๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:42:47



Konu Başlığı: Teslim Alma
Gönderen: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:42:47
Teslim Alma


Bu üç çeşittir:

A- Hak Sahibinin İzni Olmaksızın Dinin İzni île Teslim Alma

Bunun örneklerini şu şekilde belirtebiliriz:

Buluntu malın alınması, buluntu çocuğun malının alınması, valiler ve ha­kimlerin gaspedilen malı gaspedenden alması. Valiler ve hakimler dışında sıradan insanların gaspedilen malı gaspedenden alıp alamayacağı konusun­da görüş ayrılığı vardır. Hakimin kayıp şahıslara ait olup koruyucusu bulun­mayan mallan teslim alması, delilerin ve sefihlik ve küçüklük sebebiyle kı­sıtlama altına alınanların mallarını teslim alması, mallarını koruma imkanı bulunmayan kayıp şahıslar ve hapistekilerin mallarını korumak, rüzgarın bir kimseye ait bir elbiseyi başka bir şahsın odasına veya evine fırlatması duru­munda o kişinin bunu alması, emanet mal, emanet alanın elinde iken ema­net verenin ölmesi, açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan şahsın ihtiyacını giderecek yiyeceği başkalarından alması, ehl-i harbin mallarım çal­mak, hak sahibinin diğer taraftan kendi hakkı cinsinden olan veya olmayan bir şeyi alması.

B- Teslim Almanın Caiz Olması İçin Hak Sahibinin İzninin Gerekli Olması

Satılan malı teslim almak, üzerinde pazarlık edilen malı teslim almak, fad  atım akdi ile malı teslim almak, rehin, hibe, sadaka ve ariyeti teslim al­mak, her türlü emaneti teslim almak.

C- Dinin ve Hak Sahibinin İzni Olmaksızın Teslim Almak

Alan kişi bunun haram olduğunu biliyorsa gasp yolu ile el koymuş olur. Bu kişi malları, menfaatleri ve malın niteliklerini teslim ile yükümlü olur.

Kişi haram olduğunu bilmiyorsa, örneğin kendisinin olduğunu zannederek başkasına ait bir malı teslim alırsa günah söz konusu olmaz. Ancak mal o kişi­ye mubah olmaz. Malı, menfaatlerini ve niteliklerini tazminle yükümlü olur.