 Ahmed Muhammed Şâkir, 14 Ağustos 1958 (24 Zilkâde 1377) Kahire’de vefat etmiştir.

Eserleri


Ahmed Muhammed Şâkir’in telif birçok eseri bulunmakla birlikte, onun en önemli çalışmaları, ilmî neşrini gerçekleştirdiği kitaplardır. Çünkü bunların bir kısmı, herhangi bir neşirden daha çok şerh mahiyetindedir. Bu çerçevede, onun eserlerinin sayısı, Mecelletü’l-Ma’hedi’l-Mahtûtâtı-’l-Arabiyye dergisinde 24 adet olarak zikredilip liste olarak verilmiş durumdadır.20 Dr. Fuâd Âtıf et-Tihâmî ise onun eserlerinin sayısını, küçük risaleler ile birlikte 34’e kadar çıkarmakta ve liste olarak vermektedir.21

1- Kendi Telif Ettiği Eserler


Nizâmu’t-ta...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ahmed Muhammed Şâkir
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:11:37 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ahmed Muhammed Şâkir rüya tabiri,Ahmed Muhammed Şâkir mekke canlı, Ahmed Muhammed Şâkir kabe canlı yayın, Ahmed Muhammed Şâkir Üç boyutlu kuran oku Ahmed Muhammed Şâkir kuran ı kerim, Ahmed Muhammed Şâkir peygamber kıssaları,Ahmed Muhammed Şâkir ilitam ders soruları, Ahmed Muhammed Şâkir önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes