> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Usulü Fıkıh Eserleri > İslami Hükümlerin Esas ve Hikmetleri  > Akitlerin Maslahatları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Akitlerin Maslahatları  (Okunma Sayısı 909 defa)
19 Ağustos 2011, 14:03:00
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 19 Ağustos 2011, 14:03:00 »



[Akitlerin Maslahatları]


[Karz Akdi]

Karz akdinin iki maslahatı vardır. Birincisi borç verene ait maslahat, borç alanın maslahatlarını temin ve mefsedetlerini def etmeye sebep olduğundan uhrevî bir maslahattır. İkincisi borç alana ait maslahat. Bu iki çeşittir; 1. Dün­yevî maslahat, borç olarak aldığını dünyevî maslahatlara harcadığında söz konusu olur. 2. Uhrevî maslahat, aldığı borcu uhrevî maslahatlara harcadı­ğında söz konusu olur.

Borç veren borç alanı ibra ederse, ecri borç verme ecrinden daha fazla olur. O zaman iki tane uhrevî maslahat elde etmiş olur. Bu durumda borç alanın maslahatının tümü ya dünyevî, ya uhrevî yahut bir kısmı dünyevî bir kısmı uhrevî olur.

Borç veren sabreder, borcunu istemekte acele etmezse borçlunun durumu iyi ise, durumu iyi kişiye süre verme ecrini alır. ibra ederse, durumu iyi bir kişiye sadaka verme ecri alır. Borçlu darlık içindeyse ona süre tanıdığında durumu iyi bir kişiye süre tanımaktan daha çok sevap alır. ibra ederse, du­rumu iyi bir kişiyi ibra etmekten daha çok sevap alır.

Borç alanın bedeli geri öderken ölçü ve ağırlık bakımından aldığı borçtan daha iyisini geri vermesi daha iyidir. Çünkü hadiste şöyle denilmiştir: "Sizin en hayırlılarınız borcunu en iyi şekilde ödeyendir".[62]

Borçta vade şart koşulmuşsa, borç veren sürenin sonuna kadar bekleme­yi vaad etmekle iyi bir davranışta bulunmuş olur. Süre bitimine kadar bek­lerse sevap alır. Süre bittiğinde en faziletli davranış borçlunun bir an önce zimmetini borçtan kurtarması ve borç verenin din, dünya veya her ikisinde de maslahatlarını gerçekleştirmesine imkan sağlamasıdır.

[Kefalet Akdi]

Kefil İçin iki durum söz konusudur:

1- Bedelsiz kefalet. Bunun maslahatı uhrevîdir. Kefil olunan malı eda etmek, ona kefil olmaktan daha iyidir. Çünkü kefalet nafiledir. Eda ise farzdır. Farz nafileden daha üstündür.

2- Kefalet bedelini geri almayı şart koşarak kefil olmak. Bunun hükmü yukarıda belirttiğimiz karz akdinin hükmü gibidir.

Borç kefaleti (daman-ı vech) ve getirilmesi gereken bir şeyi getirmeye ke­fil olmada kefil olanın maslahatı uhrevîdir. Çünkü bu hem lehine kefil olunana hem de kefalet alacaklısına yararlıdır. Kefil olunan kişi için maslahat, onun haktan ibra edilmesi, kefalet alacaklısının maslahatı ise hakkına kavuş­masıdır. Alacaklı hakkına, kavuştuğunda, maslahatları ya dünyevî ya uhrevî veya hem dünyevî hem uhrevî olur.

Satılan bir malın sahibi çıkarsa, bunu^alacaklıya tazmin etme konusunda kefil olmak (daman-ı derek), kefil olunan bedel, borç kefaletine eşit ise borç kefaleti bundan daha üstündür. Borç kefaletinden daha fazla ise borcu üst­lenme kesin olarak gerçekleşmediğinden bu borç kefaletinden daha üstün kabul edilemez.

[Selem Akdi]

Selem akdinde iki durum söz konusudur:

1- Tarafların her ikisi veya yalnızca biri bedelde indirim yapar. Bu durumda uhrevi maslahatlar müsamaha ölçüsünde müsamahayı gösterene, dünyevi maslahatlar müsamaha gösterilene aittir.

2- Müsamahanın olmaması. Malı teslim edecek olan kişinin maslahatı, selem bedelini her iki dünyasının veya birinin maslahatı İçin harcaması-dır. Malı teslim alacak kişinin maslahatı ise akitle elde ettiği malı dün­ya veya ahiret yahut her ikisinin maslahatları için kullanmasıdır.

[Sulh Akdi]

Sulh akdi; içinde müsamaha olan ve olmayan sulh akdi olmak üzere iki çeşittir. Müsamahada iki maslahat vardır: Uhrevi maslahat müsamahaya ve­rilen sevaptır. Dünyevi maslahat ise iki türlüdür:

1- Iskat yoluyla müsamaha, ibra buna örnektir. Bunun maslahatı zimmetin borçtan kurtulması, borcun utancından ve sözünde duramama du­rumundan kurtulmaktır. Çünkü çoğu kişi borçlandığında yalan söy­ler, sözünde durmaz.

2- Nafile müsamaha. Hibe ve satım akdinde kolaylık göstermek gibi. Müsamahayı gören bundan her iki dünyada veya birinde maslahatlarını celbetmek veya mefsedetlerini def etmek suretiyle yararlanır.

Sulh müstakil bir akit değildir, yerine göre ibra, hibe, indirim ve satım ak­di olur. Bu akitlerden her birinde menfaati temin ve zararı def etmek gibi bi­linen maslahatlar bulunmaktadır. Bu muamelelerden her biri mutlaka kulla­ra ya her iki dünyada veya birinde rahmet olarak meşru kılınmıştır.

 [Rehin Akdi]

Rehin akdinde iki maslahat vardır. Büyük maslahat rehin alana aittir. Çünkü bu sayede alacağını güvenceye alır. Diğer maslahat ise rehin verene aittir. Çünkü rehin, onun zimmetini borçtan kurtarmaya vesiledir. Rehinsiz bir borca göre rehin alacağın tahsilini daha kolay kılar.

Rehin alan açısından akit bağlayıcı değildir. Çünkü o alacağına bağlı bir haktır. Alacağından ibra etmesi caiz olduğundan alacağına bağlı olan rehin­den ibra etmesi de caizdir. Rehin veren açısından ise akit bağlayıcıdır. Bağ­layıcı olmasaydı akdin bir anlamı olmaz, varlığı ile yokluğu eşit olurdu.

[Şirket Akdi)

Şirket ortaklık konusu şeylerin birbirinden ayrılmaları mümkün olmaya­cak şekilde birbirine karıştırırmasıdır.Bu akit her iki taraf veya biri açısından vekaleti de içerir. Malları karıştırmanın maslahatı dünyevidir.

[Vekalet Akdi]

Vekalet akdinde hem müvekkil hem de vekil için maslahatlar söz konu­sudur.

Müvekkile ait maslahatlar: Eğer hac ve umre yapmak, zekatların, sadaka­ların, hediyelerin ve kurbanların dağıtılması gibi ibadetlerle ilgili bir konuda başkasını vekil kılarsa bunun maslahatı uhrevidir. Mubah bir iş konusunda vekil kılarsa maslahat dünyevidir. Bu maslahat da kişinin vekil kıldığı sözler ve işlerde kendisine rahatlık sağlar. Çünkü kişi vekil kıldığı konuda bilgisiz olabilir. Tasarrufu kendisi yapsa zarar görür, aldatılabilir. Başkasını vekil kıl­makla aldatılma riskini ortadan kaldırmış olur.

Vekile ait maslahatlar: Emsal ücret veya daha fazlası karşılığında vekil olmuşsa maslahatı dünyevidir. Ücrette müsamaha gösterir veya ücretsiz vekil olursa maslahatı uhrevidir. Vekil olduğu şeyi koruma, izin verilen ko­nuda tasarrufta bulunma sebebiyle sevap alır. Bu, işin azlık ve çokluğuna göre değişir.

[Vedia Akdi]

Vedia akdi, emaneti benzerlerinin korunduğu bir yerde veya bundan da­ha iyi bir yerde koruma konusunda izin vermektir. Bu akitte hem emanet ve­ren hem de emanet alan kişi için maslahatlar söz konusudur.


[62] Müslim, müsâkât, 3, 1224, 1225

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Akitlerin Maslahatları
« Posted on: 28 Mart 2024, 20:36:15 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Akitlerin Maslahatları rüya tabiri,Akitlerin Maslahatları mekke canlı, Akitlerin Maslahatları kabe canlı yayın, Akitlerin Maslahatları Üç boyutlu kuran oku Akitlerin Maslahatları kuran ı kerim, Akitlerin Maslahatları peygamber kıssaları,Akitlerin Maslahatları ilitam ders soruları, Akitlerin Maslahatlarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes