๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 20 Ağustos 2011, 12:48:44



Konu Başlığı: Zâhir İle Hakikat Arasındaki İlişki
Gönderen: Ekvan üzerinde 20 Ağustos 2011, 12:48:44
Objektif Durum (Zâhir) İle Hakikat Arasındaki İlişki


[Davalının Yemini]

Davalının yemini, hükmün zahirinde olan bir mefsedeti ortadan kaldırır. Dış görünüş / objektif durum ile işin iç yüzü birbirine uyuyorsa hem dava­cı hem de davalı mefsedetten kurtulur, daya açma günahı ise ortadan kalk­maz. Objektif durum hakikate aykırı olursa, davalının haksızlığı sebebiyle onun açısından ahirete yönelik mefsedet gerçekleşirken davacı açısından da hakkının gecikmesi veya ortadan kalkması mefsedeti gerçekleşir.

[Davacının Yemini]

Davacının yemini davacının alacağı konusunda maslahatını gerçekleş­tirdiği gibi, davalıdan da mefsedeti giderir. Objektif durum ve hakikat bir­birine uygun olursa davacının yararı hasıl olduğu gibi davalıdan da mef­sedet kalkar. Objektif durum ile hakikat birbirinden farklı olursa davacı açısından ahirete yönelik mefsedet, davalı açısından dünyevi mefsedet gerçekleşir.

 [Davacı ve Davalının Şahitleri]

Davacı ve davalının ikame ettikleri şahitlerin hükmü, kendilerinin yemin­lerinin hükmü gibidir. Mazur sayılmayı gerektiren durumun bulunmadığı şahitlik ve hüküm de böyledir. Şahit muteber zanna dayanarak şahitlik eder veya hakim muteber zanna göre hüküm verir de sonra zanlan doğru çık­mazsa bu durumda mazur sayılmalarını gerektiren bir durum bulunduğun­dan fiilleri affedilir, niyetlerinden dolayı da sevap alırlar.

[Münkeri Yasaklama]

Münkerleri yasaklama konusuna gelince, objektif durum hakikate uyar­sa, yasaklanan kişi açısından yasaklanan şeyin kötülüğü ortadan kalkmış, yasaklayan da yasaklamanın sevabını elde etmiş olur. Objektif durum haki­kate uymazsa, mesela kişi, bir insanın başkasının elbisesini aldığını düşüne­rek bunu yasaklasa, hakikatte ise elbise ona ait olsa veya bir insanın bir ya­bancı kadınla cinsel ilişkide bulunduğunu düşünerek bunu yasaklasa, haki­katte ise kadın söz konusu kişinin cariyesi veya karısı olsa, bu durumda ya­saklayan kişi niyetinden dolayı yine sevap alır, gerçek durumda fiili ya da sözüyle yaptığı değişiklik ise affedilir.

Bu konularda temel ölçü şudur:

Hem objektif olarak hem de hakikatte gerçekleşen maslahatları elde etme­yi esas alan kişi hem taatinin hem de elde ettiği maslahatların karşılığını alır. Hem gerçekte hem de objektif olarak gerçekleşen mefsedetleri def etmeyi esas alan kişi de hem taatinin hem de def ettiği mefsedetin karşılığını alır. Maslahatlar ve mefsedetler konusunda yalnızca objektif durumu esas alan kişi fiilinden dolayı değil niyetinden dolayı sevap alır. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kime hakkı olmadığı halde kardeşinin malın­dan bir şey verilmesine hükmetmişsem ona ancak cehennemden bir parçayı kesip vermişimdir".[31]

Bir kimse bir şeyin mefsedet olduğunu bilmeksizin onu elde etse veya maslahat olduğunu bilmeksizin ortadan kaldırmaya çalışsa sevap alır mı al­maz mı? Bu konu üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Şöyle demek mümkündür: Kişi bu durumda sevap almaz. Çünkü o, mefsedeti elde etmeyi ve maslahatı def etmeyi kastetmiştir. Diğer bir görüş ise şöyledir: Kişi bu durumda sevap alır, ancak maslahatı def etmeyi veya mefsedeti elde etmeyi kastettiğinden dolayı değil, taati kastettiğinden dolayı sevap alır. Mefsedet­leri elde etme ve maslahatları def etme türünden kişinin kastettiği fiil ise ce­halet sebebiyle affedilir. Allah'a itaati kastettiğinden bu kişi sevap alır veya mefsedetleri elde etme ve maslahatları def etmeye sebep olduğu için sevap almaz denilebilir mi? Bu konuda farklı görüşler vardır.

Bu duruma örnek olarak şunları zikredebiliriz:

Bir kimse, harp ehli elinde esir olup onların kıyafetlerini giyerek canını korumaya çalışan bir müslümanı, onun müsîüman olduğunu bilmeksizin Allah'ın rızasını kazanmayı umarak öldürse niyetinden dolayı sevap alır. Al­lah'a itaat etmeyi kastederek gerçekleştirdiği öldürme fiilinden sevap alma­sına gelince bu konuda belirttiğim gibi farklı görüşler vardır.

Zina ettiğini zannettiği muhsan olduğu sabit olan bir kişiyi, hakikatte zi­nadan beri olduğu halde, Allah'a itaat etmek ve hadlerini uygulamak kastıy­la recmetmek de böyledir. Bu kişinin niyeti ve fiili konusunda belirttiğim ih­timal söz konusudur.

Dış görünüşte mürted olduğu sabit olduğu halde gerçekte müsîüman olan bir kişiyi öldüren şahıs hakkında da aynı ihtimal söz konusudur.

Bir kadını, gerçekte öyle olmadığı halde, kendisinin o kadının kocası ve­ya efendisi olduğunu şahitle veya ikrarla iddia eden kişiye teslim eden ko­nusunda da durum böyledir.



[31] Buharı, Ahkâm, 13, 157; Müslim, Akdiye, 3, 1337