> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri  > İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi  (Okunma Sayısı 563 defa)
06 Eylül 2011, 16:51:47
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 06 Eylül 2011, 16:51:47 »



İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi


İbadetler; eda edilenler, kaza edilenler; dar bir vakitte eda edilenler, ge-M niş bir zaman diliminde eda edilenler; kişinin ne şekilde eda edeceği €/ hususunda tercih hakkı bulunanlar, ne şekilde eda edileceği kesin ola­rak düzenlenmiş olanlar; edası önceye alınıp sonraya bırakılmayanlar, eda­sı sonraya bırakılıp önceye alınamayanlar, edası ne önceye ne de sonraya alı­namayanlar; derhal yapılması gerekenler, edası ertelenebilenler; diğer bir ibadetle aynı anda yapılması mümkün olan veya olmayanlar ve bu konuda ihtilaf bulunanlar; azimeti ruhsatından faziletli olanlar, ruhsatı azimetinden faziletli olanlar; her vakitte kaza edilebilenler, sadece benzer bir vakitte kaza edilebilenler; hem eda hem de kaza edilebilenler, kaza edilemeyip sadece eda edilebilenler, kaza veya eda olarak vasıflandırüamayanlar; sonraya bıra­kılma imkanı olmakla birlikte kaza edilme vakti belli olanlar, kazası ertele­nebilenler, derhal kaza edilmesi gerekenler; bir başka ibadetin şart olması söz konusu olanlar, şarta bağlanmayı kabul etmeyenler gibi çeşitli açılardan taksime tabi tutulur.

[Hikmetleri Bilinemeyen Hükümler]

Bu hükümlerin her birine ait hikmetler vardır. Bu hikmetlerin bir kısmını bildiğimiz halde bir kısmını bilmemekteyiz. Hikmetini bilmediğimiz hü­kümlere şu misalleri verebiliriz: namaz vakitleri, rüku, secde ve tahiyyata oturma miktarları, zekatta nisap miktarları, öldürme ve yaralamada diyet miktarları, kefaretler, zekat, imam Şafii'ye göre namaza tekbir lafzıyla başlama zorunluluğu, şahitlik yaparken "şahidim" lafzının zikredilmesi zorunlu­luğu, had cezalarının miktarları, kadının hamile olmadığının kesinlikle bilin­diği durumlarda bile iddet beklenmesi, bazı yakınlarla evlenmenin haram olması, süt emzirmeden kaynaklanan yasaklar, hacda Arafat ve Müzdelifeye gelme, şeytan taşlama, Arafat vakfesinin belli bir vakitte yapılması, ihrama Zülhuleyfe, Cuhfe ve diğer belli mekanlarda girme, mest, başörtüsü, sarık ve sargı üzerine meshetmek (zira bunların altına pislik bulaşması mümkün de­ğildir), abdest ve gusül (zira bunları gerekli kılan sebeplerle uygunluk arzet-memektedirler, bu sebepler hikmetlerini akılla kavrayamadığımız vakitlere benzer), abdest ve guslün yerine toprakla teyemmüm etme, namaz vakitleri­nin bir kısmının kısa bir kısmının uzun olması, zina yapanların recmedilme-sinde evli olmalarına itibar edilmesi, kadına ya da cinsel uzva dokunmakla abdestin bozulması, meni gelmesi veya cinsel uzuvların sünnet edilen kısım­larının temasıyla guslün vacip olması. Hikmetini hiç anlayamadığım şey ise çocuk doğuran kadının gusletmesinin gerekli olmasıdır. Bütün bu hükümle­rin Allah'ın emrine uymadan ötürü sevap kazandırması dışında ne zahirî ne de batını hiçbir maslahatı olmayabilir. Ancak alimlerin çoğu böyle olmadığı kanaatindedir.

Eda, bir ibadetin dinin belirlediği vakitte yapılmasıdır. Kaza ise ibadetin dinin belirlediği vakitten sonra yapılmasıdır.

a- Vakti dar olan ibadetler; bu ibadetlerde vakit ibadetin süresi kadardır. Mesela oruç böyledir. Orucun vakti fecrin doğuşundan güneşin batışına ka­dardır.

b- Vakti geniş olan ibadetler; öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazla­rı böyledir. Mükellef namazı vakit dolmadan önce eda etmiş olacak şekilde vaktin başında, ortasında dilerse de sonunda kılabilir.

Her bir namazın ezanı belli vakitte okunur, vaktinden önce okunmaz. Sa­dece sabah ezanı, insanların ihtiyaçlarını giderip abdestlerini alarak vaktin başında namazı eda etme imkanına kavuşmaları için vaktinden önce okuna­bilir.

Kurban ve kuşluk namazı da vakti geniş olan ibadetlerdendir.

c- Ne şekilde eda edileceği hususunda kişinin tercih hakkı bulunan iba­detler: Şu misaller zikredilebilir:

1- Parası olduğu halde buna ihtiyacı olan kimse, ister bu parayla su satın alıp abdest alır isterse namazı teyemmümle kılar.

2- Abdest alan kimse ilgili uzuvları birer, ikişer veya üçer kere yıkamada serbesttir. Maddî pisliklerin giderilmesi de böyledir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi
« Posted on: 25 Nisan 2024, 14:34:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi rüya tabiri,İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi mekke canlı, İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi kabe canlı yayın, İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi Üç boyutlu kuran oku İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi kuran ı kerim, İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi peygamber kıssaları,İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimi ilitam ders soruları, İbadetlerin Çeşitli Açılardan Taksimiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes