๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 09 Eylül 2011, 16:41:37



Konu Başlığı: Şahitlerin Sevap Alıp Almadığı Durumlar
Gönderen: Ekvan üzerinde 09 Eylül 2011, 16:41:37
Şahitlerin Sevap Aldığı Ve Almadığı Durumlar


Bir meseleye şahit olmak, o mesele hakkında şahitlik yapmaya vesiledir. Şahitlik yapmak da hakimin o konuda hüküm vermesine vesiledir. Hakimin hüküm vermesi ise hakkın yerine gelmesi suretiyle maslahatların elde edil­mesine ve zulmün önlenmesi suretiyle mefsedetlerin izalesine vesiledir.

Gerçekten hak olduğunu bildiği bir meselede Allah rızası için şahitlik ya­pan kimse, bu şehadetiyle sabit olan hakların sahibine verilmesine yardımcı olduğu için sevap kazanacağı gibi böylece elde edilen maslahat ve izale edi­len mefsedetlerden ötürü de sevap kazanır. Alacağı sevap ilgili maslahat ve mefsedetlerin derecesine bağlıdır. İyilik ve takvada yardımlaşanlar için Al­lah katında iki ecir yazılır. Birincisi yerine getirilmesine yardımcı olduğu haktan ötürü diğeri bunu sırf Allah rızası için yaptığından ötürüdür. Hak olan bir konuda gösteriş için şahitlik yaparsa, hakkın sahibine edası için de­ğil ama gösteriş yaptığı için günaha girer.

Bir mesele hakkında bile bile yalancı şahitlik yapan kimse çok büyük bir günah kazanır. Ancak dinin emirleri doğrultusunda görünüşte hak olduğu­nu zannettiği bir konuda şahitlik yapar, halbuki gerçekte durum böyle değilse sadece niyetinden ötürü sevap alır, şehadetinden ötürü sevap almaz. Çün­kü bu, haksızlığa vesile olmaktır.

Ücretle şahitlik yapma bize göre caizdir. Bu bedelli bir akittir. Bu şekil­de şahitlik yapan kimse alacağı ücretin bir kısmında müsamaha gösterirse bundan ötürü sevap kazanır. Bunun dışında sevap kazanması söz konusu değildir.

Bu konuda şöyle bir soru sorulabilir: Şahitliği üstlenme karşılığında ücret alınmasını caiz görüyorsunuz. Olayı hatırlaması, tarafları bilmesi uzak ihti­mal olan bir kimsenin şahitliği üstlenerek ücret alması caiz olur mu? Böyle bir kimsenin ücret alması caiz olmaz. Çünkü ücreti veren kimse, bunu ihti­yaç halinde onun şahitliğinden faydalanmak için vermektedir. Halbuki bu­rada, ilgili kimsenin dinen helal olacak şekilde şahitliğinden faydalanmak imkansızdır. Bu durumda helal olmayan şahitlikten ötürü ücret almış olur ki bu açıkça haramdır.