> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri  > Yazar Ve Eser Hakkında
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yazar Ve Eser Hakkında  (Okunma Sayısı 955 defa)
14 Eylül 2011, 12:05:22
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 14 Eylül 2011, 12:05:22 »



Yazar Ve Eser Hakkında


Kaynaklarda künyesi, Muhammed îzzeddin Abdülaziz b. Abdis-selam b. Ebi'l Kasım es-Sülemi ed-Dımeşki eş-Şafii olarak yer alan müellif Sultamı'l-ulema lakabıyla tanınmıştır. Dımaşk'ta doğan müellifin doğum tarihi bazı tarihçilere göre 577 (1181), bazı tarihçile­re göre 578 (1182)'dir.

Ebu Tahir b. İbrahim Huşuî (v. 598), Bahaeddin ibn Asakir (v. 600), Cema-leddin tbnü'l-Harestanî (v. 614), Fahreddin Ibn Asakir (v. 620), Seyfeddin el-Amidî (v. 631), Şehabeddin es-Sühreverdî (v. 632) gibi bir çok alimden ders alan İbn Abdüsselam birçok talebe yetiştirmiştir. Şehabeddin Ebu Şame el-Makdisî (v. 665), Şehabeddin b. îdris el-Karafî (v. 684), Abdurrahman b. ib­rahim el-Firkâh (v. 690), (oğlu) Şerefeddin Abdüüatif (v. 695), Takıyyuddin tbn Dakiku'1-îd (v. 702), Abdülmümin b. Halef ed-Dimyatî (v. 705), Ebu'l-Hasan Alaeddin Ali b. Muhammed el-Bacî (v. 714) bunlardan bazılarıdır.

Hoca ve talebeleri dışında îbn Abdüsselam'la aynı dönemde yaşamış di­ğer bazı alimleri de şu şekilde sıralayabiliriz: Ibnü'1-Esir (v. 606), Rükneddin el-Amkiî (v. 615), Burhaneddin el-Buharî (v. 616), îbn Kudame (v. 620), Ebu Yakub Siraceddin es-Sekkakf (v. 626), İbnü'l-Arabî (v. 638), İbnü's-Salah (v. 643), Îbnü'l-Hacib (v. 646), Şemseddin el-Kurtubî (v. 671), Muhyiddin en-Ne-vevî (v. 676), Ebu'1-Fadl el- Mevsılî (v. 683), Burhaneddin en-Nesefî (v. 687).

Dımaşk'ta bulunduğu dönemde Aziziye Medresesinde ve Emeviye Ca­miinde ders veren Ibn Abdüsselam, Eyyubilerin Dımaşk kolu hükümdarı Sa­lih Imadüddin'in bazı yanlışlarını eleştirip onun adına hutbe okumadığı içinbir müddet hapsedilir. Mısır'dan gelen Eyyubi ordusunun Salih îmadüd-diıı'i yenmesi üzerine Kahire'ye gider. Eyyubi hükümdar Salih Necmeddin tarafından Mısır kadılığına ve Salihiye Medresesi müderrisliğine tayin edilir. Daha sonra Mısır'da iktidarı devralan Memlükler döneminde de ilmî faali­yete devam eden İbn Abdüsselam 660 (1262) yılında Kahire'de vefat eder.[1]

Fıkıh, fıkıh usulü, tefsir, kelam ve tasavyufta derinleşen Ibn Abdüsselam, bu sahalarda bir çok eser kaleme almıştır. Başîıcaları şu şekilde sayılabilir:

Kavâidü'l-ahkâm fî mesâlihi'l-enam (el-Kavâidü'l-kiibra), el-Fevâid fî ihtisâri'l-ka-vâid (el-Kavâidü's-suğra), eî-îşârat ile'l-icâzfî bazı envai'l-mecâz, Ahkâmu'l-cihâd ve fezâihıhû, el-Envâıı fî ihni't-tevhîd, Bidâyetü's-sûl fi tafdîli'r-resul, Terğîbu eh-li'l-fslâm fî sükne'ş-Şâm, et-Terğîb an salâti'r-Regâibi'l-mevziia, Şeceretü'l-maârif ve'î-ahvâl ve sâîihıı'l-akvâl ve'l-a'mâî, eî-Farku beyne'l-hlâm ve'l-imân, el-Fevâid fî müşkili'l-Kur'ân, Menâsikü'l-hac, el-lmâm fi beyânı edilleti'l-ahkâm, el-Veiâva'l-Mtsriyye, eî-Fetâva'l-Mevsıîiyye, Tefsîru'l-Kur'âni'l-azîm, el-Gâye fî ihtisarı'n-Ni-hâye.

Bu eserler arasında Kavaıdü'l-ahkam'm özel bir yeri olduğu görülmektedir. Taceddin es-Sübkî, bu eserin îbn Abdüsselam'm dinî ilimlerdeki yüksek de­recesini gösterdiğim belirtmiştir. Eserin yazılış amacını, "insanların elde et­meye gayret göstermeleri için maslahatları ve sakınmaları için mefsedetleri beyan etmek", şeklinde açıklayan müellifin; dinin hem maslahatların elde edilmesi hem de mefsedetlerin defi açısından tümüyle maslahat olduğunu beyan edip dinî hükümleri maslahat kavramı çerçevesinde ele aldığı görül­mektedir.

Allah, varlık, insan ve bilgiye dair düşüncelerini ortaya koyan müellifin fıkıh, kelam, tasavvuf ve ahlak konularını tam bir ahenk içerisinde ele aldığı görülmektedir. Fıkhî meselelerde Şafiî, kelamı meselelerde Eş'ârî kimliği ön plana çıkan müellifin sufî yönü de dikkat çekmektedir. Şafiî mezhebine mensup olmakla birlikte yer yer İmam Şafiî'nin görüşlerini de eleştiren mü­ellifin mezhep taassubuna karşı çıktığı görülmektedir. Ona göre tâbi olunan müctehidin her içtihadını dinin o konudaki hükmü gibi görmek yanlış bir tu­tumdur.

fcsorde dikkat çeken bir diğer husus birçok külli kaideye yer verilmiş ol­masıdır. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından, dinin genel kaideleri­nin ve maksatlarının bugüne kadar tespit edilmediği, bugün bunun öncelikle yapılması gereken işlerden olduğu ileri sürülse de İbn Abdüsselam'm özellikle Kavaidul-ahkam''da bir yandan dinin maksatlarını ve küllî kaidele­rini ortaya koymaya ve bir yandan da bunları pratiğe aktarmaya çalıştığı görülmektedir. Ona göre nass ve icmaın bulunmayıp kıyasın da mümkün" olmadığı durumlarda dinin maksatlarından hareketle meseleler çözüme ka­vuşturulur.

Sonuç olarak eserin; îslam medeniyetinin ilmî mirası içerisinde, gerekr maslahat nazariyesinin oluşturulmasında gerekse dinin maksatlarının ve küllî kaidelerinin tespit edilmesinde çok önemli bir halka olduğu söylenebir lir. Eser bu özelliğiyle Karafî'nin FuyuKm ile Şatıbî'nin Muvafakat'm\x\-haber­cisi olarak nitelendirilmiştir.           


[1] Yunus Apaydın, "İbn Al\J»ssd.'ım; İz/eddm", md., TDVÎA, İsi-, 19W, XIX, 284-?-87; Abdülmu-nim cll-1 lâjimî, ı?]-i// b. AhdissoUîm, Sultâni'l-ulemha, Beyrut 199.1; MuKımmcd Çelebi, Hayâtu Sı!t,ım 1-ulemâ ^î-I/zb. AKİîssl-Kuii. lic\rut 1992; Mulıammed /uh.ıvlî, cl-İz? b. AbdisseLim
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yazar Ve Eser Hakkında
« Posted on: 24 Nisan 2024, 01:26:33 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yazar Ve Eser Hakkında rüya tabiri,Yazar Ve Eser Hakkında mekke canlı, Yazar Ve Eser Hakkında kabe canlı yayın, Yazar Ve Eser Hakkında Üç boyutlu kuran oku Yazar Ve Eser Hakkında kuran ı kerim, Yazar Ve Eser Hakkında peygamber kıssaları,Yazar Ve Eser Hakkında ilitam ders soruları, Yazar Ve Eser Hakkındaönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes