> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri  > Zühdün Kısımları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zühdün Kısımları  (Okunma Sayısı 650 defa)
16 Ağustos 2011, 10:31:11
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 16 Ağustos 2011, 10:31:11 »



[Zühdün Kısımları]


1- Haramlar konusunda zühd,

2- Mekruhlar konusunda zühd,

3- Şüpheli şeyler konusunda zühd,

4. Zaruret ve ihtiyaçların gerektirdiği durumlar dışında mubahlar konusunda zühd,

5- Zühdü görmekten ve ona itimat etmekten zühd.

Tevbe ile zühdün ikisi de kalp amellerinden olmakla birlikte aralarında fark vardır. Şöyle ki; tevbenin üç rüknü vardır:

1- Kişinin kaçırdığı taatlerden dolayı pişmanlık duyması,

2- Bu günahın benzerini bir daha işlememeye azmetmesi,

3- Tevbe ettiği günahı derhal terk etmesi.

Zühd; haramlar, mekruhlar ve mubahlara karşı kalpteki bağı kesmekle derhal gerçekleşir. Zühd kişinin elindeki malı terketnıesi, malsız kalması değildir. Zühd kalbin mala bağlanmamasidır. Zenginlik zühde aykırı de­ğildir.

Şöyle bir soru sorulabilir: Zenginlerin mi fakirlerin mi durumu daha üs­tündür?

Buna şu şekilde cevap veririz:

İnsanlar çeşitli kısımlara ayrılır:

1- Zenginlik halinde iken doğru yolda olduğu halde, fakirlîk^sebebiyîe durumu bozulan kişi. Bu kişi bakımından zenginliğin fakirlikten üstün olduğunda ihtilaf yoktur.

2- Fakirlik halinde iken doğru yolda olduğu halde, zenginlik sebebiyle durumu bozulan, zenginliğin kendisini taşkınlığa sevkettiği kişi. Bu kişi için fakirliğin zenginlikten üstün olduğunda ihtilaf yoktur.

3- Fakirlik halinde; nza ve sabr gibi fakirliğe ait tüm görevleri yerine getiren, zengin olması halinde de harcama, ihsan etme, ALLAH'a şükretme gibi zenginliğe ait tüm görevleri yerine getiren kişi. Böyle bir kişi için hangi durumun daha üstün olduğunda ihtilaf edilmiştir. Bazıları bu kişi için fakirliğin daha üstün olduğunu söylemişlerdir. Diğer bir kı­sım alim ise bu kişi için zenginliğin daha üstün olduğunu söylemişler­dir. Tercih edilen görüş de budur. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) fakir­likten ALLAH'a sığınmıştır. O'nun bu sığınmasını nefis fakirliği şeklinde yorumlamak caiz değildir, çünkü bu, delil olmaksızın lafzın zahir ma­nasına aykırı olarak yapılan yorumdur.

Fakirliğin üstün olduğunu söyleyenler şunu delil olarak ileri sürebilir: Al­lah kendisini Hayber, Fedek ve Avalî kaleleri ve Beni Nadîr'in malları ile zengin kılıncaya kadar Hz. Peygamber (s.a.v.) çoğunlukla fakirdi.

Buna şu şekilde cevap verilir: Peygamberler ve velilerin her günü bir ön­cekinden daha üstündür. Çünkü iki günü birbirine eşit olan aldanmıştır, dü­nü bugününden daha hayırlı olan ise lanetlenmiş (yani kovulmuş) ve aldan­mıştır. Hz. Peygamber'in ölmeden önceki son hali zenginlikti. Onun zengin olması, fakirlik halinde iken yapageldiği başkaları için harcama, başkasını kendisine tercih etme, geçimliğini az tutma gibi durumları engellememiştir. Hatta Hz. Peygamber zır İn birkaç sâ, arpa karşılığında bir Yahudide rehin iken vefat etmiştir.

Nasıl böyle olmaz ki O (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Ey Ademoğlu malı­nın fazlasını (hayır yolunda) harcaman senin için hayırlıdır, malını elinde tutman senin için şerlidir". Burada "malının fazlası" ile kastettiği Hz. Pey­gamber'in yaptığı gibi ihtiyaçtan artan miktardır.

Zenginlerden bu yolu tutan, malının fazlasını tümüyle hayır yolunda har­cayan ve Hz. Peygamber'in yaşantısı gibi bir yaşantı ile yetinen kişi açısın­dan zenginliğin fakirlikten üstün olduğunda hiçbir şüphe yoktur.

Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği şu hadis de bunu göstermektedir: Fakir müslümanlar Hz. Peygamber'e gelerek şöyle dediler: Ey ALLAH'ın elçisi! Mal sahipleri üstün dereceleri ve kalıcı nimetleri götürdüler. Onlar köle azat ediyor, biz azat edecek köle bulamıyoruz. Onlar sadaka veriyor biz sa­daka verecek mal bulamıyoruz. Onlar ALLAH yolunda harcıyor biz harcaya­cak mal bulamıyoruz. Hz. Peygamber onlara şöyle dedi: "Size yaptığınızda sizden öncekilere yetişeceğiniz ve sizden sonrakileri geçeceğiniz bir şey göstereyim mi? Her namazdan sonra otuz üçer defa Sübhanallah, Elham­dülillah ve Alîahu ekber deyiniz." Fakirler bunu yapınca zenginler de bu­nu işiterek onların okuduğu zikirleri okumaya başladılar. Fakirler Hz. Pey­gambere giderek zenginlerin de kendileri gibi bu zikirleri okuduklarını bil­dirince Hz. Peygamber onlara şöyle dedi: "Bu ALLAH'ın lütfudur, onu dile­diğine verir."[53]

"Fakir müslümanlar zenginlerden yarım gün önce cennete girerler. (Ahi-rette) yarım gün (dünyadaki) beşyüz yıldır".[54] "Cenneti gördüm. Halkının çoğu fakirlerdi. Cehennemi gördüm, halkının çoğu kadınlardı."[55] Bu gibi ha­dislere gelince; bu zengin ve fakirlerin çoğunlukla içinde bulunduğu hale hamledilir. Çünkü zenginlerin bir çoğu belirttiğimiz şekilde fakirler gibi ya­şama, kendisine yeterli olandan fazlasını ALLAH yolunda en üstün olan yerler­den başlayarak harcama gibi özelliklere sahip değildir. Bu özelliklere sahip olanlar çok nadir olup nerede ise hiç bulunmaz. Fakirliğe sabredenler ne ka­dar azdır! Fakirliğe razı olanlar ise bundan da azdır.

Şu durum bunu ispat etmektedir: Hz. Peygamber (s.a.v.) zengin olmadan önce fakirliğe ait görevleri yerine getiriyordu. ALLAH onu zengin kılınca hem fakirlere hem de zenginlere ait görevleri yerine getirdi. O aynı anda hem zengin hem fakir, hem çok sabırlı hem de çok şükredici idi. Fakirliğin yaşan­dığı hayata razı, en cömert zenginden daha cömertti.

Dünya ve sebeplerinden ALLAH'ın küçük gördüklerini küçük görmek, fa­kirlik, zillet, meskenet, huzu, huşu, gurbet, makam ve mal sahibi olmama gi­bi O'nun yüce saydıklarını yüceltmek de kalp amellerindendir. Çünkü marifet ve haller bakımından zengin olma makam ve mallar ile zengin olmadan hem daha üstün hem daha lezzetlidir.

Yüce ALLAH yolunda zillet çekme izzettir, O'na karşı fakirlik zenginliktir, onun uğrunda gurbet vatanda bulunmaktır. Çünkü efendi kulunun yanında ise kul en üstün vatandadır. Efendi kulundan yüz çevirirse bu ne büyük ka­yıptır!

Fakirlik ve zenginlik bizzat faziletli değildir. Bu konudaki görüş ayrılığı fakirlik ve zenginliğin doğurduğu şeylerle ilgilidir.

Hz. Peygamber ömrünün sonunda hem fakirlik hem de zenginliğin ne­ticelerini bir araya getirdi. O aynı anda fakirlik ve zenginliğin en üstün ne­ticeleri ile nitelenmişti. Görüş ayrılığının olduğu tüm neticeleri bir araya toplamıştı. Asıl maksat olmayan ve doğrudan ALLAH'a yakınlık ifade etme­yen zenginlik ve fakirliğin maslahatlarını bir arada yerine getiriyordu. Fa­kirlik ve zenginlik yalnızca bunlardan elde edilecek maslahatların vesilele­ridir.

ALLAH'ı kalple çokça zikretmek de kalp amellerindendir. Çünkü bu dille zikretmekten daha çok halleri doğurur. Marifetlerin en üstünlerini hallerin en kamillerini seçmemiz, vakitleri muhafaza edip bunları ancak layık olan en üstün ibadetlere sarfetmemiz de kalp amellerindendir.

Bazı vakitlerde fazileti az olan ile iştigal etmek, diğer vakitlerde fazileti çok olan ile iştigal etmekten daha iyi olabilir. Örneğin dua ile meşgul olmak, zikir vakti dışında zikirle uğraşmaktan daha faziletlidir. İki secde arasında dua etmek teşbih ve sena ile uğraşmaktan daha iyidir. Rüku ve secdede Kur'an okumak da böyledir. Yüce ALLAH her bir vakit için bir taat koymuştur, bu taatin o vakitte yapılması başka vakitte yapılmasından daha iyidir. Vakit hem fazileti az olana hem çok olana elverişli ise fazileti çok olanla meşgul ol­mak daha iyidir. Fazileti daha üstün olan amel, hal ve sözleri bunlara uygun vakitlerde yapma konusunda kişiye ALLAH'ın yol göstermesi Yüce ALLAH'ın en büyük lütuflarındandır.


[53] Buharı, Deavât, 11,132-133; Müslim, Mesâcid, 1, 416-417

[54] Tirmizi, Zülıd, 7, 21-22; îbni Mâce, Zühd, 2,1380

[55] Buhari, Rikak, 11, 415; Müslim, zikr, 4, 2096



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 16 Ağustos 2011, 10:32:04 Gönderen: Şeyma-i Nur »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zühdün Kısımları
« Posted on: 26 Nisan 2024, 13:30:23 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zühdün Kısımları rüya tabiri,Zühdün Kısımları mekke canlı, Zühdün Kısımları kabe canlı yayın, Zühdün Kısımları Üç boyutlu kuran oku Zühdün Kısımları kuran ı kerim, Zühdün Kısımları peygamber kıssaları,Zühdün Kısımları ilitam ders soruları, Zühdün Kısımlarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes