๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:25:10



Konu Başlığı: Kaçınılması Emredilen Şüpheli Durumlar
Gönderen: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:25:10
Kaçınılması Emredilen Şüpheli Durumlar

 

Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Helal de haram da bellidir. Bu ikisi arasında çoğu kimsenin bilmediği şüpheli durumlar vardır. Şüpheli şeyleri terkeden kimse dinini ve ırzını korumuş olur".[15] Bu söz Peygamberi-miz'in (s.a.v.) şüpheli şeyleri terketme konusunda bir teşvikidir.

Bil ki helal, haram, mubah, mendup, vacip, mekruh olma yalnızca kulla­rın gücü dahilinde olan veya buna sebep olan fiiller için söz konusudur. Din yalnızca sorumlu tutulan kişinin güç yetirebileceği fiiller ve terkleri talep etfı^i gibi kulu yalnızca gücünün yeteceği şeyle yükümlü tutar.

Fiillerin helal, mekruh, mendup, vacip olarak nitelenmesi bizzat fiillerde bulunan hakiki nitelikler değildir. Çünkü araz olan bir şey bir başka arazda bulunamaz. Sorumlu kılmak ancak arazlarda olur. Nitekim yükümlülük, di­nin hitabının fiillere bağlanması demektir.

Bir şeyi sebep, şart, mani, köle hür, mülk ve ihtisas gibi niteliklerle belirt­mek de böyledir. Memlûk, kendisinde mülkiyet hükümleri sabit olan şeydir. Hür kendisinde hürriyet hükümleri sabit olan kimsedir. Vakıf, kendisinde vakıf hükümleri sabit olan şeydir. Müslüman, kâfir, iyi, kötü gibi nitelikler ise böyle değildir. Çünkü müslümanlık, kâfirlik, iyilik ve kötülük bizzat ni­telenen kimsede bulunan gerçek niteliklerdir. Bu isimlerin uyuyan, deliren ve gafil kimselere verilmesi bir şeyi daha önce bulunduğu hale göre isimlen­dirme kabilinden bir mecazdır. Bu niteliklerden gafil bulunduğu halde bu­nunla nitelenme, kişinin kölelik ve hürriyetle nitelendirilmesi gibidir. Hü­kümlerin bu niteliklere göre icra edilmesi, yok olan bir şeye var olanın hük­münü vermek kabilİndendir.

[Hükümler ile Fiiller Arasındaki İlişki]

Hükümlerin Bağlandığı Fiiller îki Çeşittir:

A- Zatı ve doğurduğu sonuçlar bakımından iyi olan fiiller

Örneğin Allah'ı ve sıfatlarını bilmek ve buna iman etmek gibi. Bu, insanın mükellef tutulduğu fiillerin en güzelidir. Bu fiilin kendisi, fiilin sebep oldu­ğu cennette ebedî kalmak ve cehennemden kurtulmak sonucundan bile da­ha üstündür.

B- Zatı ve doğurduğu sonuçlar bakımından kötü olan fiiller

Örneğin Allah'ı ve O'na iman ile ilgili bilinmesi gereken şeyleri bilmemek gibi. Bu fiilin sonucu cehennemde ebedî kalmak, cennetten mahrum olmak­tır. Bu fiilin cezası da fiil ile aynı çirkinliktedir. Nitekim Allah : "Kim kötü­lük ile gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır"[16] buyurmakta­dır. Şüphe etmek fiili de böyledir.

Bazı fiiller vardır ki hakikati ve zatı itibarıyla birdir, ancak bazen doğur­duğu kötü sonuçlar sebebiyle yasaklanırken, bazen de doğurduğu iyi sonuç­lar sebebiyle emredilir. Bazen fiile teşebbüs etmek veya ondan kaçınmak ko­nusundaki maslahatlar birbirine yakın olduğundan fiil mubah kılınır. Bunun örnekleri şunlardır:

1- Öldürmek. Bu fiilin zatı ifsad ve itlaftır. Zatı bakımından tek olan bu fi­il doğurduğu sonuçlar bakımından üç kısımdır.

a- Kâfir ve müslümanlardan öldürülmesi gerekenleri öldürmek. Bu, doğurduğu sonuçlar bakımından güzeldir. Kâfirleri öldürmek, mefsedet-lerin en kötüsü olan küfrü mahvetmeyi içerdiği ve onun yerine masla­hatların en önemlisi olan imanı getirdiği için güzeldir. Öldürülmeyi hak eden müslümanı öldürmek, canlan korumak ve suçluların suç iş­lemesini önlemeyi içerdiği için güzeldir.

b- Müslümanları öldürmenin haram kılınması. Bu fiil, zatı bakımından kâfirleri ve isyankâr müslümanları öldürmekle aynıdır. Ancak doğur­duğu sonuçların kötülüğü sebebiyle haram kılınmıştır.

c- Öldürme suçunu işleyenlerin kısas yolu ile öldürülmesi. Bu fiil, doğurduğu sonuçlar bakımından güzeldir.

2- Yemek. Zatı ve hakikati bakımından tektir. Bu fiil yalnızca sebepleri veya sonuçları bakımından çirkin hale gelebilir. Örneğin hayvan leşini, ka­nı, domuz etini yemek, hakikati bakımından buğday ve arpa yemekle ay­nıdır. Ancak bunlar sebepleri ve sonuçlarının çirkinliği sebebiyle haram kılınmıştır.

3- Cinsel ilişki. Bu fiil hakikati ve zatı bakımından tektir. Ancak bazen do­ğurduğu sonuçların çirkinliği sebebiyle haram kılınırken, bazen de güzel so­nuçları sebebiyle helal kılınır.

[Birden Fazla Mefsedet îçeren Fiiller]

Tek bir fiil birden fazla mefsedeti bir arada barındırabilir. Bu fiile, söz ko­nusu mefsedetlerin hükümleri, engelleri ve keffaretleri bağlanır.

[Birden Fazla Maslahat İçeren Fiiller]

Tek bir fiil birden fazla maslahatı bir arada barındırabilir.

Örneğin devlet başkanına; zina yapıldığı, faiz alındığı, malların çalındığı, adam öldürüldüğü, namaz ve zekât ibadetlerinin yerine getirilmediği, ya­sakların çiğnendiği, haram olan şehvetlere uyulduğu haber verildiğinde devlet başkanı tüm bunları tek bir söz söyleyerek değiştirebilir. O, tüm bu kötülüklerin her birini ayrı ayrı giderdiğinde sevap aldığı gibi tek bir kelime söyleyerek tümünü değiştirmeye sebep olduğundan dolayı da aynı sevaba nail olur.



[15] Buhârî, îman, Fadlu men istebre'e li dînihi, 1,126, Müslim, Müsâkât, Ahzü'l-Helâl ve terkü'ş-şü-bühât, 3, 1219-1220

[16] En'an, 160