๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:44:27



Konu Başlığı: Hakların Iskatı
Gönderen: Ekvan üzerinde 18 Ağustos 2011, 13:44:27
Nakil Söz Konusu Olmaksızın Hakların Iskatı


Bu iki çeşittir:

A- Bedelsiz Iskat

Bunun çeşitli örnekleri vardır:

Borcu zimmetten ıskat eden ve başkasına nakletmeyen ibra.

Af yoluyla kısası ıskat etmek. Af suçludan kısas cezasını düşürür, başka­sına nakletmez.

Taziri ve kazif haddini affetmek.

Boşama yoluyla nikah ve cinsel istifade hakkını ıskat etmek. Boşama ko­cadan bu hakları ıskat eder ancak bu haklan kadına nakletmez.

Azat etmek suretiyle köle üzerindeki mülkiyeti ıskat etmek. Bu, kölenin üzerindeki mülkiyeti ıskat eder ancak bunu köleye nakletmez.

Mescitlerin vakfedilmesi onların mülkiyetini sahibinden ıskat eder, mül­kiyeti başkasına nakletmez.

B- Bedelli Iskat

Bunun örneklerini de şu şekilde belirtebiliriz:

Kocanın, karısı üzerindeki cinsel İstifade hakkını muhalaa[1] veya mal kar­şılığında boşama yoluyla ıskat etmesi.

Kişinin borçlu ile alacağı üzerinde bir mal karşılığında sulh yapması. Bu sulh borçlunun üzerindeki borcu düşürür, borcu intikal ettirmez.

Mal karşılığı köleyi azat etmek, köleyi kendisine satmak. Bu işlem mülki­yeti ıskat eder, köleye intikal ettirmez.

Öldürme ve organ telef etme suçlarında kısas yerine bir bedel karşılığmda sulh yapmak. Bu sulh, suç işleyen kişi üzerindeki kısas cezasını ıskat eder, onu diğer tarafa nakletmez.

Burada belirtilen tasarruflar aracılığıyla taraflardan birinden nakil, diğe­rinden de ıskat gerçekleşir.

Takas işleminde karşılıklı borçların eşit olması halinde bir ıskata mukabil diğer ıskatın gerçekleşmesine gelince, burada tarafların hiçbiri açısından ıs­kat söz konusu değildir. Takasta karşılıklı rızayı şart koşmazsak takas işlemi, bir tarafının borcunun düşmesi karşılığında diğerinin de borcunun düşmesi­dir. Rızayı şart koşarsak, bir tarafının alacağını düşürmesi karşılığında diğe­rinin de alacağını düşürmesidir.

Bedelli akitlerde de ıskat mukabilinde ıskat yapılabilir. Örneğin koca, ka­rısına olan bin dirhem borcu karşılığında onunla muhalaa yaptığında, karı­sının kendisindeki alacağını ıskat etmesi karşılığında kendisi de nikah akdi­ni ıskat etmektedir.

En doğru görüşe göre kazif haddini ıskat karşılığında bir bedel alınamaz.


[1] Muhalaa Nikah mülkiyetini zevcenin kabulüne bağlı olarak belirli lafızlardan birini kul­lanarak ortadan kaldırmaktır. Muhalaa bedelli ve bedelsiz olmak üzere iki kısımdır. Herhangi bir kayıtla kayıtlanmaksızın mutlak olarak bu sözcük kullanıldığında bedelli muhalaa anlaşılır.