> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri  > Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar  (Okunma Sayısı 604 defa)
20 Ağustos 2011, 13:00:15
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 20 Ağustos 2011, 13:00:15 »



Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Ve Gerektirmediği Durumlar


Dinin yasakladığı fiil ve tasarruflarda şu durumlar söz konusudur:

Birinci Durum: Bir şeyin, rükünlerindeki veya şartlarındaki bir sakatlık sebebiyle nehy edilmesi.

Çöplük ve mezbahada namaz kılmanın yasaklanması, Ramazan ve Kur­ban bayramı günlerinde orucun yasaklanması, ihramlının evlenme ve evlen­dirmesinin yasaklanması, garar satışının ve teslim alınmayan malın satışının yasaklanması, tazmin mükellefiyetinin yüklenilmediği şeyden kâr elde et­menin, yasaklanması, çiçeği açmayan meyvenin satımının yasaklanması, hür bir insanın satılmasının yasaklanması, erkek hayvanın dölünün ve dişi hay­vanın rahmindeki ceninin satımının yasaklanması gibi durumlar buna örnek olarak verilebilir. Tüm bu yasaklar, yasaklanan şeyin fasit olduğuna hamle­dilir.

ikinci Durum: Bir şeyin, ona bitişen bir mefsedet sebebiyle yasaklanması: Bunun çeşitli örnekleri vardır:

1- Gasp edilen su ile abdest alınması. Burada yasak doğrudan abdestle il­gili olmayıp, suyun gaspedilmesi ile ilgilidir. Çok sıcak veya soğuk olup insanın camnı kaybetmesine yol açabilecek bir su ile abdest al­mak da yasaklanmıştır. Burada da yasak doğrudan abdestle ilgili de­ğil/ ona bitişen ölüm korkusu sebebiyledir.

2- Gasp edilen bir evde namaz kılmanın yasaklanması. Burada yasak doğrudan namaz ile ilgili değildir. Çünkü namaz doğrudan yasaklanması uygun olmayan büyük bir maslahattır. Hatta namazın maslahatından daha düşük seviyedeki maslahatların yasaklanması bile doğru değil­dir. Burada söz konusu yasaklamada amaç, namaza bitişen gasp eyle­midir. Yasak, lafız olarak namazla ilgili olmakla birlikte anlam açısın­dan hakikatte gasp fiili ile ilgilidir. Bu örfî bir mecazdır. Buna örnek olarak insanların dilinde çokça duyulan "Seni burada görmeyeyim" sözü ile âyette geçen: "Ancak müslümanlar olarak can verin"[24] ifadele­rini zikredebiliriz. Bu ayette yasak, lafız açısından ölümle ilgili olmak­la birlikte hakikatte ölüme bitişen inkâr ile ilgilidir. Şu ayet de buna ör­nektir: "Şeytan sizi Allah'ın yolundan döndürmesin"[25] Bu ayette yasak lafzen, şeytanın saptırmasına yönelik olsa da hakikatte mükelleflere yöneliktir.

3- Satım akdinin rükünleri ve şartlan yerine tam olarak geldiği halde Cuma ezanı vaktinde satım akdinin yasaklanması. Bu yasak doğrudan sa­tım akdi ile ilgili olmayıp. Cuma namazına gitmeksizin oturmak ve başka şeylerle meşgul olmakla ilgilidir.

4- Şartları ve rükünleri yerine geldiği halde bir kimsenin satım akdi üzerine bir başkasının akit yapmasının yasaklanması. Hakikatte yasak sa­tım akdi ile ilgili değil, akde bitişen başkasına zarar verme fiili ile ilgi­lidir.

Neceş satışı, pazarlık üzerine pazarlık yapmak, başkasının istediği kızı is­temek gibi fiillere yönelik yasaklar da bu türdendir. Çünkü bu yasak­lar, akitten ayrılabilen yasaklardır.

5- Şehirlinin köylü adına satış yapmasının yasaklanması doğrudan satım akdi ile ilgili değil, insanlara zarar vermekle ilgilidir.

Üçüncü Durum: ilk İki Durum Arasında Kalan Durumlar.

Şek gününde ve teşrik günlerinde oruç tutmak, mekruh vakitlerde namaz kılmak. Bu meselede görüş ayrılığı vardır. Bu görüş ayrılığı yasağın bizzat fi­ille mi yoksa fiile bitişen durumla mı ilgili olduğunu belirleme konusundaki farklılığa dayanmaktadır.

Dördüncü Durum: Bir akdin şartlar ve rükünlerdeki bir sakatlık sebebiy­le mi yoksa akde bitişen bir durum sebebiyle mi yasaklandığının bilinmedi­ği durumlar.

Yasakla ilgili lafzın hakikate hamledilmesi sebebiyle bu durumlar da ak­din fesadını gerektirir. Örneğin hem alıcı hem de satıcının ölçeği ile ölçülme-dikçe gıda maddesinin satımının yasaklanması.

Beşinci Durum: İbadetteki bir faziletin ortadan kalkması sebebiyle bir şe­yin yasaklanması.

Bu tür bir yasak fesadı gerektirmez. Örneğin büyük ve küçük tuvaleti ge­len bir kişinin bu halde iken namaz kılması yasaklanmıştır. Bu şekilde namaz kılmak, huşuyu dağıttığı için yasaklanmıştır. Huşu kasten terkedilse de za­ten namaz sahih olur.

Hakimin şiddetli öfke ve acı halinde hüküm vermesinin yasaklanması ise hüküm konusunda ihtiyat göstermek içindir. Bununla birlikte hakimin ver­diği hüküm, şartları ve rükünleriyle gerçekleştiğinde, maksatları gerçekleş­tiği için geçerli olur.


[24] Bakara, 132

[25] Zulıruf, 62



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar
« Posted on: 26 Nisan 2024, 05:32:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar rüya tabiri,Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar mekke canlı, Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar kabe canlı yayın, Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar Üç boyutlu kuran oku Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar kuran ı kerim, Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar peygamber kıssaları,Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlar ilitam ders soruları, Yasaklamanın Fesadı Gerektirdiği Gerektirmediği Durumlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes