> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri  > Maslahata Uygun Olan Tasarruflar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Maslahata Uygun Olan Tasarruflar  (Okunma Sayısı 713 defa)
17 Ağustos 2011, 13:28:30
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 17 Ağustos 2011, 13:28:30 »



Bir Taraf Açısından Bağlayıcı Olmaması, Diğer Taraf Açısından Bağlayıcı Olması Maslahata Uygun Olan Tasarruflar


Rehin, kitabet, cizye akdi ve Allah'ın sözünü dinlemek için sığınma tale­binde bulunarak îslam yurduna giren müşrikin ücretle tutulmasına dair akit buna örnektir. Şimdi bunları tek tek inceleyelim:

Rehin Akdi: Rehnin amacı alacağın güvenceye alınmasıdır. Bu amaç, re­hin veren açısından akdin bağlayıcı olması ile gerçekleşir. Bu, rehin alanın haklarından biridir. Rehin alan rehin ile elde edilen güvenceyi ıskat edebilir. Nitekim kefilin ibra edilmesi ile kefalet ile sağlanan güvencenin ıskat edilme­si böyledir. Alacaklı rehin ve kefaleti düşürmekle iyilik yapmış olmaktadır.

Kitabet Akdi: Bu akdin en büyük amacı azat işleminin gerçekleşmesidir. Bu akit efendi açısından bağlayıcı değil de caiz olsa, köle ödeyeceği paranın büyük bir kısmını kazanmak üzere kendini yorduktan sonra efendi dilediği zaman akdi feshedebilir, bu da kitabet akdinin amacının gerçekleşmesini ip­tal ederdi. Bu akit köle açısından bağlayıcı değildir, çünkü hürriyetini kazan­mak için onun çalışması zorunlu değildir.

Cizye Akdi: Bu akit kafirler açısından bağlayıcı olmayan, müslümanlar açısından bağlayıcı olan bir akittir. Çünkü maslahatları böyle gerçekleşmek­tedir. Bu akit müslümanlar açısından bağlayıcı olmasa güvence olmadığı için kafirler bu akitten kaçınırlardı. Ancak ortaya çıkan bazı durumlar sebe­biyle bu akdin feshi caizdir. Bu, kafirleri akdi yapmaktan kaçındırmaz.

Allah'ın sözünü dinlemek için sığınma talebinde bulunarak tslam yurdu­na giren müşrikin ücretle tutulması: Bu akit, sığınma talebinde bulunan açı­sından bağlayıcı olmayıp, müslümanlar açısından bağlayıcıdır. Çünkü bu­nun maslahatı, bizim açımızdan bağlayıcı olmasına bağlıdır. Zira bizim açı­mızdan bağlayıcı olmasa, akdin maslahatı olan; sığınma talebinde bulunan kişinin îslam davetini öğrenmesi ve öğrendikten sonra İslam dinine girme hususu ortadan kalkar.

Şöyle bir soru sorulabilir: Kafirlerin mallarından alınan gümrük vergisi­nin onda birden fazla olmasını niçin yasaklayarak senede yalnızca bir kez alınacağını söylüyorsunuz?

Buna şöyle cevap veririz: Çünkü buna aykırı davransak kafirler bizim ülkemizde ticaret yapmaktan çekinir, müslümanların onda birlik gümrük vergisinden elde edecekleri yarar da ortadan kalkar. Ayrıca kafirlerin geti­receği mallardan müslümanların ihtiyaç duyduğu ticaret mallarından, gı­da maddelerinden ve diğerlerinden elde edilecek yararlar elde edilmemiş olur.

 [Bağlayıcı Tasarruflar]

Kısas ve diğer cezaları affetmek bağlayıcı olup, bundan dönülemez. Borç­ları ibra etmek de böyledir. Velayetlere gelince; Velayeti yapacak kişi yalnızca bir kişi olur ve onun yerini alacak başka bir şahıs bulunmazsa o kişi hakkında velayet bağlayıcı olur. Onun yerini alacak kişi bulununcaya kadar velayet ne azletmeyi ne de kendiliğinden azlolunmayı kabul eder. Yerini alacak başkası bulununca azli ve kendiliğinden azlolunmayı kabul eder.

Devlet başkanı veya hakim kendilerini azletse (istifa etseler), bu görevi yapacak başkaları bulunmasa, göreve devam etmeleri gerekli olduğundan kendilerini azletmeleri geçerli olmaz.

Aynı şekilde vasi kendisine güveneceği bir hakim bulamazsa kendini az­lettiğinde azli geçerli olmaz. Kendisini azletmesi geçerli olsa elindeki mal şer'î emanet olur. Çünkü malın zalim ve facirlere teslim edilmesi caiz değildir. Zira bunlara mal teslim etmek malı zayi olacağı yere atmak gibidir.

Yapılması mecburi olan taksim işlemi bağlayıcı bir tasarruftur, çünkü tak­simin amacı ancak bağlayıcı olunca gerçekleşir. Karşılıklı rıza ile yapılan tak­sim işlemi de ister satım şeklinde ister ifraz şeklinde yapılsın bağlayıcıdır. Çünkü taksimin amacı ortaklığın yol açtığı zararı kaldırmaktır. Zira ortaklık durumunda iki ortaktan her biri kendi payından ancak ortağın izni ile yarar­lanabilmektedir. Ortakların her biri ortaklık konusu olan mallardan yenilen, içilen, binilen, giyilenleri ancak ortağının izni ile yiyebilir, içebilir, binebilir ve giyebilir. Ortaklık konusu malı sadaka vermek, hediye etmek, emanet bı­rakmak, bu mallar ile misafir ağırlamak da böyledir. Bu kısıtlılık ancak tak­sim işleminin bağlayıcı olması ile ortadan kalkar.

Rükünlerin ve şartların maslahatlarının değişmesi

Bir maslahatı celbeden veya bir mefsedeti ortadan kaldıran her bir tasar­rufta Yüce Allah bir takım rükünler ve şartlar koymuştur. Bu şartlar ve rü­künler tasarrufun konulması sebebiyle elde edilmesi amaçlanan maslahatla­rı temin ederler veya def edilmesi amaçlanan mefsedetleri def ederler.

Tasarrufların şart ve rükünleri aynı maslahatları taşırsa bu şart ve rükün­ler bu tasarrufların tümünde meşru kılınmış olur. Bir kısım rükün ve şartlar sadece bazı tasarruflara özgü olursa bu maslahat ve mefsedetler de söz ko­nusu tasarruflar için geçerli olur.

Maslahatlarını celbetme ve mefsedetlerini def etme konusunda birbirine yakın olmaları sebebiyle bazen iki tasarruftan birinde tasarrufu ifsad eden bir şey diğerinde şart koşulabilir. Örneğin ibadetlerin hepsinde iman şarttır, temizlik namaz ve tavafta şarttır. Örtünme ve kıbleye dönme de namazda şarttır. Bunlar oruç, zekat, hac, Kur'an okuma, Allah'ı zikretme, itikaf ve şey­tan taşlamada şart koşulmaz.

Yine satım ve kira gibi bazı tasarruflarda tasarruf konusunun mevcut olma­sı, teslimin mümkün olması, kaçınılabüir gârar durumlarının bulunmaması şart koşulur. Aynı konular mudarebe, müsakat, müzaraa, cuale, süt emzirme tasarruflarında şart koşulmaz. Yine ziraat veya ağaç dikmek için tarla kirala­ma tasarrufunda pınar, kuyu, kanal ya da nehir sularında bu şartlar ileri sü­rülmez. Çünkü yukarıda belirtilen şartlar şart koşulsa belirtilen tasarrufların maslahatları ve maksatları ortadan kalkardı. Bu maslahatların ortadan kalk­masının doğuracağı kötülük ve zarar ise gizli olmayan bir husustur. Özellikle de süt emzirme, kuyu ve nehirlerin suları ile ilgili konularda bu daha açıktır.

Vekalet akdinde müvekkilin vekalet verdiği konuda tasarruf yetkisine sa­hip olması şart koşulur. Çünkü vekil asim sahip olmadığı bir yetkiye sahip olamaz. Kadının nikah konusunda izin vermesi, gözleri görmeyen kişinin alım-satım konusunda izin vermesi, mudarebe akdinde sermayeyi verenin işletene kendilerinin sahip olmadığı mallar üzerinde ticaret yapmasına izin vermesi ihtiyaç sebebiyle bu kuraldan istisna edilmiştir. Çünkü buna izin ve­rilmezse evlenmenin, gözleri görmeyenler hakkında ahm-satımın, mudarebe akdinde kârın maslahatları ortadan kalkardı.

Şüphesiz genel kaidelere aykırı davranmaya yol açan bu maslahatların kimisi zaruri olup olmazsa olmaz maslahatlardandır, diğer bir kısmına ise kuvvetli ihtiyaç duyulmaktadır.

Vasi, kendisinin tasarrufta bulunabileceği bir hakkın, vasisi bulunduğu yetime ait olduğu hususunda şahitlik yapsa şahitliği kabul edilmez. Çünkü bu şahitlik vasiye şahitlik ettiği konuda tasarrufta bulunma yetkisini sağlamış olmaktadır.

Yine hakim, müvekkilinin kendisini vekil kıldığı konuda müvekkili veya küçük çocuğu lehine hüküm verse hükmü geçerli olmaz. Yetimler lehine bir hakka hükmetse en doğru görüşe göre bu konudaki genel ihtiyaç sebebiyle tasarruf ettiği konuda hükmü geçerli olur.

Kayıp şahıslar lehine veya aleyhine hükmetme durumunda, hükümlerde-ki müphemliği ortadan kaldırmak için kayıp şahsın yalnızca kendisinde bu­lunan nitelikleri saymak suretiyle kendisinin başkası ile karıştırılmayacağı derecede en ince ayrıntılarına kadar belirtilmesi de şart koşulur. Çünkü hükmedilen şeyde, lehine ve aleyhine hükmedilen kişiler hakkındaki müphem-lik davaları, şahitlikleri ve hükümleri geçersiz kılar.

Selem akdinde sipariş edilen mal benzeri bulunmayacak derecede en in­ce detaylarına kadar belirtilirse selem geçersiz olur. Çünkü nadir bulunma selemin amacına aykırıdır.

Mudarebe akdinde belli bir süre tayini akdin amacına aykırı olduğu için akdin mutlak yapılması şart koşulur. Bu, nikahın amacına aykırı olduğun­dan nikahta şart koşulmaz. Mudarebe akdinde süre sınırlaması şart koşul-mazken kira, müsakat ve müzaraa akdinde şart koşulur. Süre sınırlaması ni­kah akdinde şart koşulursa, bu nikahın amaçlarına aykırı olduğu için akdi geçersiz kılar.

Yüce Allah'ın hükümlerinin tümü genellikle hikmetlerle sınırlı olup, ken­disinin belirlediği bir takım sebeplere ve şartlara bağlanmıştır. Nitekim ken­disi sebeplerin ve sonuçların faili olduğu halde O'nun yarattığı varlıklar üze­rindeki tedbir ve tasarrufu da, yaratılmış sebeplere dayanan hikmetlere bağ­lıdır. Dileseydi sebepler ile sonuçlar arasındaki bağlantılar kopar, araların­daki zorunluluk ortadan kalkardı.

Yüce Allah haram, helal, mekruh, mendup ve vacip kılma için bir takım sebepler ve şartlar koyduğu gibi yarattığı varlıklar üzerindeki tedbir ve ta­sarrufu için de bir takım sebepler ve şartlar koymuştur. Buna göre açlık, tok­luk, suya kanmış olma, susuzluk, üşüme, ısınma, sağlık, hastalık, ölüm, ha­yat, ilim, bilgisizlik, fakirlik, zenginlik, sevgi, düşmanlık, yakınlık, uzaklık, yücelik, alçaklık, gülme, ağlama, dinamik olma, tembellik, hareket, hareket­sizlik, samimiyet, hilekârlık, doğruluk, yalan, mutluluk, mutsuzluk, sevinç, hüzün, lezzet, elem, haya, hayasızlık, korku, güven, rahatlık, yorgunluk, ir­fan, doğru ve yanlış inançlar, şüphe, kesin inanç, zan ve vehim gibi fiiller ve durumların tümünün kendilerine has sebepleri vardır.

Yüce Allah bunların tümünü bunlara ihtiyacı olmaksızın koymuştur. Se­bepleri ve sonuçlarını tek başına yaratan O'dur. Hiçbir sebep sonucunu ya­ratamaz. Çünkü O'ndan başka var eden, yaratan, düzenleyen yoktur. O di­lediğine hükmeder, kendisi için bir fayda veya menf...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Maslahata Uygun Olan Tasarruflar
« Posted on: 30 Nisan 2024, 16:03:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Maslahata Uygun Olan Tasarruflar rüya tabiri,Maslahata Uygun Olan Tasarruflar mekke canlı, Maslahata Uygun Olan Tasarruflar kabe canlı yayın, Maslahata Uygun Olan Tasarruflar Üç boyutlu kuran oku Maslahata Uygun Olan Tasarruflar kuran ı kerim, Maslahata Uygun Olan Tasarruflar peygamber kıssaları,Maslahata Uygun Olan Tasarruflar ilitam ders soruları, Maslahata Uygun Olan Tasarruflarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes