๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 08 Eylül 2011, 13:35:55



Konu Başlığı: İhtilaf Bulunan Durumlar
Gönderen: Ekvan üzerinde 08 Eylül 2011, 13:35:55
Allah Hakkının Kul Hakkına Tercihi Konusunda İhtilaf Bulunan Durumlar


Misaller:

- Hem zekattan hem de aldığı ödünçlerden dolayı borcu olduğu halde ölen kimsenin zekat olarak vereceği mal belliyse önce zekat borcu ödenir. Çünkü zekat borcunun belli olması sair borçların rehinli olması gibidir. Şa­yet zekat olarak verilecek mal telef olmuşsa; alimlerin bir kısmı, kul hakkını tercih ederek önce ödünçten kaynaklanan borçların ödenmesi gerektiğini söylemişlerdir. Bir kısmı da bu durumda kul hakkı ile Allah hakkının denk olduğundan hareketle borçlar arasında tercihte bulunmayıp aynı oranda ödeneceklerini söylemiştir. Bir kısmı ise Allah hakkını tercih ederek zekat borcunun önce verileceği kanaatini serdetmiştir ki bu görüş iki sebepten ötü­rü tercihe şayandır:

a- Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Allah'a olan borç ödenmeye daha

layıktır." [90] Hadis Allah'a olan borcun ödenmesinin diğer insanlara olan borçların ödenmesinden daha üstün olduğunu ortaya koymaktadır.

b- Zekatta hem Allah hakkı hem de fakir fukaranın hakkı vardır. Dolayı-

sıyla öncelikle ödenmeye daha layıktır. Tek bir hakkın iki hakka tercih edilmesi caiz olmaz. Özellikle borç zengin bir kimseyeyse, fakirlerin ihtiyaç ve zaruret halinde olmaları hasebiyle zenginlerle mukayese edilemeyeceklerinden Önce zekatın verilmesi gerekir.

Kefaret borcu söz konusu olduğunda köle azadı mümkünse, köle azat et­mek en doğru yoldur. Çünkü din buna çok önem vermiş ve bunu teşvik et­miştir. Kefaret olarak başkasıyla ortak olan bir köleyi kendi hissesi nispetin­de azat eden kimsenin bu azadı ortağının hissesine de şamil olur ve köle ta­mamen hürriyetine kavuşur.

Aşırı pahalılık yüzünden insanların açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı­ğı bir dönemde kefaret borcu olan kimse için fakirleri doyurma ve giydirme, köle azat etmeye tercih edilebilir mi? sorusuna şöyle cevap veririz: Dinin bel­li sırayla yapılmasını istediği kefaretlerde sırayı bozmak caiz değildir. Al­lah'ın Öncelikle yapılmasını istediği önce yapılmalı, sonraya bırakılmasını is­tediği de sonraya bırakılmalıdır. Ancak yemin kefareti ile hacda saç kesme kefaretinde fakirleri yedirme ve kurban kesme oruç tutmaya ve köle azat et­meye tercih edilir. Özellikle para kazanmaktan aciz olan bir kölenin fiyatla­rın yüksek olduğu dönemde azat edilmesi tercih edilmez. Çünkü azat edil­mesi halinde yoksulluğa düşer. Kölenin azat olması sahibinin nafaka verme mükellefiyetini ortadan kaldırır. Fiyatların yüksek olduğu zor şartlarda yok­sul kimselerin yiyecek tedariki de zordur.

- Hem borçları olup hem de imkanı olduğu halde hac yapmamış olan bir kimse ölünce bazı alimlere göre bıraktığı mirastan öncelikle bir kimseyi hac­ca gönderecek kadar para ayrılır. Bunun delili yukarıda da zikrettiğimiz "Al­lah'a olan borç ödenmeye daha layıktır" hadisidir. Bir kısım alimlere göre önce borçlar Ödenir. Bazı alimlere göre de şayet hac borcuna ayrılacak hisse ile bu ibadeti onun adına yerine getirecek birisi bulunursa hac borcu ile di­ğer borçlar denk kabul edilir.

- Bir yandan Ödünçten kaynaklanan borçları bir yandan da bir kısmı azat edilmiş kölenin geri katanını azat etme borcu olduğu halde ölen bir kimse­nin mirasıyla ilgili farklı görüşler vardır. Tercih edilen görüşe göre diğer borçlarla zekat borcunun bir arada bulunmasıyla ilgili olarak yukarıda söy­lediklerimize binaen önce köle azat edilir.


[90] Muslini, Siyer, 2/804