๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:27:06



Konu Başlığı: Şart
Gönderen: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:27:06
Şart


Şart ıstılahta: "Hükmün illeti veya illetinin bir parçası olmamakla birlikte hükmün kendisine bağlı olduğu şey" diye tanımlanır.

Sözlükte ise "sebepler" veya "sebeplerin sebepleri" diye tanımlanır. Şart sözcüğünün kullanımı ile ilgili çeşitli durumlar söz konusudur. Bunları şöy­le belirtebiliriz:

A- Şart Sözcüğünün Sebep Anlamında Kullanıldığı Durumlar

1- "Kim size saldırırsa siz de ona misilleme olacak kadar saldırın"[6] ayeti­ne göre düşmanın yaptığı ilk saldın müslümanlarm onlara karşı yaptığı ikin­ci saldırının sebebidir.

2. "Eğer (herhangi bir şeyden) korkarsanız (namazlarınızı) yürüyerek ya­hut binmiş olarak (kılın)"[7] ayetine göre korku durumu korku namazı kılın­ması için müstakil bîr sebeptir.

3- "Eğer erkek kadını (üçüncü defa) boşarsa, ondan sonra kadın bir başka erkekle evlenmedikçe onu alması kendisine helal olmaz"[8] ayetine göre koca­nın karısını üçüncü defa boşaması, kadının kocasına haram olmasının sebe­bidir. Bunda şüphe yoktur.

4- "Bir kimse düşmanı öldürdüğünde üzerinden çıkanlar onun olur"[9] ha­disi.

5- "Ölü bir araziyi ihya eden kişi oraya sahip olur"[10] hadisi.

6- "Kim mescide girerse güvendedir. Kim kapısını kapatarak evine çeki­lirse güvendedir"[11] hadisi.

B- Şart Sözcüğünün Hazfedilmiş Olan Sebeplerin Sebepleri Anlamında Kullanıldığı Durumlar

1- "Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) di­ğer günlerde kaza eder"[12] ayetinin açılımı şöyledir: Sizden her kim hasta ya­hut yolcu olur da orucunu tutmazsa, diğer günlerde tutamadığı gün sayısı kadar oruç tutması gerekir. Bu ayette hastalık ve yolculuk orucu bırakmanın caiz olmasının sebebi, orucu bırakmak da diğer günlerde kaza etmenin sebe­bidir.

2- "Eğer alıkonursanız kolayınıza gelen kurbanı gönderin"[13] ayetinin açı­lımı şöyledir: Eğer hacda haccı tamamlamaktan alıkonur da ihramdan çık­mak durumunda kalırsanız kolayınıza gelen hedy kurbanı size vaciptir. Ya­ni her birinizin kolayına gelen hedy kurbanı ne ise o vaciptir.

3- "Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir"[14] ayetinin açılımı şöy­ledir: Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı olur da tı­raş olursa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir. Yüce Allah bu ayette seçim hakkını iki şeye bağlamıştır. Bunların biri ifadede yer almakla birlikte diğeri ifadede yer almamıştır.


[6] Bakara, 194

[7] Bakara, 239

[8] Bakara, 230

[9] Buharı, Megâzî, 8, 34-35, Müslim, Cihad, 3, 1370

[10] Ebu Davud, Haraç ve'1-lmâre, 4, 265; Tirmizî, Ahkâm, 4, 630-631; Bağavî, Şerhu's-sünne, 6, 149;

[11] Ebu Davud, İmare, 4, 231; Müslim, Cihâd, 3,1408

[12] Bakara, 185

[13] Bakara, 196

[14] Bakara, 196