> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri  > Hükümlerin De Ortadan Kalkması
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hükümlerin De Ortadan Kalkması  (Okunma Sayısı 635 defa)
20 Ağustos 2011, 13:08:22
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 20 Ağustos 2011, 13:08:22 »



İlletlerin Hükümleriyle İlişkisi Ve Sebeplerin Ortadan   Kalkmasıyla Hükümlerin De Ortadan Kalkması


Zaruretler, haram kılınan şeylerden yararlanmanın mubah hale gelmesi için uygun bir durum teşkil eder.

Cana ve vücut bütünlüğüne yönelik suçlar, kötülükleri ortadan kaldır­mak amacıyla cezaların gerekli kılınmasına münasiptir.

Necasetler, onlardan kaçınmanın vacip olmasına münasiptir.

Devlet yönetimi ile ilgili ağır yükümlülüklerin yerine getirilmesi, kimi devlet görevlerinin ehil kişilere bırakılması ve ehil kişilerin bu görevlere ta­yin edilmesine münasiptir.

Erdem sahibi olmak, idarî işlerde daha erdemli olanlardan başlayarak gö­rev verilmesine münasiptir.

Saygının yalnızca takva sahibi kimselere özgü kılınması münasiptir. Alçaltmanın yalnızca azgın kimselere has kılınması münasiptir.

Bu sayılan durumların tümünde bir.münasebet / uygunluk bulunmakta­dır. Oysa hadesten taharet (manevî pisliklerden temizlenmek) ile bunu ge­rekli kılan sebepler arasında (akılla anlaşılabilecek) bir münasebet yoktur. Örneğin erkeklik organından,meninin çıkması, kadın ve erkek üreme organ­larının birleşmesi, adet ve lohusalığın bitmesi gibi durumlar bedenin bütü­nünün yıkanması için nasıl münasip olabilir? Yine mesela kadına dokun­mak, vücudun ön ve arkasından bir şeyin çıkması, necasetin çıkış yerinde kalan necaset affedilmiş olmasına rağmen abdestte yıkanması farz olan dört organın yıkanması ve sarığın, yaranın üzerine konan sargıların ve mestlerin meshedilmesinin vacip olmasına münasip değildir. Suyun bulunmaması du­rumunda abdestsizlik ve cünüplük sebeplerinin gerçekleşmesi, yüz ve elleri toprakla meshetmenin vacip olmasına münasip değildir. İşte münasebetin bulunmadığım belirttiğimiz tüm bu durumlar, dilediğini yapan ve dilediği şekilde hükmeden terbiye edicilerin Rabbi, nefislerin sahibi Yüce Allah'ın ta-abbudî olarak koyduğu hükümlerdir.

Temel prensip, illetlerin ortadan kalkmasıyla hükümlerin de ortadan kalkmasıdır.

Örneğin âz miktardaki" bir su necis hale geldikten sonra iki kulle[8] miktarına ulaşsa, necislik illeti ortadan kalktığı için suyun necisliği de ortadan kalkar.

Çok miktardaki su; koku, renk, tad yönünden değişse sonra da bu değiş­me giderilse, necislik illeri olan suyun aslî özelliklerinin değişmesi ortadan kalktığı için su temiz hale gelir.

Sıkılmış üzüm suyu şaraba dönüşse onun temiz ve helal olma özelliği or­tadan kalkar. Şarap sirkeye dönüştüğünde de haramlık ve necisliği ortadan kalkar.

Çocukluk, sefeh, bayılma, uyku, delilik gibi durumlar mükellefiyetlerin ve tasarrufların geçerliliğinin ortadan kalkmasının sebepleridir. Bu durumlar or­tadan kalktığında sorumluluk tekrar söz konusu olur ve kişinin tasarrufları da geçerli olur. Uyku, bayılma, delirme gibi durumlar ne zaman söz konusu olur­sa, sorumluluğun illeti ortadan kalktığı için sorumluluk da ortadan kalkar.

Bir şey üzerinde mülkiyetin gerçekleşmesiyle onun üzerinde tasarruf hakkı da sabit olur. Mülkiyetin ortadan kalkmasıyla tasarruf da son bulur. Küçük ve büyük hadesle ilgili hükümler de böyledir. Yine yanılma, gaflet, hatırlama ile ilgili hükümler de böyledir. İman etmekle kişinin can ve mal dokunulmazlığına riayetin gerekli olması, inkar etmekle dokunulmazlığın ortadan kalkması da böyledir.

Tavafta remel yapmak, müminleri müşriklere karşı güçlü göstermek amacıyla konulmuş bir hükümdür. Bu gerekçe (Mekke'nin müslümanlarm eline geçmesi ve müsîümanların güç kazanması ile) ortadan kalktığı halde remel kıyamete kadar konulmuş bir hüküm olarak devam edecektir. (Bu bir istisna olup) bu gibi hükümlere kıyas yapılamaz. Çünkü nassın anlamı önce olup kıyas bundan sonra gelen talî bir yöntemdir. Bu konuda şunları söyle­mek de mümkündür: Sebep ortadan kalktığı halde Peygamberimiz (s.a.v.) korkudan sonra güvenliğe kavuşma nimetini anmak amacıyla veda haccı sı­rasında remel yapmıştır. Yüce Allah da kitabının pek çok yerinde nimetleri­ni hatırlamamızı emretmiştir. Bu nimetleri anmamızın emredilmesi başka bir sebeple değil yalnızca bunlara şükretmemiz içindir.

Bir illetin ortadan kalkmasından sonra, ilk hükmün benzeri bir hükmü gerektiren başka bir illet meydana gelirse hüküm devam eder. Örneğin ço­cuğun sefih, baygın veya deli olarak buluğ çağına erişmesi durumu buna ör­nektir. (Burada her ne kadar çocuğun hacr altında bulundurulmasını gerek­tiren küçüklük illeti buluğ ile ortadan kalkmış olsa bile hacri gerektiren di­ğer illetler sebebiyle hacr devam eder.)


[8] Kulle, tam olarak doldurulduğunda normal bir insanın taşıyabileceği kadar su alan testidir. Şa­fiî'lere göre iki kulle 93,75 sa (160,5 litre) suya eşittir. Mü'cetnu lii%ati'l-fıtkah 368


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hükümlerin De Ortadan Kalkması
« Posted on: 27 Nisan 2024, 06:02:49 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hükümlerin De Ortadan Kalkması rüya tabiri,Hükümlerin De Ortadan Kalkması mekke canlı, Hükümlerin De Ortadan Kalkması kabe canlı yayın, Hükümlerin De Ortadan Kalkması Üç boyutlu kuran oku Hükümlerin De Ortadan Kalkması kuran ı kerim, Hükümlerin De Ortadan Kalkması peygamber kıssaları,Hükümlerin De Ortadan Kalkması ilitam ders soruları, Hükümlerin De Ortadan Kalkmasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes