๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:42:08



Konu Başlığı: Teslim Etme
Gönderen: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:42:08
Teslim Etme / Verme


Bunun çeşitleri vardır:

1- Süs eşyaları ve cevherler jibi âdeten el değiştiren şeyleri başkasına ver­mek.

2- Taşınmaz mallar gibi nakli mümkün olmayan şeyler. Bunların teslim edilmesi, teslim alacak kişinin . dmasma imkan tanımakla olur. Teslim eden zilyedliğini ortadan kaldırıp teslim alana imkan tanır.

3- Nakledilmesi konusunda adet bulunan şeylerin teslimi. Bu da iki türlüdür:

a- Ölçülmesi ve tartılması gerekli olanlar. Bunların teslim alınması, ölçülecek şeyin ölçülmesi, tartılacak şeyin tartılması ve değerinin be­lirlenmesinden sonra nakledilmesi ile olur.

b- Ölçme ve tartma söz konusu olmaksızın nakledilmesi konusunda âdetin bulunduğu şeyler. Örneğin ölçü ve tartıya gelmeyen mallar, bakır, kurşun vb. şeyler. Bunların teslim alınması satıcıya ait olma­yan bir mekana nakletmekle olur. En doğru görüşe göre satıcının maldan elini çekmesi teslim için yeterli olmaz.

4- Ağaçlarda olgunlaşmış olan meyvelerin satımı. En doğrusu satıcı bun­lardan zilyedliğini çektiğinde alıcı bunları teslim almış sayılır. Çünkü bunda genel maslahat vardır.

5- Kişinin çocuğu veya torunu için bir malı teslim alması. Çocuğu adına malı babanın teslim alması ve kendisinden çocuğu için teslim alması.

6- Borçlunun alacaklı elinde bir hakkı bulunsa, borçlu alacaklıya bu hak­kı kendisi adına teslim almasını emretse bunun geçerli olup olmayacağı ko­nusunda görüş ayrılığı vardır. Bunu geçerli kabul edersek izin vermek tes­lim etmek anlamına gelir. Nitekim babanın kasdı da teslim etme sayılır.

Kendisinden mal teslim alman kişi kayıp bir şahıs olursa, ona gidecek ka­dar bir zamanın geçmesi gereklidir. Teslim alınması gerekli olan şey teslim alanın elinde olur da teslim alman kişi kayıp olursa, zamanın geçmesi şart­tır. Teslim alınan kişinin malı görmesinin şart olup olmadığı konusunda gö­rüş ayrılığı vardır. Bunu şart koşarsak bu kez de naklin şart koşulması konu­sunda ihtilaf vardır.